Başkan Sayğın: Van'ın en temel sorunu yönetilememe sorunudur

Hür ve Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, Van'ın en temel sorununun yönetilememe sorunu olduğunu belirterek, kentin her hafta bir sorunla boğuştuğunu ifade etti. Kentteki kurumlarda liyakat sahibi insanların görevde olmamasından kaynaklı sorunların çözüme kavuşturulamadığını söyleyen Başkan Sayğın, Van'da kaliteli, vizyoner yönetici bulmakta zorlandıklarını vurguladı.

Başkan Sayğın: Van'ın en temel sorunu yönetilememe sorunudur

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanlığı her hafta olduğu gibi bu hafta da kentte yaşanan sorunları gündeme taşıdı. Parti binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan HÜDA PAR Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, kentteki kurumlarda ciddi anlamda işi bilen yöneticilerin olmadığını söyledi.

Özellikle belediyelerde Van'ın dertleriyle dertlenen, çözüm odaklı çalışan yöneticilerin olmadığını söyleyen Başkan Sayğın, günü kurtarma peşinde olan, temel sorumluluklarını yerine getirme anlayışıyla hareket eden yöneticilerin olduğunu vurguladı.

"HER HAFTA VAN'IN BİR SORUNLA BOĞUŞTUĞUNU GÖRÜYORUZ"

Kentin sürekli sorunlarla boğuştuğunu dile getiren Başkan Sayğın, "Yaklaşık bir aydan fazla bir süredir Van'ın sorunlarını haftalık olarak ele alıp değerlendiriyoruz. Bunun ilgili çözüm önerilerimizi sunuyoruz. Muhataplarımızdan konuyla ilgili bir adım atmalarını bekliyor ve takip ediyoruz. Her hafta Van'ın bir sorunla boğuştuğunu görüyoruz. Kimisi açıklamayı yaptığımız haftanın hemen arkasında yoğunlukta ortaya çıktığını görüyoruz. Kimi sorunların biz açıklama yapmadan ortaya çıktığını görüyoruz. Trafik sorunu, su sorunu, kanalizasyon sorunu, VASKİ sorunu, Van Gölü'yle ilgili sorunlar, İranlı misafirlerimizle ilgili sorunlar, genel adap kurallarıyla ilgili sorunları tek tek dile getirdik. Bu sorunlarımızın tamamı Van'ın kaderi olan sorunlar değil. Bu sorunların tamamı çözülebilecek sorunlardır. Bunlar çözülebilecek sorunlar ise bizim temel sorunumuz ne? Van'ın en temel sorunu yönetilememe sorunudur. Hangi kurumdan tutarsanız tutun, hangi kurumdan başlarsanız başlayın, sorun hangi kurumdan kaynaklanıyorsa kaynaklasın işin arka planına baktığınızda sorunun temelde yöneticiye dayandığını gözlemlemekteyiz. Van'da kaliteli, vizyoner yönetici maalesef bulmakta zorlanıyoruz. Bütün belediyelerde, belediyenin ilgili yardımcılıklarında, komisyonlarında, daire başkanlıklarına bakıldığında tamamında Van'ın dertleriyle dertlenen, çözüm odaklı çalışan yöneticilerin maalesef olmadığını görüyoruz. Orada bulunduğu süre içerisinde günü kurtarayım, temel sorumluluklarımı yerine getireyim anlayışıyla maalesef hareket eden yöneticilerimiz var" dedi.

"BELEDİYE BAŞKANLARININ KAYYUM OLMASI, VAN'IN BELKİ DE EN TEMEL PROBLEMLERİNDEN BİR TANESİDİR"

Yönetici kadrolarının büyük bir bölümünün kendilerine iletilen sorunlardan rahatsız olduğunu belirten Başkan Sayğın, "Yani kendilerine bir sorun ulaştırılsın istemiyorlar. Bir çözüm geldiğinde de o çözümü uygulamaya koymaktan da yine geri duruyorlar. Kendileri açısından temel mantık, 'başkası söyledi diye ben yapmayacağım, benim açımdan yeri ve zamanı geldiğinde ben kendim yaparım' mantığı var. 'Başkası bunu dedi diye yaparsam, acaba bir siyasi kazanç elde eder mi?' anlayışı ön planda tutuluyor. Bu halka hizmetten uzak durmaktır. Halka hizmet, Hakka hizmettir anlayışının geri planda bırakılmasıdır. Tamamen siyasi saiklerle hareket edilmesidir. Van'ın sorunlarının geri planda tutulması ve sümen altı edilmesidir. Dolayısıyla burada en temel husus gelip şuraya dayanıyor; sorunlarımızın temeli belediyecilik anlayışından kaynaklanması nedeniyle, belediye başkanlarının özellikle kayyum olması, Van'da belki de en temel problemlerinden bir tanesidir. Neden en temel problemlerinden bir tanesidir? Zira geçicidirler, halka hesap verme noktasında değiller. Bir sonraki seçimde oy alma kaygısında değiller. Memur kafasıyla hareket etmektedirler" diye konuştu.

"VAN, HEM DEVLETİN HEM DE ÖRGÜTÜN ATADIĞI KAYYUMDAN KURTULMALI"

Van'ın biran önce kayyumlardan kurtulması gerektiğini söyleyen Başkan Sayğın, "Kayyum olarak sadece devlet tarafından atanan kayyumdan bahsetmiyorum. Van ilk seçimde kayyumdan kurtulmalıdır. Çözüm budur. Hüda-Par olarak önümüze koyduğumuz çözüm, ilk seçimde Van kayyum anlayışından biran önce kurtulmalıdır. Bu hem devletin atağı kayyum, hem de örgütün atadığı kayyum. Malumunuz Van Belediyesi ve bölge belediyelerinde HDP'nin seçilmiş başkanlarının yanında bir de atanmış başkanları vardı. Burada da aynı kayyum müessesesi farklı bir şekilde uygulanmaktaydı. Bunlar görevden alındı ve yerlerine devletin atadığı kayyumlar geldi. Yani Van bir kayyumdan kurtuldu, başka bir kayyum atandı. Hüda-Par olarak Van artık bu kayyum anlayışından kurtulmalıdır diyoruz. Halkın öz iradesiyle seçilenler, halka hesap verecek noktada bu şehri yönetmelidirler. Halk liyakat sahibi olan kimse, bu liyakatli insanlara gerekli yetkiyi vermeli ve sorunlarımızın çözümü noktasında halk olarak ciddi bir adım atmamız gerekiyor. Zira başkasının yakmış olduğu ateşle kendi yemeğinizi pişiremezsiniz. Dolayısıyla bizim kendi yağımızda kavrulmamız gerekiyor. Kendi yöneticilerimizle, kendi öz evlatlarımızla Van'ın sorunlarıyla dertlenen, Van'ın sokağını, caddesini bilen, hayrın içerisinde bulunan, başına gelen olumsuz olaylarda desteğini sunan, Van'ın her türlü sorununu yakından hissetmiş olan yönetici kadrolarına ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

"VAN'IN SORUNLARINI ÇÖZMEYE ADAYIZ"

Kentin yönetilememe sorununun ilk seçimde çözülmesi gerektiğini belirten Başkan Sayğın, "Dolayısıyla bizim yönetilememe sorunu dediğimiz, Van'ın en temel sorununu ilk seçimde çözmemiz gerekiyor. Bunların Hüda-Par kadrolarında olduğuna inanıyoruz. Her türlü kayyum müessesinden uzak, halkın içinden çıkmış, liyakatli kadrolarımızla Van'ın sorunlarını çözmeye adayız. Sahada yapmış olduğumuz çalışmalarda tamamen yerel odaklı bir şekilde sorunumuz nedir, bu sorunları nasıl çözebiliriz odaklı çalıştık. Çok siyasi kavgaların içerisinde yer almamaya özen gösterdik. Siyasi atışmaların içerisinde yer almamaya özen gösteriyoruz. Derdimiz halka hizmettir. Bunu da Hakka hizmet olarak görüyoruz. Önümüzde ciddi bir yerel seçim var. Halkın liyakat sahibi kadrolara destek vermesini umuyor ve bekliyoruz. Şu an seçime genel merkezimizin bize bildirdiği kendi adayımızla girecekmişiz gibi çalışmamızdır. Ama bu ittifaklara kapalıyız anlamına gelmiyor. Şu anda oluşmuş bir ittifak kararı olmadığına göre, bizim de seçime girme kararımız olduğuna göre, genel merkezimiz tarafından 'bu yönde çalışın, adaylarınızı hazırlayın ve seçime girin' talimatı var. İttifak olmazsa kendi adaylarımızla seçime gireceğiz" dedi.

"BANKAMATİK İŞÇİLİĞİ DEDİĞİMİZ HUSUSA KARŞIYIZ"

Belediyelerde her dönem başa gelen siyasi partilerin kendilerine yakın insanları belediyelerde çalışıp gösterip, maaşlarını bankamatik yoluyla ödeyip, hiç işe gelmeden maaş verdiği kişilerin olduğunu söyleyen Başkan Sayğın, "Bu uygulama HDP döneminde de vardı. AK Parti döneminde de var. CHP'nin bulunmuş olduğu illerde de maalesef var. Bu maalesef Türkiye'nin kronik bir hastalığıdır. Başa gelen partiler maalesef öncelikle seçim döneminde kendilerine destek olan şahısları bir şekilde finanse ederek, kendilerine yakın kurumlarda çalıştırıyorlar. Bu yanlış olan bir tutumdur. Bunun hiçbir şekilde hak ile hukuk ile açılanabilecek bir tarafı yoktur. Bunların belediyelerden izole edilmesi gerekmektedir. Bu yapılırken de yaş-kuru meselesini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Sırf HDP döneminde işe alınmış diye bir şahsı işten çıkarmak da doğru değil. Veya başka parti kazanmıştır, AK Partilidir diye işten çıkarmak doğru değil. İnsanların ekmeğiyle oynanmasını doğru bulmuyoruz. Ama bankamatik işçiliği dediğimiz hususa da karşıyız. Kesinlikle kaldırılması gerekiyor. Van'da maalesef siyasilerin, kendi taleplerini yerine getirmeyen yöneticilerin bir kısmını izole etmeye çalıştığını biliyoruz. Yani kendi taleplerini yerine getirmeyen, kendi istedikleri ihale olsun, işçi alımı olsun herhangi bir konuda taleplerini yerine getirmeyen idarecilerle, milletvekillerinin anlaşamadığı, anlaşamayınca da iş Ankara'daki yönetime siyasiler eliyle ulaştırılıyor. Siyasiler istenmeyen, başarısız bir yöneticiymiş gibi gösterip görevden alınmasına sebebiyet veriyor. Bunlar yanlış olan uygulamalardır. Ama maalesef bu yol milletvekillerinin başvurmuş olduğu bir yöntemdir. Bu yolla idarecileri kendilerine yakın tutmaya, biat etmeye, zorlamaya çalışıyorlar" diye konuştu.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2023, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER