Bakan Ersoy: Ayanis'ta yeni eserlere ulaşıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim bir tepe üzerinde yaptırılan, süslemeleriyle ve önemli buluntularıyla dikkat çeken Ayanis Kalesi'ndeki kazı çalışmalarına dikkat çekerek, Ayanis'ta sürdürülen kazılarda yeni eserlere ulaşıldığını vurguladı.

Bakan Ersoy: Ayanis'ta yeni eserlere ulaşıldı

Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim bir tepe üzerinde yaptırılan, süslemeleriyle ve önemli buluntularıyla dikkat çeken Ayanis Kalesi'nde 36 yıl önce başlatılan kazı ve restorasyon çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor.

Yaklaşık 2 bin 700 yıl önceden bugüne ulaşan süslemeleri kerpiç duvarları, taş işlemelerinin yanı sıra mabet bölümündeki süsleme ve surlardaki kabartmalarla dünya üzerindeki en önemli ve özel Urartu mabetlerinden biri olan Ayanis Kalesi'ndeki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığında yürütülüyor.

Bu kapsamda Ayanis Kalesi'ndeki kazı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sürelerini 12 aya çıkardıkları kazı çalışmalarında her geçen gün yeni bir nadide eserin gün ışığına kavuştuğunu vurguladı.

 Anadolu tarihinin kadim uygarlıklarından Urartu Krallığı'nın son büyük kenti olan ve günümüzden 2 bin 700 yıl öncesine tarihlenen Ayanis Kalesi'nde sürdürülen kazılarda yeni eserlere ulaşıldığını söyleyen Başkan Ersoy, Urartuların baştanrısı Haldi'ye ithaf edilen 3 adet bronz kalkan ile bir adet bronz miğferin kazılarda ortaya çıkarılan yeni eserler olduğunu söyledi.

Ayanis Kalesi'nde tanrı Haldi'ye adanan anıtsal tapınak kompleksinde gerçekleştirilen kazılarda bulunan eserlerin Urartu metal işçiliğinin zenginliğini ve ulaştığı seviyeyi yansıttığını belirten Bakan Ersoy, eserlerin gün ışığına kavuşmasında emeği olan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekiplerine teşekkür etti.

"3 ADET BRONZ KALKAN İLE BİR ADET BRONZ MİĞFER ORTAYA ÇIKAN YENİ ESERLER OLDU"

Ayanis Kalesi'ndeki kazı çalışmalarıyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirilen ve sürelerini 12 aya çıkardığımız kazı çalışmalarında her geçen gün yeni bir nadide eser gün ışığına kavuşuyor.  Anadolu tarihinin kadim uygarlıklarından Urartu Krallığı'nın son büyük kenti olan ve günümüzden 2 bin 700 yıl öncesine tarihlenen Ayanis kentinde sürdürülen kazılarda yeni eserlere ulaşıldı. Urartuların baştanrısı Haldi'ye ithaf edilen 3 adet bronz kalkan ile bir adet bronz miğfer kazılarda ortaya çıkan yeni eserler oldu. Ayanis'te tanrı Haldi'ye adanan anıtsal tapınak kompleksinde gerçekleştirilen kazılarda bulunan eserler Urartu metal işçiliğinin zenginliğini ve ulaştığı seviyeyi yansıtıyor. Eserlerin gün ışığına kavuşmasında emeği olan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekiplerimize teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2024, 11:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER