İşçinin SGK Primlerinin eksik ödenmesi halinde işçinin birtakım yasal hakları bulunmaktadır. Bunlardan biri iş akdinin işçi tarafından haklı nedenle feshedilmesidir. SGK primi yatırılmayan veya eksik yatan işçi İş Kanunu'nun 24. Maddesinin 2. Fıkrasının e bendi uyarınca iş akdini derhal haklı nedenle feshetme hakkına sahiptir. Yargıtay'ın yerleşik içtihatları uyarınca; işverenin SGK Primini ödenmemesi veya eksik ödenmesi, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri sebebiyle iş akdinin haklı nedene dayalı olarak feshine sebebiyet veren durumlardan kabul edilmektedir.
Bu durumda işçi iş akdini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatı ve diğer ücret alacaklarını işverenden alabilir. Yargıtay, SGK Priminin, İş Kanunu'nun 24. Maddesinin 2. Fıkrasının e bendinde düzenlenen geniş anlamda ücrete dahil olduğunu kabul etmektedir. Geniş anlamda ücret ise; ikramiye, prim, yakacak ve giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil alacağı gibi alacaklardır. Bu sebeple işçinin SGK primi de geniş anlamda ücret tanımı içerisinde yer aldığından İş Kanunu'nun 24. Maddesi uyarınca eksik ödenmesi veya ödenmemesi halinde işçiye iş akdini haklı nedenle feshetme imkanı vermektedir.
İŞÇİNİN SGK PRİMİNİN EKSİK YATIRILMASI HALİNDE HİZMET TESPİT DAVASI AÇMA HAKKI DURUMU?
SGK Primi eksik yatan işçiler, işverene karşı hizmet tespiti davası açarak eksik ödemelerin tespitini ve düzeltilmesini talep edebilirler Hizmet Tespit davası 5510 Sayılı Kanunun 86. Maddesinde düzenlenmiş olup, ilgili mevzuat hükmü gereğince. aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları kurumca tespit edilemeyen sigortalılar çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilir se, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır Hizmet tespiti davasının işçinin hizmetinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde açılması gerekmektedir. Kanunda düzenlenen bu süre hak düşürücü süredir. Hizmet tespit davasında sigorta primlerinin eksik ödendiğinin ispat yükü davayı açan işçidedir. İşçinin eksik prim ödemelerini, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda belirlenen yazılı delille ispat sınırına göre belirlen mek kaydıyla yazılı delille veya tanıkla ispat etmesi mümkündür. Hizmet tespiti davasında görevli mahkeme iş mahkemeleri olup yetkili mahkeme ise davalı işverenin yerleşim yeri veya sigortalı işçinin çalıştığı yer mahkemesidir.
SGK Primi eksik yatan işçi ayrıca ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi'ni arayarak SGK primlerinin eksik yattığını kuruma bildire bilir. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu işyerinde gerekli denetimleri yaparak eksik prim ödemesinin olup olmadığını tespit eder.
İŞÇİNİN SGK PRİMLERİNİN EKSİK ÖDENMESİ DURUMU?
İşçinin SGK primlerinin eksik ödenmesi konusu tarafımıza sürekli sorulan konulardan biridir. İşverenin, işe başlayan işçinin işe giriş bildirgesini kanunla belirlenen süreler içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirim yükümlülüğü bulunmaktadır. İşveren belirli süreli veya belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalıştırdığı işçileri mevzuat gereğince sigortalı olarak çalıştırmak zorundadır. Aynı şekilde işveren, işçinin SGK primlerini işçinin brüt ücreti üzerinden tam ve eksiksiz yatırmakla yükümlüdür.
İŞÇİNİN SİGORTA PRİMLERİNİ ÖDENMEMESİ DURUMUNDA CEZASI NEDİR?
İşverenin sigorta primlerini ödememesi halinde işverene idari para cezası uygulanır. İşçinin sigorta primini ödemeyen veya eksik ödeyen işverene SGK tarafından idari para cezası uygulanır. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 102. Maddesinin 4. Fıkrası gereğince; işçinin sigorta primlerinin ödenmemesi halinde işverene aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.
SİGORTA PRİMLERİNİN EKSİK YATIRILMASI HALİNDE İŞVERENE İDARİ PARA CEZASI VERİLİR Mİ?
Sigorta priminin eksik yatırılması halinde, işçiler mağdur olmakta, kıdem tazminatlarını eksik alabilmekte ve emekli aylıklarını da eksik ödeme nedeniyle düşük alabilmektedirler.
5510 Sayılı Kanun'un 102/c Maddesi uyarınca sigorta primini eksik yatıran işverene, eksik bildirim yapılan her ay için asgari ücretin 2 katı tutarında idari para cezası, ayrıca gecikme zammı ve cezası uygulanır. İşverenin ödeyeceği para cezası, eksik prim yatırılan süreye göre artış gösterir.
SGK PRİMLERİNİN EKSİK ÖDENMESİ HAKKINDAKİ EMSAL YARGITAY KARARLARI?
SGK Primlerinin Eksik Ödenmesi Hakkında pek çok emsal Yargıtay kararı bulunmaktadır
SGK Primlerinin Eksik Ödenmesi veya ödenmemesi durumunda işçinin iş akdini haklı nedenle fesh edebileceği hakkında Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nin E. 2015/24399 K. 2016/1015 Sayılı İlamında (daha önceki çalışmalarda da işlemiş) İşçinin ödenmeyen işçilik hakları sebebiyle iş sözleşmesini haklı olarak fesh edip fesh etmediği konusu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
4857 Sayılı İş Kanununun 24 Maddesinin 2 numaralı bendinin (e) alt bendinde sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmelidir. İkramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkânı bulunmaktadır İşçinin sigorta primlerinin hiç yatırılmaması veya eksik bildirilmesi, sosyal güvenlik hakkını ilgilendiren bir durum olsa da Dairemizin 1475 Sayılı Kanun döneminde istikrar kazanmış olan görüşü,
4857 Sayılı İş Kanunu döneminde de devam etmekte olup, sigorta primlerinin hiç yatırılmaması, eksik yatırılması veya düşük ücretten yatırılması hallerinde de işçinin haklı fesih imkânı vardır sağlıkla kalın…