Bayram öncesi bıçak bileme mesaisi sürüyor

Tüm İslam âleminde olduğu gibi Van'da da Pazar günü kutlanacak olan Kurban Bayramı öncesi bıçakçıların mesaisi yoğunlaştı.

Bayram öncesi bıçak bileme mesaisi sürüyor

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala bıçak bileme işlemi ve satışı yapan dükkânlar, vatandaşların uğrak adresi oldu. Van'da birçok noktada bulunan bıçak bileme esnafı kurban kesiminde kullanılacak bıçaklara yönelik talepleri karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Esnaflar, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı öncesinde bıçak bileme işlemine rağbet olduğunu söyledi. Bayrama hazırlık yapan vatandaşlar, körelen bıçaklarını bileterek kesim işlemlerini kolaylaştırmak istiyor. Bazıları Kurban Bayramı için yeni bıçak alırken, bazıları da eski bıçaklarını biletmeyi tercih ediyor.

Bıçak fiyatlarının, bileme işlemine göre daha yüksek olduğunu belirten esnaflar, bıçakları 20 liraya, satır ve baltaları 30-40 liraya bilediklerini söylediler.

"HER ÇARK ALAN BU İŞE BAŞLIYOR"

Konuyla alakalı gazetemize açıklamalarda bulunan Bıçak Bileme ustası Yaşar Bayram, bıçak bilemenin ustalık gerektirdiğini ifade ederek, "Bilemenin işin ehli insanlar tarafından yapılması önemli. Bileme yaparken bıçağı yakmamanız gerekiyor. İşlem sonrasında bıçağın üstünde çapak kalmaması ve ağzının düzgün şekilde açılması önemlidir. Tabi bazı vatandaşlarımız bu işlerini son güne bırakıyor. Bazı vatandaşlar son günlerde geldiklerinde bileme işi ister istemez çok iyi olmaz. Bu yüzden erken gelmeleri daha iyi olur. Kurbana eziyet verilmemesi için bıçakların jilet gibi olması lazım. Bizler de buna dikkat ediyoruz. Bıçaklarımız önce çarktan, sonra eğeden ve daha sonra da bileme taşından geçer. Bu aşamadan geçen bıçaklar jilet gibi olur. Bugünlerde çok yoğun oluyoruz. Bileme işini herkes hakkıyla yapamıyor. Her çark alan bu işe başlıyor. Fakat işi beceremiyorlar. Bıçakları sadece taşa vurup, sonra parlatıp vatandaşa veriyorlar. Ama bizim bilediğimiz bıçaklar kıl dahi kesmiyorsa vermiyoruz" dedi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHMİ TEKDUR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER