Van Ticaret Borsası'nda basın mensuplarıyla bir araya gelen VANTB Başkanı Nayif Süer, 4 yıllık görev sürelerinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Van'ı her daim ileriye taşımak için çabaladıklarını söyleyen Başkan Süer, kentte tarım ve hayvancılığın iyi noktalara gelmesi için çalıştıklarını ifade etti.

Hayata geçirilen ve planlanan projeler hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Süer, Et Borsası ve Süt Tozu Fabrikası gibi önemli projeleri Van'a kazandırmak istediklerini söyledi.

"MERALARIMIZ BİLİNÇSİZ KULLANILIYOR"

Van'daki mera ve yaylaların önemine vurgu yapan Başkan Süer, "Van Valiliği öncülüğünde başlatılan 'Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var' projesi ilimiz için çok önemlidir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Van olarak büyük bir mera alanına sahibiz. Van'da 2-3 ilçenin dışında büyükbaş beslemek zordur. Van bu anlamda küçükbaş hayvancılık için uygundur. Ama meraların bu anlamda ıslah edilmesi gerekiyor. Meralarımız maalesef bilinçsiz kullanılıyor. Meralarımız ıslah edilmezse, 3-5 yıl sonra inanın çok büyük sıkıntılar yaşayacağız. Van'da karlar henüz erimeden, yaylalar çamur iken insanlar yaylalara hayvanları bırakıyor. Bu kez hayvanların gezdiği yerlerde otlar çıkmıyor. Veya ot uygunlaşmadan hayvanlar bu otları köklerinden çıkarıyor. Bilinçsiz bir şekilde, yaylalarımızı, meralarımızı heba ediyoruz. Yaylaların, meraların ıslahı için bir çalışma yapılıyor, umarım başarılı olurlar. Bir meranın kapasitesi 3 bin hayvanı kaldırıyorsa, 10 bin hayvan o alana sokuluyor. Bu kez o meranın, yaylanın toprağına da zarar veriyor. Hayvan aç kaldığı zaman bitkinin, otun kökünü çıkıyor. Bu sefer zarar veriyor. Meraların kapasitesine göre hayvan bırakılması gerekiyor. Meralar için acilen önlem alınmalı. Aksi takdirde hayvancılığı çoğaltacağız, hayvancılığı eski durumlara getireceğiz diyor. Meralara bu şekilde zarar vermeye devam edersek, geriye gideceğiz. Bu kez yem bitkilerinin çoğunu dışarıdan almaya başlayacağız. Bu anlamda yaylarımızı, meralarımızı ve tarımımızı güçlendirmemiz gerekiyor" dedi.

"VAN BALI'NIN MARKALAŞMASINI SAĞLADIK"

Hayata geçirdikleri Bal Paketleme Projesi hakkında bilgi veren Başkan Süer, "Bal paketleme ile ilgili daha önceki dönemde de çalışmalarımız vardı. Göreve geldikten sonra çalışmaları hızlandırıp projeye dönüştürdük. DAP İdaresi'nden aldığımız destekle üniversitemizle birlikte Bal Dolum Tesisini kurduk. Yine Van Ticaret Borsası olarak Balcıvan ve Şehrivan markalarının tescili alınarak Van Balı'nın markalaşmasını sağladık. Bu çalışmalarımızda bizi destekleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Sayın Prof. Dr. Peyami Battal'a ve mevcut Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hamdullah Şevli'ye teşekkür ederim" diye konuştu.

"KAYIT DIŞI SÜTÜN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ"

Soğuk Süt Zinciri Projesi ile çiftçilere önemli destekler verdiklerini belirten Başkan Süer, "Kendi imkanlarımızla bir çalışma başlattık ve bu çalışmamıza, DAKA'nın yaptığı fizibilite raporunu da ekledik. Daha sonra İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle birlikte bu çalışmamızı DAP İdaresi'ne sunduk ve kabul edildi. Bu projemize destek veren DAP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Sayın Osman Demirdöğen'e özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü bugüne kadar her projemize destek verdi ve aynı desteği bundan sonra da göreceğimize inanıyorum. Yine her projemizde yanımızda duran DAKA Genel Sekreteri Sayın Halil İbrahim Güray ve ekibine, bu projeyi birlikte yürüttüğümüz İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın İbrahim Görentaş ve ekibine teşekkür ederim. Soğuk Süt Zinciri projemiz, 3 araç ve 45 tank ile birlikte pilot bölge olarak seçilen Tuşba ilçesi ve köylerinde devam etmektedir.  Soğuk Süt Zinciri projesinin diğer ilçelerin yanı sıra çalışma alanımızda olan Hakkari ve Bitlis'te de hayata geçirilmesi için DAKA'da fizibilite çalışmaları devam etmektedir. Projemiz inşallah en kısa sürede bu bölgelerde de hayata geçecektir. Bu proje sayesinde kayıt dışı sütün önüne geçileceği gibi, süt üreticileri de emeğinin karşılığını almış olacak. Böylece bölgemizde son derece önemli olan hayvancılık da tekrar eski günlerine geri dönmüş olacak. Ayrıca bu proje ile ciddi anlamda istihdam sağlandığı için hem halkımız hem de devletimiz kazanacak" ifadelerini kullandı.

"CANLI HAYVAN BORSASININ KALİTELİ VE SAĞLIKLI KOŞULLARDA SÜREKLİLİĞİNİ SAĞLAMAYI PLANLIYORUZ"

Canlı Hayvan Borsası'nın aktif bir şekilde hizmet verdiğini söyleyen Başkan Süer, "Van Büyükşehir Belediyemizle birlikte işletmesini yürüttüğümüz Canlı Hayvan Borsası, aktif bir şekilde hizmet vermeye devam etmektedir. Büyükşehir Belediyemizle birlikte Canlı Hayvan Borsası modernizasyonu adı altında DAP İdaresine bir proje sunduk. Bu projeyle mevcut alanda bulunan Canlı Hayvan Borsasının kaliteli ve sağlıklı koşullarda sürekliliğini sağlamayı planlıyoruz. Projede ayrıca hayvan sahiplerinin daha sağlıklı ve hijyenik alanda hizmet vermesi için orada bir sosyal tesis kurulmasını planlıyoruz. Ayrıca pazar alanına getirilen hayvanlara ızgara sistemini kurup, gübreleri sıyırıcı sistemden deposuna aktarıp, orada elde edilen gübreyi de park ve bahçelerde kullanmayı planlıyoruz. Bu projeyi hayata geçirmemizde bize desteklerini esirgemeyen eski Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez'e, mevcut Valimiz Sayın Dr. Ozan Balcı'ya, Büyükşehir Belediyemize ve yine her projede yanımızda olan DAP İdaresine teşekkür ediyorum" dedi.

"YERELE AİT ÜRÜNLER DAHA ÇOK DEĞER GÖRÜYOR"

Van'a ait ürünler için coğrafi işaretler almaya devam ettiklerini belirten Başkan Süer, "Bilindiği üzere küreselleşen dünyada yerele ait ürünler daha çok değer görmekte ve korunması daha da önem arz etmektedir. Avrupa'da olduğu gibi ülkemiz açısından da bu çok önemlidir. Diğer ülkelere göre coğrafi işaretler listesine alınacak ürünlerimiz çok daha fazla. Bu ürünlerin değerini artırmak ve bu ürünleri koruma altına almak adına çalışmalarımız devam etmektedir. Hatırlanacağı üzere büyük emek vererek 2021 yılında Erciş Üzümünü tescilledik. Van Ticaret Borsası olarak başvurduğumuz Gevaş Fasulyesi, Van Sirmosu, Sıhke Kavunu ve Erciş Lahanası'nın da tescil çalışmalarında son aşamaya gelindi. Bütün girişimler tamamlandı ve artık netice bekliyoruz. İnşallah bu konuda da en kısa zamanda Van'ımıza müjdeli haberler veririz" ifadelerini kullandı.

"ÜYELERİMİZE HER TÜRLÜ KOLAYLIĞI SAĞLIYORUZ"

Van Ticaret Borsası üyelerine daha hızlı ve kaliteli hizmet verebilmek için çabaladıklarını vurgulayan Başkan Süer, "Akreditasyon Sistemi: Üyelerimize verdiğimiz Avrupa standartlarında kaliteli hizmeti Akreditasyon Sistemi ile tescillemiş olduk.  Amacımız üyelerimize her konuda olduğu gibi bu konuda da daha hızlı ve kaliteli hizmet verebilmektir. Geçtiğimiz ay içinde ISO 9001 belgemizi de yeniledik. Bu başarıyı elde eden ekibimi de kutluyorum. Bu proje sayesinde üyelerimiz, kendi iş yerlerinde işlemlerini yapıp, elektronik imza sisteminin entegre olmasından dolayı, evrak çıktılarını rahat bir şekilde alabilmektedir. Çalışma alanımıza dahil olan Hakkari ve Bitlis illerinde bulunan üyelerimizde ofislerinde kendi işlemlerini kolaylıkla yürütmektedir. Üyelerimizin mağdur olmamaları için kendi imkânlarımızla başlattığımız ve DAKA'nın da destek verdiği projenin hayata geçmesiyle birlikte üyelerimizden çok fazla teşekkür aldık.  Bu hizmetin hayata geçmesinde emeği geçen DAKA Genel Sekreteri Sayın Halil İbrahim Güray ve ekibine teşekkür ederim" dedi.

"TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ BAŞMÜDÜRLÜĞÜ'NÜN İLİMİZDE AÇILMASI İÇİN ÇABALIYORUZ"

Devam eden projeler hakkında da bilgi veren Başkan Süer, "Çalışma alanımızda olan Bitlis ve Hakkâri'deki üyelerimiz sıkıntı yaşıyor ve TKDK'nın hizmetlerinden faydalanmıyorlar. Üyelerimiz ya Van veya Muş'a gitmek zorunda kalıyor ya da yatırımlardan vazgeçiyorlar. Üyelerimizin bu mağduriyetlerini gidermek adına TKDK IPARD II programı kapsamında yer alan iller arasına Bitlis ve Hakkâri'nin de alınması için gerekli çalışmalarımızı yaptık, bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz. Van Ticaret Borsası yönetim kurulu olarak göreve geldiğimiz 2018 yılından beri yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde 2020 yılı temmuz ayında Toprak Mahsulleri Ofisi, ilimizde Ajans Amirliği olarak açıldı. Daha sonra da Ajans Amirliği olarak hizmet veren ofisin başmüdürlük statüsünde hizmet vermesi için talepte bulunduk. Bu süreç devam ediyor. Bu süreçte bize destek veren dönemin Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemir'e, TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na ve TMO Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ümit Orhan'a teşekkür ederiz. Ayrıca o dönemde yine büyük desteklerini gördüğümüz Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Gülşen Orhan'a, Van Milletvekilimiz Sayın Abdulahat Arvas'a da ayrıca teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"KAYIT DIŞI SÜTÜN ÖNÜNE GEÇİLECEK"

Önemli projelerin hayata geçmesi için çabalamaya devam edeceklerini söyleyen Süer, "Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri'nde (TDİOSB) Van Büyükşehir Belediyesi 18, VANTSO 22, VANTB 14, İpekyolu Belediyesi 6, Tuşba Belediyesi 6, Gevaş Belediyesi 6, Gürpınar Belediyesi 6, YİKOB 10, Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği 6 ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği de yüzde 6 katılım payına sahip.  Burada yer tahsisi yapıldı, tapusu alındı. Müteşebbis heyeti ve yönetim kurulu kuruldu. Paydaşlarımızla ortak yürütüyoruz. Projenin ilk etabı sağlıklı bir şekilde ilerlemektedir. 2. etap için de çalışmalarımız devam etmekte. Bununla ilgili DAP İdaresi'ne projemizi verdik. İkinci etap da onaylanırsa Edremit, Gevaş, Gürpınar, Erciş, Muradiye ve Çaldıran ilçelerinde de sütler toplanıp işletmelere aktarılacak. Şu anda günlük olarak 5 ton civarında süt toplanırken, 2. Etabın faaliyete girmesiyle bu rakamın 18 tona kadar çıkmasını hedefliyoruz. Bu proje sayesinde hem kayıt dışı sütün önüne geçilecek hem de süt üreticileri emeğinin karşılığını almış olacak. Burada da ciddi anlamda istihdam sağlayıp hem halkımız hem de devletimiz kazanacak" ifadelerini kullandı.

Muradiye'de 193 sürücüye işlem uygulandı Muradiye'de 193 sürücüye işlem uygulandı

"ÜLKENİN EN GENİŞ MERA VE YAYLALARINA SAHİP OLAN İLLERDEN BİRİYİZ"

Van'a Et Borsası kazandırmak istediklerini belirten Başkan Süer, "Küçükbaş hayvan konusunda Türkiye'de birinci sıradayız. Ülkenin en geniş mera ve yaylalarına sahip olan illerden biriyiz. Hayvanlarımızı 4-5 ay otlatıp, sezon sonunda ise canlı olarak satmak zorunda kalıyoruz. Kentte pazar dar olduğundan hayvanları satmak için Güneydoğu Anadolu Bölgesine gönderiyoruz. Ancak nakliye oldukça yüksek olduğu için hayvan yetiştiricilerimiz kazanamıyor. Oysaki et borsasını burada kurabilirsek nakliye maliyeti oldukça düşer. Örneğin canlı olarak 150 küçükbaş hayvanı taşıdığımız kamyonlarda kesilmiş olarak 750 hayvan taşınabilir. Ayrıca burada kesilen hayvanın sakatatları da ilimizde kalır. Et Borsasının kentimize açılması her anlamda kentin ekonomisine büyük katkı sağlar" dedi.

"LİMAN BAŞKANLIĞI'NIN AÇILMASI İÇİN GİRİŞİMLERİMİZİ YAPTIK"

Liman Başkanlığı'nın Van'da kurulması için girişimlerinin sürdüğünü söyleyen Başkan Süer, "Van'da Liman Başkanlığı'nın açılması için tekne sahiplerinden çok sayıda şikayet aldık. Defalarca tekne sahiplerini ziyaret ederek sorunlarını dinledik. Hemen hemen hepsinin ortak talebi Van'da Liman Başkanlığı'nın açılması. Van'da balıkçılık yapan tekne sahibi sayısı oldukça fazla. Yani teknelerin yüzde 80'inin Van'da olması nedeniyle kentte Liman Başkanlığı'nın açılması için girişimlerimizi yaptık. Bir tekne sahibi bir evrak alabilmek için en yakınında bulunan Tatvan ilçesine gitmek zorunda kalıyor. Bazen bir evrak almak için 2 gününü harcıyor. Bu mağduriyetlerin yaşanmaması için Van'da bir Liman Başkanlığı'nın açılması elzemdir. İlimizde Ajans amirliği olarak hizmet veren ofisin başmüdürlük statüsünde hizmet vermesi için talepte bulunduk. Bu süreç devam ediyor. İnşallah en kısa sürede netice alırız. Küçükbaş hayvan konusunda birinci sırada ve en geniş meralara sahip olmamıza rağmen bu avantajları ne yazık ki olumlu yönde değerlendiremiyoruz. Kentte ciddi oranda süt ortada kalıyor. Kentimizde açılacak bir süt tozu fabrikası, bu bölge için çok yerinde bir yatırım olacaktır. Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve bölge için önemli bir yere sahip olan İnci Kefali (Van Balığı)  ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor" diye konuştu.

Toplantı daha sonra sorulan soruların cevaplanması ve çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz