TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu 2025 yılı için belirlenen asgari ücret talebini açıkladı. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, "Asgari ücretli işçiler olarak önerimiz yüzde 45 enflasyon üzerine refah payı eklenerek 29 bin 583 TL olmasıdır" dedi.

Asgari ücrette üçüncü toplantı sona erdi. Toplantıda herhangi bir rakam konuşulmazken Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay işçi kesiminin istediği asgari ücreti enflasyon rakamına dikkat çekerek yüzde 45+ yüzde 20 refah payı olmak üzere 29 bin 583 TL olarak açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ücreti belirleme sürecinde hem çalışanların refahını artırarak enflasyona ezdirmeyecek hem de işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacaklarını belirtti.

GELECEK HAFTAYA KALDI

Ağar, önümüzdeki hafta hem rakam hem sonucun gelebileceğini dile getirdi.

Türk-İş Başkan Yardımcısı Ağar, "Para talep eden tarafız, ona göre tavır alacağımızı söyledik." dedi.

Gerçekleşen enflasyonun hiçbir sonuç getirmeyeceğini belirten Ağar, "8 milyonluk asgari ücretli kirasını, tenceresini kaynatsın ödesin diye gündeme getirdik. Söylediklerimizden hemen hemen rakam çıkıyor. " ifadelerini kullandı.

İŞÇİ KESİMİ TALEBİNİ AÇIKLADI

Toplantının ardından Türk-İş'ten yeni bir açıklama yapıldı. Açıklamada, işçi kesiminin bugün saat 16.00'da asgari ücret talebini açıklayacağı bildirildi.

Kameraların karşısına geçen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, işçilerin asgari ücret talebini açıkladı.

Türk-İş, asgari ücret talebini yüzde 45 enflasyon üzerinden refah payı eklenerek yüzde 20 refah payı ile 29 bin 583 lira olarak açıkladı.

Tüm illerde kira desteği artırıldı Tüm illerde kira desteği artırıldı

Atalay'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

19 gündür süren asgari ücret serüvenini yaşıyoruz. Görüşmeler başlamadan işçi arkadaşlarımızı tespit ettik. Bugün 5. toplantıyı yaptık. Geçmişte masada sendikacılar vardı. Sabah bir toplantı yaptık. Maalesef kamuoyunda bizle ilgili bir rakam açıklayın talebi var. Ondan kolayı yok. Bir rakam açıklar ve gündem olmazdık. Kamuoyunda TÜRK-İŞ niye açıklamıyor dendi. Birinci öncelik işverende. Onu söylemeleri gerekiyor. Hükümet işin başında. Anti demokratik bir asgari ücret yapısı var. Bu yapı da kanun gereği en çok üyesi olan işçi sendikası temsil ediliyor. Burada yetkili bizim 4 işçi arkadaşımız. Biz burada asgari ücretle ilgili bugüne kadar bir rakam bekledik. Masada hükümetin 5, işverenin 5 temsilcisi var, bizim de 5 arkadaşımız var. 2024 yılı zor bir yıl oldu. 2023 de öyle oldu. Burada şu anda biz asgari ücreti konuşacağız, kamu işçisi, tüm işçiler asgari ücret seviyesinde ücret alıyor.

Asgari ücret 5 sene önce belirleme ücretiydi şu anda ülkemizde geçim ücreti oldu. Asgari ücret özel sektörü ilgilendiriyor. Son 30 senede 6 kere imzaladık, onun dışında biz masada beraber imzalamadık asgari ücreti. Ülkedeki kira, doğal gaz artışı ortada. Meyve-sebze fiyatları, eğitim giderleri ortada. Şu anda asgari ücret 11 bin lira seviyesine düştü. Alım gücü 11 bin lira civarında. Onun için asgari ücret geçim ücreti oldu. Biz bugün bu meselenin biteceğini umut ediyorduk. İşveren ve hükümet bir rakam vermiyor dediler arkadaşlarımız. Bizden rakam bekleniyor. Öyle bir noktaya geldik ki öğretim üyeleri dahil bizi itibarsızlaştıran açıklamalara devam ediyorlar. Belki hayatlarında asgari ücreti de tanımayan insanlar.

Benim elimde 50 bin liralık, 36 bin liralık, 32 bin liralık, 28 bin liralık rakamlar var. Burada siz de kendi durumlarınızı da biliyorsunuz. Şu anda Sayın Mehmet Şimşek diyor ki ülke iyi gidiyor. İyi gidiyorsa, asgari ücret geçim ücreti oldu. İyi bir geçim ücreti açıklayın, hepimiz mutlu olalım. Alım gücü emeklinin de düştü, asgari ücretlinin de düştü, kamu işçisinin de düştü. 5 aydır konuşuyoruz, miting yapıyoruz. Partiler 150 bin kişiyi toplasın bakalım göreyim. Sendikaları itibarsızlaştırmanın kimseye faydası yok.

"TALEP 29 BİN 583 TL"

Asgari ücretli işçiler olarak önerimiz yüzde 45 enflasyon üzerine refah payı eklenerek 29 bin 583 TL olmasıdır. Enflasyon üzerinde refah payı eklenmeden zam yaşanabilir olmayacaktır.

Kaynak: HABER7-İHA