Vanlı koca eşini boğazından bıçaklayarak öldürdü Vanlı koca eşini boğazından bıçaklayarak öldürdü

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde Bitlis Eren, Hakkâri, Iğdır, Muş Alpaslan ve Siirt Üniversitelerinin katılımıyla toplam 6 üniversitenin iş birliğiyle Van Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen organizasyon başta öğrenciler olmak üzere birçok kişi tarafından yoğun ilgi gördü.

Van Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı’nın açılışına, Cumhurbaşkanlığı İnsanlar Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Selim Atay, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, Bitlis Eren, Hakkâri, Iğdır, Muş Alpaslan ve Siirt Üniversitelerinin Rektörleri, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi, Van Emniyet Müdürü Atanur Aydın, kamu kurum amirleri, STK temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

ŞEVLİ: “ÜNİVERSİTELER TOPLUMU GELİŞTİREN ÖNCÜ KURUMLARDIR”

Halk oyunları gösterisi, müzik dinletisi, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Bandosu, Van YYÜ Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin sunumuyla başlayan fuarda ilk olarak söz alan Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, “Liderliği ve vizyonu ile ülkemizi, milletimizi Türkiye Yüzyılı temasıyla yeni hedeflere ve yeni başarılara yükselten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi sunuyor, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak Doğu Anadolu Kariyer Fuarına ev sahipliği yapmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Üniversiteler, bilimsel bilgi üreten, ürettiği bilgiyi ürüne dönüştürebilen, kaliteli sistem gücü yetiştiren ve tüm bu özellikleriyle toplumu geliştiren öncü kurumlardır. Üniversitelerin asli görevi olan eğitim vermenin yanında üniversite-sanayi, üniversite-kamu ve özel sektör iş birliğinin önemli olduğu düşüncesinden hareketle düzenlenen kariyer fuarları; öğrencilerin iş yaşamına öğrencilerin ve mezunların kariyer hayatlarına yön verebilmeleri için alanlarındaki uzman işveren veya kurum yöneticileri ile bir araya gelmeleri ve onlara birebir meslek hakkında sorular sorabilmeleri; işverenlerin de nitelikli öğrencilerle bir araya gelerek kendileri için istihdam olanakları yaratabilmeleri ve öğrencilere staj imkânı sunabilmeleri açısından büyük önem arz etmektedir” dedi.

“YAŞANAN DEĞİŞİMLERİ DOĞRU OKUMAK GEREKİYOR”

Küreselleşme olgusu ile birlikte dünyadaki dönüşümün her alanı etkilediği gibi iş dünyasını da etkilediğini belirten Rektör Şevli, “Bizler, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak en kıymetli mensuplarımız olan öğrencilerimiz için üniversitemizde eğitim aldıkları zaman diliminde olduğu kadar mezun olduktan sonra da hayata atıldıkları dönemde de onlara destek olmak için sorumluluğumuzun farkındayız. Zira, küreselleşme olgusu ile birlikte dünyadaki dönüşüm her alanı etkilediği gibi iş dünyasını da etkilemiştir. Buna bağlı olarak istihdam hizmetleri de değişmiş ve önemli yenilikler meydana gelmiştir. İçinde yaşadığımız bu bilgi çağında kas gücünün yerini beyin gücü, fiziksel gücün yerini bilginin gücü almaktadır. Bu dönüşümlerin, öğrencilerimizin kariyer gelişimine de doğrudan etkileri olmaktadır. Bu bağlamda iş yaşamında nitelikli tek birey yerine takım odaklı çalışabilen kişiler, tek bir alanda uzman bireyler yerine farklı alanlar için transfer edilebilir becerilere sahip kişiler, sabit bir iş yerinde ve sabit zaman aralıklarında çalışan kişiler yerine esnek zamanlarda ve değişen mekânlarda çalışabilen bireyler istenmektedir. Yaşanan bu değişimleri doğru okumak, iş dünyasındaki gelişmeleri takip etmek ve yeni beklentilerin farkında olmak bireylerin sağlıklı bir kariyer gelişimi gerçekleştirmeleri için önemlidir” diye konuştu.

“GENÇLER KARİYER İMKÂNLARI KONULARINDA İLK AĞIZDAN BİLGİ ALABİLECEKLER”

Ülkenin 11 farklı bölgesinde düzenlenen kariyer fuarlarının en prestijlerinden olan DAKAF’24, Van ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi koordinesinde Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladığını söyleyen Rektör Şevli, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Hakkâri Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Muş Alpaslan Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi olmak üzere toplam 6 üniversitenin iş birliğiyle gerçekleştirilen bu organizasyona; kariyer hedeflerini gerçekleştirmek isteyen öğrenciler ve mezunlar, staj ve iş imkânı arayan öğrenciler ve gençler, işgören ihtiyacı olan kamu kurum, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları, amaç ve hizmetlerini daha fazla kişiye duyurmak isteyen özel sektör ve kamu kuruluşları katılması hedeflenmiştir. İki gün boyunca Van EXPO Fuar alanında 58 etkinlik programı, 45 sponsor ile 133 özel sektör, 61 kamu kurum ve kuruluşu olmak üzere toplamda 194 katılımcı firma; Türk Hava Yolları, Aselsan, Roketsan, Havelsan Tusaş, Türkiye Uzay Ajansı gibi Türkiye’nin önde gelen kurumları stant açarak kendilerini tanıtma, iş ve staj başvuruları alma ve mülakat yapma imkânları elde ederken öğrenci ve mezunlar da firmaların insan kaynakları yetkilileri ile iş ve staj olanakları, kariyer imkânları konularında ilk ağızdan bilgi alabilecekler. Ayrıca gençler, çeşitli kişisel ve mesleki gelişim etkinliklerine, panellere, mülakat simülasyonlarına ve firmaların insan kaynakları temsilcileriyle yapılacak mülakatlara katılma imkânı bulabilecekler” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise, hiçbir şeyin çalışmadan başarılmayacağını ve bu yüzden çok çalışılması gerektiğini vurguladı.

VALİ BALCI: “TÜRKİYE FIRSATLAR ÜLKESİDİR”

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı ise, insanı gücünün önemine dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi düzenlediği, yüreklendirdiği, cesaretlendirdiği Kariyer Fuarı’nda gençlerle bir arada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu fuarın düzenlenmesinden başta İnsan Kaynakları Ofisi yetkilileri ve bütün ekip arkadaşlarına, ev sahipliği yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli beye, ekip arkadaşlarına ve katılımcı bütün üniversiteler teşekkür ediyorum. Esasında ülkelerin sosyoekonomik gelişmişliği, kültürel gelişmişliği bir sonuçtur. Mühim olan insan gücüdür. O insan gücünü doğru bir şekilde ortaya çıkarmaktır. Enerjisinden yaralanabilmektir. Ortaya çıkarılan enerjinin ülkelerin sosyoekonomik gelişmesinde kullanılabilmesidir. Bu yüzden bu Kariyer Fuarını, insanlarımızın gücünü, enerjisini ortaya çıkarma açısından çok anlamla ve önemli buluyorum. İnşallah gençlerimizin hayallerine katkı sağlayacaktır. Türkiye fırsatlar ülkesi, Aziz Sancar'in da dediği gibi zekâya güvenmiyorum, çalışmaya inanıyorum. İnsanlar emek verince karşılığını alıyor. Buna inanıyorum. Dediğim gibi Türkiye fırsatlar ülkesi ama gençlerin de çok çalışması ve kendilerini hazırlamaları gerekiyor. Türkiye'nin ufku açık. Ben bu inançla çalışanların başarılı olacağına inanıyorum. Bu fuarın Van'da gerçekleşmesi bizleri onurlandırdı” dedi.

ATAY: “BİZİM İÇİN YETENEK SADECE BÜYÜK ÜNİVERSİTE DİYE BİLİNEN YERLERDEN MEZUN OLAN İNSANLAR DEĞİL”

Son olarak söz alan Cumhurbaşkanlığı İnsanlar Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Selim Atay ise, fuar hakkında bilgiler aktararak, “Gördüğünüz ‘Yetenek her yerde’ sloganı beş yıldır Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi kurulduğundan bu yana o orada duruyor. Çünkü devletin, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin bu ülkedeki gençlere bakışı budur. Bizim için yetenek sadece İstanbul’da Ankara’da ismi çok bilinen büyük üniversite diye bilinen yerlerden mezun olan insanlar değildir. Bizim için yetenek bu ülkenin her bir evladıdır. Neresinde yaşadığının, hangi üniversitesinde okuduğun hiç önemi yok. Öyle olduğu için şu anda aramızda bulunan rektörlerimizin en az birkaç tanesi 2000 yılından sonra açılan üniversitelerde rektörlük yapmaktadır. Yani devlet ülkenin, memleketimizin dört bir köşesine ilköğretimden ortaöğretimden yükseköğretimden yararlanabileceği kurumları açmıştır. Fakat bu kurumları açmak tabii ki yetmiyor. Yeterince öğretim üyesi bulmakta yetmiyor. Bugün burada yaptığımız şeyi aslında üniversitelerimiz, liselerimizin, ortaöğretimmizin mezun verdiği çocukların işe, iş fırsatlarına daha rahat ulaşabilmeleri için bu organizasyonu yapıyoruz. Bunun için de Ankara’da ne kadar kamu kurumu, kuruluşu varsa hepsini buraya getirebiliyoruz. Onlarda buralara büyük mutlulukla geliyorlar. Buralara gelip, gençlere ulaşmak onlara doğrudan temas etmek onlar için de çok büyük bir mutluluk kaynağı” diye konuştu.

“DÜNYANIN EN İŞSİZ YAŞ GRUBU 20-24 YAŞ ARASIDIR”

Gelinen nokta itibari ile yurdun dört bir köşesindeki gençlere objektif, şeffaf, fırsat eşitliği sunan ve liyakati önceleyen bir sistem çerçevesinde hizmet verdiklerini belirten Atay, “Gençlerimize objektif ve liyakat çerçevesi içerisinde, bireylere sunuyoruz. Bu programları yaptığımız zaman, sonrasında da ne kadar etkili oluna bilirliğini de konuşuyoruz. Dünyanın en işsiz yaş grubu 20-24 yaş arasıdır ve bizler bu durumu 6.1 oranında düşürdük. Bu da bizim ortalama ekonometrik modellere göre 169 bin üniversiteli gencin iş bulması anlamına geliyor. Bu organizasyonu sadece burada fuar olarak düşünmeyin. Bunun öncesinde ve sonrasında kurgulanmış son derece şeffaf, fırsat eşitliği sunan, liyakat inceleyen araçlar var yöntemler var. Bunları kullandığınız zaman hem devlette hem özel sektörde daha avantajlı gördüğünüz üniversitelerin öğrencilerinin aynı fırsatına sahip olabiliyor,  onların önünden işi alabiliyorsunuz. Van YYÜ başta rektörü, personeline teşekkür ederim. Destek olan üniversitelere teşekkür ediyorum. Sayın valimiz bu işi benimsemiş eğitime önem veren insana değer veren biri desteğini göstermiş. Yerel de de çok güçlü şirketler var, hepsine de teşekkür etmek istiyorum, tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Daha sonra sponsor firmalara plaketlerin verilmesinin ardından fuarın açılışı gerçekleştirdi.

Açılış sonrası stantları gezen protokol üyeleri ve öğrenciler yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yarın sona erecek olan fuar düzenlenen panellerle devam ediyor.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ