Van İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından Verem Kontrol Kurulu ve Aktif Tüberküloz Sürveyans Toplantısı düzenlendi.
İl Sağlık Müdürlüğünde, gerçekleştirilen toplantı, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda, Başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıya Bulaşıcı Hastalıklar Birim temsilcileri, Tüberküloz il koordinatörü, verem savaşı dispanser hekimleri, ilçe sağlık müdürlüğü yetkilileri, toplum sağlığı merkezi sorumlu hekimleri, aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü yetkilisi, Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi, kamu-özel sağlık kurum, kuruluş temsilcileri, belediye temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, katıldı.
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, yaptığı açıklamada; “Tüberküloz biyopsikososyal bir hastalık olması sebebiyle bu hastalıkla ilgili yürütülen faaliyetlerin toplum, hasta ve hasta yakınlarıyla birlikte tüm yönleriyle multidisipliner değerlendirilmesi gerekmektedir. Önemli bir halk sağlığı problemi olan verem hastalığının kontrolü çalışmaları kapsamında her yıl yapmış olduğumuz il verem kurulumuza tüberkülozla ilgili her sürecin birçok paydaşı katılmaktadır. Ortaya çıkan problemlerin aşılabilmesi ve hizmetlerin standart hale getirilebilmesi için bu sürecin hem takip edilmesi hem de paydaşların çok iyi koordine edilmesi gerekmektedir. Tüberküloz kontrolünde sektörler arası işbirliğinin önemine binaen, İl verem kurulu yılda bir defa toplanmaktadır. İlimizde tbc hastalarımızın tedavileri devam etmektedir. Van ili Tüberküloz görülme sıklığı yönünden Türkiye ortalamasının altında ve vaka sayılarımız giderek düşmektedir. Tüberkülozun tüm tanı ve tedavi hizmetleri ücretsizdir” dedi.
Doç. Dr. Sünnetçioğlu, sözlerine devamla, “Verem Savaş Dispanseri 2 doktor, 4 hemşire, 1 röntgen teknisyeni ve 6 idari personelle yeni binasında hizmet vermektedir. Bakanlığımız ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan protokol gereği ihtiyaç sahibi verem hastalarına tedavileri süresince ayni nakdi yardım verilmektedir. İlimizde halen 37 hastamız nakdi yardımdan faydalanmaktadır. 4 hastamızın da tedavi süreci tamamlanmış, bu süreçte yardımları verilmiştir. Ancak diğer tüm sektörlerin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Kurulumuzda öncelikli olarak ilimiz ve dünyadaki verem hastalığı konusundaki güncel bilgiler paylaşılacak ve bu hastalar için tüm sektörlerin işbirliği çerçevesinde ilimizde yapılabilecek çalışmalar değerlendirilecektir” ifadelerini kullandı.
Tüberküloz kontrolünde sektörler arası işbirliğinin önemi ve halk sağlığı problemi olan verem hastalığının kontrolü çalışmaları kapsamında verem savaş dispanseri Tüberküloz İl koordinatörü Bünyamin Furkan Pala tarafından, İl İstatistikleri hakkında katılımcılar bilgilendirildi. Program katılımcıların katkı ve önerilerinin alınması ile sonlandırıldı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi