Van Haber

Üreticilere 'Elma Karaleke' hastalığı uyarısı

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri, üreticilere katkı sunmaya devam ediyor. İstasyonlardan alınan verilere göre il genelinde 'Elma Karaleke' hastalığı enfeksiyonunun oluştuğunun tespit edilmesi üzerine üreticilere uyarılarda bulunuldu.

'Elma Karaleke' hastalığı konusunda üreticilere uyarılarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, hastalıkla mücadelede ilk müdahalenin zamanında yapılması gerektiğini vurguladı.

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kentte hayata geçirilen Tarımsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Van'da uygulanan ve farklı noktalarda kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları oluşan herhangi bir hastalık yada meteorolojik olaylara karşı üreticiye önceden uyarı vererek önlem almalarını sağlıyor.

Bu çerçevede istasyonlardan alınan verilere göre Van genelinde 'Elma Karaleke' hastalığı enfeksiyonunun oluştuğunun tespit edilmesi üzerine üreticilere uyarılarda bulunuldu.

Üreticilere, en kısa zamanda elma, armut ve ayvada ilaçlı mücadele yapılması yönünde öneride bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, hastalık belirtilerinin yaprak, meyve ve sürgünlerde görüldüğünü ifade etti.

"AĞIR HASTALIKLI YAPRAKLAR SARARIR VE ERKENDEN DÖKÜLÜRLER"

Üreticilere dikkat edilmesi gereken konular konusunda uyarılarda bulunan Müdür Görentaş, "Tahmin ve Erken Uyarı Sistemlerimizden alınan veriler sonucunda il genelinde 'Elma Karaleke' hastalığı enfeksiyonunun oluştuğu tespit edilmiştir. Hastalığın belirtileri yaprak, meyve ve sürgünlerde görülür. Yaprağın alt ve üst yüzünde oluşan lekeler başlangıçta yağlımsı görünüştedir. Lekeler giderek zeytin rengini alır sonra da kahverengileşir. Kadifemsi yapıdadır ve zamanla lekeli kısımdaki doku ölür, üzerinde çatlaklar ve delikler oluşur. Ağır hastalıklı yapraklar sararır ve erkenden dökülürler. Meyvedeki lekeler yeşilimtırak olup zamanla kahverengine dönüşür. Küçük lekeler zamanla birleşerek bu kısımda meyvenin gelişmesini durdurur ve şekli bozuk meyveler oluşur.  Sürgünde lekeler oval veya yuvarlak kabarcıklar şeklindedir. Püstül denilen bu kabarcıklar ilkbaharda çatlar. Püstüller zamanla birleşerek uyuz veya sıraca denilen yaraları oluşturur. Mücadelede kültürel önlemler oldukça önemlidir. Yere dökülen yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya derince gömülmelidir. Sıracalı dallar budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Ağaçlar yapraklardaki zeminin daha hızlı kuruyabilmesi için hava akımına izin verecek şekilde taçlanmalı ve uygun aralıklarla dikilmelidir. İlk bahçe tesisinde etmene dayanıklı çeşitlerle bahçe kurulmalı, yabancı ot mücadelesi düzenli olarak ve zamanında yapılmalıdır. Bahçede salma sulamadan kaçınılmalı, bitki besleme mutlaka toprak analizine göre yapılmalıdır. Kimyasal Mücadele tek başına kültürel önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda tercih edilmelidir. Birinci ilaçlama: Çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde 3-5 gün önce) ikinci ilaçlama: Pembe rozet tomurcuğu döneminde (çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde) üçüncü ilaçlama: Çiçek taç yaprakları %70-80 dökülünce ve diğer ilaçlamalar ise iklim koşullarının hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda kullanılan ilaçların etki süreleri dikkate alınarak uygulanmalıdır. İlaçlama sırasında kullanılan pestisitlerin elmada kara leke için ruhsatlı olmasına, yetkili kişiler tarafından reçete edilmesine, son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına ve uygun dozda kullanılmasına dikkat edilmelidir" ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ