Sıvıların filtrasyonu, sirkülasyonu ve transferini sağlamak amacıyla kullanılan makinelere pompa adı verilmektedir. Pompalar, kullanılacakları alanlara ve amaçlara bağlı olarak farklı özelliklerde üretilmektedir. Tehlikeli kimyasallar üzerinde kullanımı mümkün olacak şekilde üretilen pompa türüne ise manyetik pompa adı verilmektedir.

Manyetik pompalar, doğrudan sıvının bulunduğu kabın içerisine yerleştirilmesi gereken makinelerdir. Dayanıklı yapısı, tehlikeli kimyasal maddeler içerisinde dahi işlevlerini yerine getirmesine imkan tanımaktadır. Manyetik pompaların kullanım alanlarını ise kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:

     Ultra sıvı saflık derecesine sahip olan maddelerin saflık oranlarının muhafaza edilmesi,

     Nükleer tesislerde yer alan reaktörlerin beslenmesi işlemlerinin gerçekleştirilmesi,

     Standart contalar üzerinde kristal yapıya bürünme riski bulunan sıvıların tahliye edilmesi,

     Kimyasal, asit, korozif ve baz etkileri sıvıların transferlerinin gerçekleştirilmesi,

     Pompalarda sızdırmazlığı sağlamak için bulunan contalarda aşınmaya neden olma riski bulunan sıvıların aktarılması,

    Tehlikeli maddelerin taşınmasından sorumlu olan tanker depolarının doldurulması ve boşaltılmasıdır.

Manyetik pompalar, birçok pompa türünden farklı olarak sızdırmazlık sağlamaktan sorumlu olan elemanların kullanımına ihtiyaç duyulmayacak şekilde tasarlanmaktadır. Bu sayede sıvı tahliye işlemleri sırasında sıfır kaçak oranına erişmek mümkün olmaktadır. Bu durum, değerli ve tehlikeli sıvıların transfer edilebilmesi amacıyla en güvenilir seçeneği oluşturmaktadır.

Manyetik Pompaların Çalışma Prensipleri Nasıldır?

Manyetik pompalar, fonksiyonlarını yerine getirmek ve sürdürebilmek için temel manyetizma ilkelerinden yardım almaktadır. Elektromanyetik indükleme prensipleri, pompa içerisinde manyetik bir kuvvet oluşturulmasını sağlamaktadır. Genel olarak birçok pompa türünde yer alan tahrik mekanizması ise sıvı çarkının fonksiyonel hale getirilmesinden sorumludur. Ancak manyetik pompaların işlevsel olabilmeleri adına bu mekanizmaya duyulan ihtiyaç ortadan kaldırılmaktadır.

Manyetik pompalar, doğrudan sıvıların içerisine yerleştirilerek kullanılmaktadır. Bu sayede sıvılar, pompa çalıştığı andan itibaren doğrudan sıvı çarkının içerisinden geçmektedir. Çarkın dönmek için ihtiyaç duyduğu kuvvet ise meydana gelen manyetik alan ile oluşturulmaktadır. Bu durum, tahrik mekanizması olmadan da etkili sonuçların alınmasını mümkün kılmaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, tehlikeli sıvıların güvenlik riskleri oluşturmamaları için sızdırmazlık elemanlarından yardım alınmasıdır.

Manyetik pompaların çalışabilmesi için elektrik gücü ve elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak pompalar, doğrudan sıvı içerisinde çalıştığı için bu elemanların yalıtımını sağlamak hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle tasarım sırasında tüm elektrik elemanları, kapalı ve korunaklı bir alan içerisine yerleştirilmektedir. Aynı zamanda sıvı çarkının dönmesinden sorumlu olan mil üzerinde bir mıknatıs bulunmaktadır. Bu sayede manyetik alanda oluşan gücün işlevsel şekilde kullanılabilmesi mümkün bir hal almaktadır.

Manyetik Pompa Kullanımının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Manyetik pompalar, farklı ekipmanların kullanımı sayesinde tehlikeli kimyasalların güvenli ve pratik şekilde tahliye edilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda çalışma ortamlarında sağladığı pek çok avantaj bulunmaktadır. Manyetik pompa kullanımının sağladığı avantajları ise kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:

     Manyetik pompaların sıvı tahliyesi sırasında güvenliği sağlaması adına O-ring, conta ya da salmastra gibi ilave sızdırmazlık elemanlarına ihtiyacı bulunmamaktadır. Bu sayede kimyasalların zaman içerisinde bu parçaları aşındırması ve çeşitli riskleri meydana getirmeleri gibi istenmeyen sonuçlardan kaçınılması mümkün hale gelmektedir.

     Manyetik pompalar, çevresel unsurlar ve insan sağlığı gibi kriter konularda güvenlik sağlanmasına imkan tanımaktadır. Bu nedenle risk faktörlerinin ortadan kaldırılabilmesi ve sıfıra indirgenebilmesi adına hayati önem taşımaktadır.

     Manyetik pompaların işlevlerini sürdürebilmeleri adına ilave ürünlere ihtiyacı yoktur. Bu nedenle tahliyesi gerçekleştirilen sıvılara bağlı olarak deformasyonlar meydana gelmemektedir. Bu durum ise sızıntı riskini ortadan kaldırdığı için sık sık tekrarlanan bakım periyotlarına ihtiyaç duyulmamaktadır.

     Manyetik pompalar, kurulum ve montaj aşamaları ile de diğer pompa türlerine göre oldukça avantajlı makinelerdir. Hızlı ve kolay montaj imkanı ile iş planlamasında aksaklıkların önlenmesi ise firmalar adına hayli önemli bir kıstastır.

     Manyetik pompalar, uzun yıllar süresince onarım, bakım ya da tamirat işlemleri yapılmadan işlevlerini sürdürebilmektedir. Bu durum ise firmaların zaman ve nakit açısından kara geçmesinde doğrudan etkili bir husustur.

Makine bakım ve onarımları için gereken maliyetlerin düşürülmesi, işletmelerin büyüme hedeflerine daha hızlı şekilde ulaşmaları ve kar sağlamaları açısından oldukça faydalıdır. Aynı zamanda sızıntı risklerinin önlenmesi ve güvenilir bir çalışma ortamının sağlanması da manyetik pompa kullanımının en önemli avantajları arasında yer almaktadır.

Bayraktar TB3, rampadan havalanarak tarihi bir başarıya daha imza attı! Bayraktar TB3, rampadan havalanarak tarihi bir başarıya daha imza attı!

En Kaliteli Manyetik Pompa Çeşitleri

Manyetik pompaların sağladığı sızdırmazlık, güvenlik ve maliyet düşürülmesi gibi avantajlardan yararlanabilmek adına dikkat edilmesi gereken ilk nokta üretici firmalardır. Pompaların üretim aşamalarında kaliteli ve dayanıklı malzemelerin kullanılması, ortaya çıkması kaçınılmaz olan risklerin önlenebilmesi adına en önemli kriterdir. Bu nedenle yalnızca güvenilir ve profesyonel çalışma ilkelerini benimseyen firmalar tarafından üretilmiş modellerin tercih edilmesi gerekmektedir.

70 seneyi aşkın süredir sektöründe sağladığı hizmetler ile adını dünya çapında duyurmayı başaran Finish Thompson Inc. manyetik pompa çeşitleri ile de profesyonelliğini kanıtlamayı sürdürmektedir. Modelleri arasında flanş bağlantılı, BSP dişli, döküm ve plastik gövdeli gibi çok sayıda seçenek sunan marka; bu sayede en etkili çözüm önerilerini sunmayı başarmaktadır. Markanın ülkemizdeki distribütörlüğünü ise TPM Mühendislik ailesi üstlenmektedir. Bu sayede Türkiye kullanıcılarının, en kolay ve hızlı şekilde bu ürünlere erişmeleri mümkün olmaktadır.