Başkale'ye 35 kilometre uzaklıktaki Dereiçi Mahallesi'nde bulunan travertenlerin yanı sıra, ilçede bulunan bin 700 yıllık Aziz Bartholomeus Kilisesi ile Yavuzlar Mahallesi'ndeki Peri Bacaları ziyaretçi akınına uğruyor.

Daha önceki yıllarda güvenlik ve ulaşım sorunları nedeniyle yıllarca kaderine terk edilen kentin doğa harikası travertenlerin yanı sıra, Peri Bacaları ve Albayrak Kilisesi son dönemlerde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan tarihi ve doğal miras Albayrak Kilisesi, travertenler ile Başkale Peribacaları, son yıllarda yoğun bir şekilde ziyaret edilmeye devam ediyor.

Kentte havaların iyice ısınmasıyla birlikte, doğa severler Başkale ilçesindeki tarihi yapıları yoğun bir şekilde ziyaret etmeye devam ediyor. İlçeye 23 kilometre uzaklıktaki Albayrak Mahallesi'nde Büyük Zap Vadisi'ne hakim bir tepeye inşa edilen ve Hazreti İsa'nın havarilerinden Bartalmay'ın mezarının bulunduğuna inanılan bin 700 yıllık Aziz Bartholomeus Kilisesi, Hıristiyanlar için önemli bir ibadet yeri olma özelliğini taşıyor.

Aynı yol güzergahında bulunan çok sayıda tünel ve mağara, ilçe merkezine 33 kilometre uzaklıktaki Yavuzlar Mahallesi'nde volkanik Yiğit Dağı'nın püskürttüğü kayaçların, yağmur sularının ve rüzgarın aşındırmasıyla ortaya çıkardığı peribacaları da Kapadokya bölgesini anımsatıyor.

Yine ilçeye 35 kilometre uzaklıktaki Dereiçi Mahallesi'nde bulunan travertenler de ilgi odağı olmaya devam ediyor. Travertenler, Peri Bacaları ve Aziz Bartholomeus Kilisesi gelen ziyaretçilerine muhteşem bir görsel şölen sunuyor.

Başkale'deki tarihi yerleri görmek için ilçeye giden yerli ve yabancı turistler, bölgede bulunan tarihi yerleri ziyaret etmeye devam ediyor. İlçeye giden yerli ve yabancı turistler özellikle Aziz Bartholomeus Kilisesi, Peri Bacaları ve Travertenleri ziyaret ederek, güzel bir gün geçiriyor.

DEM Parti heyeti TBMM Başkanı Kurtulmuş ve MHP lideri Bahçeli'yi ziyaret edecek DEM Parti heyeti TBMM Başkanı Kurtulmuş ve MHP lideri Bahçeli'yi ziyaret edecek

BAŞKALE TRAVERTENLERİ

Barındırdığı tarihi ve doğal güzelliklerle turistleri ağırlayan Van'da gizli kalmış doğa harikaları arasında Başkale Travertenleri de bulunuyor. Başkale'ye 35 kilometre uzaklıktaki Dereiçi (Sıkyanîs) Mahallesi'nde bulunan Başkale travertenleri Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki doğal oluşumlara benzerliğiyle dikkat çekiyor. Oluşumu devam eden travertenler Van'ın mucizevi doğal mirasları arasındaki yerini almıştır.

BAŞKALE PERİ BACALARI

Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar mahallesinde bulunan peri bacaları ile aynı alanda bulunan çok sayıda tünel ve mağara bulunuyor. İlçeye 33 kilometre uzaklıktaki Yavuzlar mahallesinde volkanik Yiğit Dağı'nın püskürttüğü kayaçların, yağmur sularının ve rüzgarın aşındırmasıyla ortaya çıkardığı peri bacaları, Nevşehir'in Ürgüp ilçesindeki Kapadokya'yı aratmıyor.

Başkale halkı tarafından "Vanadokya" olarak adlandırılan ve her yıl özellikle yaz mevsiminde çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan peri bacaları, son yıllarda yağışların etkisiyle ortaya çıkan, metrelerce uzunluktaki çok sayıda tünel ve mağarayla da dikkatleri çekiyor.

AZİZ BARTHOLOMEUS KİLİSESİ

Başkale İlçesi'ne bağlı Albayrak Köyü'nde bulunmaktadır. Büyük Zap Vadisi'ne bakan bir tepe üzerine kurulmuş olan kilise ve jamatun aynı tarihte yapılmıştır. En yaygın inanışa göre kilise Saint Bartholomeus'un mezarı üzerine 4'ncü yüzyılda inşa edilmiştir. Manastırla ilgili referans bilgilerden yola çıkarak Kilise ve jamatununun 13'ncü yüzyıl sonu ve 14'ncü yüzyıl başında inşa edildiği kabul edilmektedir.

1457 tarihli el yazması kitabın kolofonuna göre yapılar Başpapaz Kirakos tarafından dekore edilmiştir. Kilise ve jamatunun, Katogikos Philippe'nin desteği ile Vardapet Kirakos'un piskoposluğu zamanında, Osmanlı Devleti'ne bağlı Hakkari Beyi Hüsrev Şerif'in yönetimi altında 1651 yılında onarım geçirdiği kaynaklarda belirtilmektedir. Günümüze gelebilen kilise ve jamatunu 17'nci ve 18'nci yüzyıla tarihlendirilmektedir. Manastır ve yapılar 1966 depreminde büyük hasar görmüştür.

St. Bartholomeus Kilisesi, doğu-batı doğrultusunda uzanan dikdörtgen bir alana oturmaktadır. Batı cephenin ortasında anıtsal bir giriş yer almaktadır. Üstten sivri kemerli bir alınlıkla vurgulanmış olan portal, dikdörtgen çerçeve içerisinde, köşelerden sütuncelerle sınırlandırılmış, sivri kemerli bir girinti teşkil etmektedir. Bunun ortasında basık kemerli kapı açıklığı bulunmaktadır. Asıl portal girintisinin alınlık kısmında iki süvarinin mücadelesi kabartma olarak verilmiştir. Üstteki alınlıkta ise, tanrı ve melekler tasvir edilmiştir. Tanrı, altı meleğin taşıdığı bir tahtta oturur vaziyette verilmiştir. Ayrıca Tanrı'nın omuzlarında güvercinler, ayaklarının altında aslan figürleri bulunmaktadır.

Kare planlı jamatun, yanlardan karşılıkla atılmış dört kemer üzerine oturan çapraz tonozla örtülmüştür. Kemerler dışındaki örtü günümüzde yıkılmış durumdadır. Buradan bir kapı vasıtasıyla geçilen Kilise, merkezi kubbeli ve haç planlıdır. Doğudaki apsis beş kemerli olup, yanlarında papaz hücreleri yer almaktadır. Merkezi kubbe ve haç kollarının örtüleri yıkılmış olup, dıştan yüksek bir kasnak ve konik bir külahla vurgulandığı eski resimlerden anlaşılmaktadır. Yapının tamamında düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır. Kiliseyle jamatun kısmının bütün olarak ele alınması yanında, batı cephedeki portalde yer alan figürlü plastik, yapının önemli yanlarını oluşturmaktadır.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHİM ATİŞ