Başkan Sayğın, Van'daki trafik sorununun çözüm önerilerini açıkladı

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, okulların açılmasıyla birlikte yeniden gündeme gelen trafik sorunuyla alakalı açıklamalarda bulunarak, kentteki trafik sorununun belli noktalara yapılacak olan alt geçitlerle çözüme kavuşturulabileceğini belirtti. Van'da belli noktalara raylı sistemin de yapılmasının şart olduğunu söyleyen Başkan Sayğın, bunu yapabilecek liyakatli kişilerin görevde olması gerektiğini vurguladı.

Başkan Sayğın, Van'daki trafik sorununun çözüm önerilerini açıkladı

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanlığı her hafta olduğu gibi bu hafta da kentte yaşanan sorunları gündeme taşıdı. Parti binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan HÜDA PAR Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, bu hafta kentte yaşanan ve ciddi boyutlara ulaşan trafik sorununu gündeme taşıdı.

Van'ın trafik sorununun çözülemeyecek bir sorun olmadığını belirten Başkan Sayğın, irade sahibi, çözüm sahibi, proje sahibi bir partinin başa gelmesi durumunda bir yıl içerisinde kentteki trafik sorununun %80-90 oranında çözülebilecek bir sorun olduğunu ifade etti.

"VAN'IN TRAFİK SORUNUNU TEMELDEN ÇÖZÜME KAVUŞTURACAĞIZ"

HÜDA PAR olarak yapmış oldukları çalışmalarda trafik sorunuyla alakalı birçok çözüm önerisi hazırladıklarını ve belediye seçimlerini kazanmaları halinde kısa ve orta vadede bu sorunu ortadan kaldıracaklarını söyleyen Başkan Sayğın, "Göreve gelmemiz halinde 5 yıllık süreç içerisinde Van'ın trafik sorununu temelden ve kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturacağız. Bizim amacımız illa biz gelelim, biz yapalım değil, başta kayyum da olsa, seçimi kazanacak kim olursa olsun bu çözüm önerilerini kendilerinin önüne bırakıyoruz. Bizim öncelikle Edremit'ten başlayıp, üniversiteye kadar devam eden bir İpek Yolu Caddemiz var. Edremit'ten başlayıp, üniversiteye kadar gidecek bir raylı sistemi projelendireceğiz. Bunu ilk yılımızda projelendirip, Edremit ile üniversite arasında doğrudan bir raylı sistem oluşturacağız. Bu raylı sistem yol üzerinde oluşturacağı birçok durakla hem Edremit ile Van arasındaki gidiş- gelişlere çok ciddi rahatlama sağlayacak hem de öğrencilerin üniversiteye ulaşımı açısından çok büyük bir rahatlık oluşturacaktır. Çünkü üniversite öğrencilerimiz Beşyol'da saatlerce minibüs sırasında bekliyorlar. Kışın özellikle sabahın erken saatlerinde bunu görmek mümkün. Bu raylı sisteme Emniyet Müdürlüğü Kavşağı'ndan da Beşyol'a kadar bir bağlantı vereceğiz. Beşyol'dan yine buraya bir raylı sistem oluşturarak, İpek Yolu Caddesi üzerinde bir raylı sistem oluşturulması gerekiyor. Bu Van için olmazsa olmazdır" dedi.

"MODERN ŞEHİRLERİN TAMAMINDA BU SORUN ALT GEÇİTLERLE AŞILMIŞTIR"

Şehir içi planlamayla ilgili bilgi veren Başkan Sayğın, "Şehir içinde İskele Caddemiz var, Sıhke Caddemiz, Kazım Karabekir Caddemiz, İkinisan ve Şabaniye Caddelerimiz var. Bunlar birbirine paralel olarak İpek Yolu'na bağlanıp Beşyol ve Cumhuriyet Caddesi'ne kadar uzanan yollarımızdır. Çevre yolu tamamlandığında bunların çevre yolu ile bağlantıları muhakkak yapılacaktır. Bizim temel sorumuz trafiğin bu caddeler arasında sıkışmasıdır. O zaman sıkışmışlığı aşmak adına, trafiğin kilit notları olan, insanların uzun süreli beklediği ışıklara bizim köprülü alt geçitler yapmamız gerekiyor. İskele Caddesi'nde Altaylı ile İskele Caddesi'ni birbirine bağlayan ışıklar var. Burada bir alt geçit yapılması gerekiyor. Yine Suvaroğlu Caddesi ile İskele Caddesi'nin birleşiminde bir alt geçit daha yapılması şarttır. Bu trafik sorununu aşmak adına İskele Caddesi'ne 2 adet köprülü alt geçit konumlandırmamız gerekiyor. Bu haliyle İskele Caddesi dar, şimdiye kadar birkaç kez tek yönlü, çift yönlü yapıldı. Ama sorun bir türlü çözülemedi. Yol dar ve trafiğin durması ile beraber 3-4 ışık yandıktan sonra buradan çıkabiliyorsunuz. Modern şehirlerin tamamında bu sorun alt geçitlerle aşılmıştır. Bizim de İskele Caddesi'nde iki temel noktada alt geçit yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

"6 NOKTAYA KÖPRÜLÜ ALT GEÇİT YAPILMALI"

Sıhke Caddesi üzerinde de iki temel noktada trafiğin sıkıştığını gözlemlediklerini söyleyen Başkan Sayğın, "Altaylı Parkı'nın bulunduğu noktada çok ciddi trafik sıkışması oluyor. Bir diğeri ise Suvaroğlu Caddesi ile Sıhke Caddesi'nin birleşmiş olduğu noktada trafik sıkışıyor. Bu iki noktaya da köprülü alt geçit yaparak, Sıhke Caddesi üzerindeki trafiği akışkan bir hale getirmemiz gerekiyor. Sonrasında zaten bizim köprülü alt geçitlerimiz mevcuttur. Aynı şekilde Altaylı Parkı'ndan gelen ve Kazım Karabekir Caddesi ile birleşen nokta ile Cumhuriyet Caddesi'nin Maraş Caddesi ile birleştiği yerde muhakkak köprülü alt geçitler yapılması gerekiyor. Bunun yanında İkinisan Caddesi üzerinde de çok ciddi trafik sıkışmışlığı söz konusudur. Özellikle Van AVM'nin bulunduğu İkinisan Kavşağı'nda akşam saatlerinde özellikle trafik tam bir keşmekeş halini alıyor. Trafik içinden çıkılamaz bir hal alıyor. Van AVM'nin bulunduğu yerdeki ışıklara yine köprülü alt geçit yapılarak, İkinisan, Kazım Karabekir Caddesi ve Hacıbekir Caddesi üzerinde bir bağlantı yapılarak buradaki sıkışmışlık alışabilir. Bunun devamında bizim İskele, Sıhke, Kazım Karabekir, İkinisan ve Şabaniye Caddelerimiz arasında doğrudan çıkan yollar yok. Caddeler birbirine ulaşmadan bir noktada kesiliyor. Alt geçitlerle konumlandırmış olduğumuz yerlerde İskele Caddesi'nden Şabaniye Caddesi'ne gidecek olan kişi Cumhuriyet Caddesi'ni kullanmaksızın bu alt geçitlerden geçerek doğrudan Şabaniye Caddesi'ne ulaşacak şekilde yolların devamını getireceğiz. Beşyol'dan Edremit'e gitmek isteyen biri için 4 ayrı farklı alternatif olacak. Bizim buradaki temel amacımız trafiğin yoğunlaşmış olduğu, kitlenmenin meydana geldiği yerlerde bu alt geçitleri yaparak, trafiğin hızlı bir şekilde akışını sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

"EN AZ 50-100 YILLIK TRAFİK PROBLEMİMİZİ ÇÖZMÜŞ OLACAĞIZ"

Köprülü alt geçitlerin şimdiye kadar yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Sayğın, "Eğer yöneticilerimiz bu işi yapmak isterlerse yapılacak şey çok basittir. Çok pahalı bir yol da değildir. Sadece israfların önüne geçilirse bunlar yapılabilir. Bunların yapım aşamasında belli sıkıntılar çekeğiz. Ama bunu göze almak zorundayız. Bunların peyderpey şuana kadar yapılması gerekiyordu. Bizim o acı şurubu içmemiz gerekiyor. Bizim başka da bir çözümümüz yok. Bir yıl sıkıntı çekelim ama bu yolları aşalım. En az 50-100 yıllık trafik problemimizi çözmüş olacağız. HÜDA- PAR olarak belediyeyi kazanmamız durumunda bunların uygulamasını yapacağız. Bu olmaması durumunda bile projelerimizi yöneticilerle paylaşıyoruz. Bunların yapımı noktasında kendilerinden yardım istiyoruz. Bu konuda adım atacak kim olursa olsun destekleyeceğimizi buradan ilan ediyoruz. Bizim derdimiz Van'dır. Bizim derdimiz üzüm yemek, bağcıyla bizim işimiz yok. Sayın Valimize de bunu söyledim. Şu projeleri gerçekleştirin Van'da kahraman olursunuz. Aynısını söylüyorum, bu projeleri gerçekleştirsinler Van'da kahraman olsunlar" dedi.

"YERALTI ÇARŞISI, KÖPRÜLÜ ALT GEÇİT YAPILABİLİR"

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Sayğın, Yeraltı Çarşısı'nda bulunan esnafların mağdur edilmeden Van Park AVM'de kendilerine yer verilerek, Yeraltı Çarşısı'nın köprülü alt geçit yapılabileceğini belitti.

"VAN'IN DAHA GENİŞ ALANLARA YAYILMASI GEREKİYOR"

Yeni şehir yaratılması için Van depreminin büyük bir fırsat olduğunu, fakat bunun değerlendirilmediğini söyleyen Başkan Sayğın, "2011 Van depreminden sonra bunu hep söyledik. Gelin şehri taşıyalım. Van'da bu haliyle uzun vadeli çözüm bulmak imkânsız. Edremit, Erciş, Sıhke tarafına doğru yeni şehirler oluşturalım, geniş imar alanları oluşturalım ve buralara taşımalarımızı yapalım dedik. Fakat maalesef bu yöneticiler tarafından yerine getirilmedi. Şu anda Edremit'te Çevre Yolu'nun alt tarafında imar çalışmaları yapılıyor. Mahkemelik olan yerler var. Oluşan mağduriyetler var. Milletin birbirine ortak edilmesinden kaynaklı sorunlar var. Kalıcı olan çözüm budur. Van'ın daha geniş alanlara yayılması gerekiyor. Van, çevresel olarak buna müsaittir. Bunun yapılması gerekiyor. Bu uzun vadeli bir plandır. Şu anda mevcut elimizdeki şehrimizde neler yapabiliriz bunu konuşuyoruz. Çözüm olarak da şu anki mevcut sıkışmışlığı aşmanın çaresi köprülü alt geçitlerdir. Yollarımız dar ama bizim kamulaştırma yapma suretiyle yol açmamız zaruridir. Bizim bunları yapmamız gerekiyor. Biraz deli dolu, biraz çılgın bir belediye başkanına ihtiyacımız var. 'Ben her tarafı memnun edeceğim, bu rahatsız olmasın, şu rahatsız olmasın, dengeleri gözeteyim, yorulmayayım, kimse benden rahatsız olmasın' hesabıyla hareket edecek bir belediye başkanının bunu uygulaması zordur. Dolayısıyla bu projeleri hayata geçirmek için deli gibi çalışmak lazım" ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2023, 11:30
YORUM EKLE
YORUMLAR
VAN BUNLARI ÇOKTANDIR BEKLİYOR
VAN BUNLARI ÇOKTANDIR BEKLİYOR - 10 ay Önce

● Edremit, İpekyolu, Tuşba kıyıları boyunca birçok yerde göl ağır kokuyor. Buralarda eş zamanlı olarak aynı anda dip temizliği yapılmasını ve bir yıl içinde temizliklerin bitirilmesini talep ediyoruz. ● Millet bahçelerinin dördünün de bitirilip hizmete açılmasını talep ediyoruz.● Göl kıyısında yapılan park ve rekreasyon alanlarının bu yaz- sonbahar döneminde bitirilip hizmete alınmasını talep ediyoruz. ● Van'ımızda park ve yeşil alanlar çok azdır. Üç merkez ilçede 30 adet yeni park ve yeşil alan daha yapılmasını talep ediyoruz.● Ahmedi Hani Parkının eski belediye binası yeri de dahil edilerek genişletilip yenilenmesini talep ediyoruz. O civardaki sokakların da begonit- desenli sokaklar şeklinde güzel bir görünüme kavuşturulmasını talep ediyoruz. ● En önemlisi şehrin her tarafında çöp, kirlilik, izmarit ve tozdan kaynaklı kötü görüntülerin yerine tertemiz cadde sokak, semt mahalle, çarşı pazarlar olmasını talep ediyoruz.● Şehirde yapımı devam eden çevre yolu, kent meydanı ve birçok hizmet ve çalışmanın hızlandırılmasını talep ediyoruz. ●KOCAELİ PARKI - HAVAALANI arasındaki kıyı ve sahillerin düzenlenmesini, rekreasyon alanları yapılmasını talep ediyoruz.● ŞAMRAN KANALI skandal boyutta kirlidir. Dört beş mahalle boyunca şehir içinden geçen 20 km'lik kısmının DSİ tarafından temizlenmesini talep ediyoruz. ● SÜPHAN MAHALLESİ'ndeki 30 metre genişlikte olacağı söylenen ve iki yıldır başlanmayan alternatif yolun tıpkı Hatuniye Caddesi gibi başlatılıp hizmete açılmasını talep ediyoruz.● Van'a 100 perronluk muhteşem bir ŞEHİRLERARASI OTOBÜS TERMİNALİ yapılmasını talep ediyoruz.● Çarşı merkezi ve mücavir alanlardaki il, ilçe, belde, köy, Irak, İran yolcu minibüsleri için büyük bir MİNİBÜS TERMİNALİ yapılmasını ve şehrin bu araçların yükünden kurtarılmasını talep ediyoruz.● Çarşıdaki oto park ihtiyacı için ve tıkanıklığı gidermek için OTOPARK MEYDANLARI, ÇOK KATLI OTOPARK VE YERALTI OTOPARKLARI yapılmasını talep ediyoruz.● Ana arterlere otopark yasağı getirilmesini, parkomat uygulamasının sonlandırılmasını talep ediyoruz.

SIRADAKİ HABER