2010 yılında teleskinin olduğu birinci etabı, 2012 sezonunda ise telesiyejin olduğu ikinci etabı hizmete açılan Gevaş'taki Abalı Kayak Merkezi, özellikle hafta sonları dolup taşıyor.

BAZEN KAR KALINLIĞI YETERLİ OLMUYOR

Bu sezon, Aralık ayında yeterli kar yağışı olmadığı için sadece kızak keyfinin yaşandığı tesisler, Ocak ayının ilk iki haftası amatör kayakçıların kullandığı acemi pisti ve birinci etap ile hizmet vermeye başladı.

Ocak ayının üçüncü haftası ise profesyonel kayakçıların tercih ettiği dik ve sarp bölümlerin bulunduğu pistler hizmet vermeye başladı.

Hafta sonu yoğun ilgi gören tesislerde; profesyonel, amatör ve ilk kez bu keyfi yaşayan acemi kayakçılar boy gösterirken, çocuklar ise kızak keyfi yaşadı. Birçok anne babanın da çocukları ile birlikte kızakla kayarak, doyasıya eğlendiği görüldü.

Muradiye'de 1 yılda 498 bin 413 kişi sorgulandı Muradiye'de 1 yılda 498 bin 413 kişi sorgulandı

Geçmiş yıllarda tesislerin zirve olarak adlandırılan ve Artos Dağı'nın devamı olan yüksek bölümde, yamaç paraşütü sporları da yapıldı.

ÜÇ AYRI PİST BULUNUYOR

Amatör kayakçıların kullandığı bin 300 metrelik birinci etap, profesyonel kayakçıların kullandığı bin 200 metrelik  ikinci etap ve acemi kayakçıların kullandığı 400 metrelik pist hafta sonu renkli görüntülere sahne oldu.

Bazı kayakçıların, çocuklarını omuzlarına veya kucaklarına alarak kayak yaptığı görülürken, yaşını almış anne-baba, dede-ninelerin de kızak keyfi yaşadığı dikkat çekti.

2 bin 800 rakımdaki zirvede Artos Dağı, Van Gölü ve Akdamar Adası manzarasının yer aldığı Abalı, hafta içi de tercih ediliyor.

Abalı'ya gelen bazı kayaksever ve vatandaşlar, kendilerine ait kayak ve kızakları kullanırken, bazıları ise Abalı girişinde veya tesislerde kayak-kızak kiralıyor. Kiralama fiyatlarının 200-300 lira arasında değiştiği öğrenildi.

UZUN KUYRUKLAR BEZDİRİYOR

Gazetemize açıklamalarda bulunan kayakseverler, teleski ile yukarı çıkmak için sadece bir bölümün olmasının, uzun kuyruklara yol açtığını söyledi.

Birinci etaptan yukarı çıkmak için sadece tek çıkış olmasının sıkıntı oluşturduğunu anlatan kayakseverler, "Teleski ile aşağıdan yukarı çıkmak için bazen yarım saat, bazen daha fazla kuyrukta bekliyoruz. Bu sorun ikinci, üçüncü çıkışlarla çözülür. Telesiyeje binmek için de mecburen teleskiyi kullanıp, ilk etabın zirvesine varmak gerekiyor. Bunun için de aşağıda mecburen beklemek zorunda kalıyoruz. Teleskiyi ilk kez kullanan bazı acemi kayakçıların düşmesi de cabası. Böyle olunca tehlike oluşmaması adına makina durduruluyor. Bu da bekleme süresini uzatıyor ve sıra bize daha geç geliyor. Yine kiralama yapılan iki bölümde de saatlerce sıra bekliyoruz. Ama tüm bunlara rağmen, yine Abalı'ya geliyoruz. Çünkü başka kayak tesisi yok. Çaldıran ilçesinde kar var, ama orada da bir türlü güzel bir tesis yapılmadı" yorumunu yaptılar.

BAZEN YETERLİ KAR YAĞIŞI OLMUYOR

Abalı'ya bazı sezonlarda kar yağmaması yüzünden, kayakseverlerin zaman zaman Hakkari Mergabütan Kayak Merkezi, Erzurum Palandöken Kayak Merkezi ve Kars Sarıkamış Kayak Merkezi'ni tercih ettiği biliniyor.

Vanlı kayakseverler ise, yıllardır karın yerde kalma süresinin daha uzun olduğu ve kente yakınlığıyla bilinen Kurubaş bölgesinde yeni bir kayak tesisinin yapılmasını arzuluyor. 

Daha önce yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda,  Kurubaş'a tesis yapılacağı müjdesi verilmiş, fakat bir türlü somut bir adım atılmamıştı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: BİŞAR ULUTAŞ