SGK'nın yaptığı nakdi destekler

   Her 5510 Sayılı Kanun Kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu  Şemsiyesi Altında Çalışanın bilmesinde fayda gördüğümüz üyesi oldukları sosyal sigortalar kurumuna. evlenen doğum yapan iş kazası yapan hastası ile il dışına giden cenazesi olan ve daha nicesi arada bir de olsa bulundukları il veya ilçe sosyal güvenlik kurumuna gidip durumlarını sorgulamaları lehlerine olacaktır derim.
   Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu farklı isimler altında ödemeler yapıyor.
Ancak çoğu kişi bunları bilmiyor. İşte sosyal güvenlik kurumunun mensubu olup şartları taşıyan vatandaşa  yaptığı Ödemeler ancak pek bilinmeyen aşağıda isimlerinin bir kaçını yazdığım ödemeler gibi.

  1)ANNEYE DOĞUM İZNİ PARASI
Doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullanan sigortalı anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Asgari ücretli bir anneye ödenen para 5050 lira. Bu, maaşa göre 37 bin liraya kadar çıkıyor. Çoğu annenin farkına dahi varmadığı bu ödemenin, yatıp yatmadığı her hangi sosyal güvenlik kurumu noktalarına baş vurması durumunda bilgi sahibi olabilir.

   2)EVLENEN KIZA 24 MAAŞA KADAR ÖDEME

Sıkça duyduklarımızdan olan Halk arasında çeyiz parası olarak bilinen evlenme yardımı, düğün telaşıyla unutulan en önemli ödemelerden. SSK, Bağ kur ve Emekli Sandığı’ n dan emekli olan vatandaşların vefatı halinde bekar kız çocukları yetim aylığı alıyor. Kız çocukları evlenince de 24 maaş kadar çeyiz parası alıyor. Yetim maaşı örnek bin liraysa, 24 bin lira ödeniyor. Bunun için evlenirken Bulunduğunuz İlin veya ilçenin sosyal güvenlik kurumuna bir dilekçe vermeniz yetiyor.

   3)ÇOCUK EMZİREN ANNEYE YARDIM
Sosyal güvenlik kurumu anneye, anne sigortalı değilse babaya her doğumda 149 lira ödüyor. Bunun için sosyal güvenlik kurumu il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir resmi evraklarının ibrazı durumunda faydalanır der ilgili kanun.

  4)SİGORTALI KİŞİNİN İŞ GÖRMEZLİK HAKKI
Raporlu işçilerin istirahatte oldukları her gün için 40 lira iş göremezlik ödeneği alma hakkı bulunuyor. Ama hastalık nedeniyle sosyal güvenlik kurumuna kimse başvuru yapıp da bu paraları almıyor. Çünkü çoğu kişi bu ödemeden habersiz.

  5)YOLLUK DİYE BİLİNEN HASTAYA YOL PARASI
En çok unutulan ödemeler arasında ‘yol parası’ geliyor. Eğer bulunduğunuz ilde, örneğin Van daysanız tedavi için Ankara ya gitmeniz gerekiyorsa ve resmi olarak sevkiniz gerçekleştiyse uçak masrafına kadar  sosyal güvenlik kurumu ödemek zorunda. Gidilen şehir ve hastaneye göre yolluk ödeneği değişiyor. Ancak hastalık telaşıyla bu paralar unutulup gidiyor.

   6)EMEKLİ ŞARTLARINA HAİZ OLMAYAN EMEKLİ OLAMAYANA
Bazı sigortalılar emeklilik için gerekli prim gününü tamamlayamıyor. Bu kişiler o ana kadar ödedikleri primleri sosyal güvenlik kurumundan kanunen toplu olarak geri isteyebiliyor. Bunun için sosyal güvenlik kurumuna ilgili şahsın dilekçeyle baş vurması gerekiyor der kanun.

   7)AİLEDEN 1.DERECE CENAZE İÇİN DE 3 YILDAN BERİ VAR
Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm Sigortası primi Bildirilmiş ölen Sigortalının hak sahiplerine (Eş, Anne-Baba veya Çocuklarına) cenaze Ödeneği veriliyor. Bu para 2018 itibarıyla 595 lira olarak ödeniyor.
Bir şekilde Unutulan ödenek 5 yıl içinde Başvuru Yapılırsa Alınabiliyor Aranan Şartların Tamam Olması Durumunda.Faydalı Olabilmek Dileğiyle Esen Kalın...