Deva Partisi'nin gündemi hayat pahalılığı

Deva Partisi Van İl Başkanlığı Eğitim Çalışmaları Başkanı Afet Kuşman Özkaçmaz, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, ekonomi sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Özkaçmaz, bu hafta hayat pahalılığı ele alarak, insanların geçim sıkıntısı yaşadığını vurguladı.

Deva Partisi'nin gündemi hayat pahalılığı

DEVA Partisi Eğitim Çalışmaları Başkanı Afet Kuşman Özkaçmaz ve İdari Mali İşler Başkanı Erdem Erol, parti binasında kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek hayat pahalılığı ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Hayat pahalılığının hiç görülmemiş seviyelere yükseldiğini belirten Başkanı Özkaçmaz, vatandaşların özellikle son iki yıldır adeta zamların altında ezildiğini ve zamların ardı arkası kesilmediğini ifade etti.

Her anlamda yoksulluk yaşayan Van halkının, su fiyatları başta olmak üzere diğer kalemlere sürekli gelen zamlarla ciddi sorunlar yaşadığını belirten Özkaçmaz, Van'ın Türkiye'de en pahalı su tüketen iller arasında 3. sırada yer aldığını vurguladı.

ÖZKAÇMAZ: "HAYAT PAHALILIĞI İLE HALKIMIZ YOKSULLAŞTIRILIYOR"

Özellikle dar gelirli vatandaşların çok büyük sıkıntılar yaşadığını söyleyen Özkaçmaz, "Hayat pahalılığı her geçen gün yeni bir rekor kırarken, enflasyon her ay rekor tazeliyor. Hayat pahalılığı da hiç görülmemiş seviyelere yükseldi. Bu durum özellikle dar gelirliler için içinden çıkılamaz bir hal aldı. Vatandaşlarımız özellikle son iki yıldır adeta zamların altında ezilirken, zamların ardı arkası kesilmiyor. Sudan elektriğe, elektrikten doğalgaza, akaryakıttan ulaşım ücretlerine, harçlardan vergilere kadar her şeye durmaksızın zam yapılıyor. Hayat pahalılığı ile halkımız yoksullaştırılıyor. Bu zamların baş aktörü iktidardır. İlimize bakacak olursak, bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. İlimiz kişi başına gayrisafi yurtiçi hasılada 54 bin 272 TL ile son sırada yer aldı. Her anlamda yoksulluk yaşayan Van halkı, su fiyatları başta olmak üzere diğer kalemlere sürekli gelen zamlarla ciddi sorunlar yaşıyor. Bugün Van Türkiye'de en pahalı su tüketen iller arasında 3. sırada yer almaktadır. Kentte su fiyatlarına zam yapmayı gelenek haline getiren Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) suya son 4 ayda beş kez suya zam yaptı. Bugün baktığımızda su, elektrik ve doğalgaz faturaları birbiriyle yarışıyor. Daha önce aylık su faturaları 150-200 TL arasında gelen vatandaşlarımız, maalesef son zamanlarda bir ayda kendilerine kesilen 500-600 TL su faturasının şokunu yaşıyor" dedi.

"VAN, BÖLGENİN COĞRAFİ ŞARTLARI NEDENİYLE EN UCUZ SUYU TÜKETMELİ"

Son dönemlerde yükselen su fiyatlarına değinen Özkaçmaz, "Temmuz ayında su metreküp fiyatına yapılan yüzde 50'lik zammın ardından Van'daki en düşük metreküp su fiyatı meskenlerde 10,50'den 15,50 TL'ye çıkarılırken, ticarethanelerde ise 15,70' liradan 20,70 liraya çıkmıştı. Temmuz ayından sonra her ay düzenli olarak su fiyatlarına zam yapan VASKİ, son olarak Kasım'da 19.09 TL olan metreküp fiyatını 19.99 TL'ye çıkarmıştı.  Yapılan son zamlarla birlikte meskenlerde bir metreküp su fiyatı 19.99 TL'den 20.56 TL'ye çıkarıldı. Kayıp su bedeli ise 24,54 liradan 25.33 TL'ye çıkarılırken, ticarethanelerde ise suyun metreküp fiyatı 27.97 olarak belirlendi.  Bu fiyatlar vatandaşlarımızı olumsuz etkilemektedir. Her anlamda yoksulluk çeken ilimizde su fiyatlarının bu kadar yüksek olması herkesi mağdur etmiştir. İlimiz bulunduğu bölgenin coğrafi şartları nedeniyle en ucuz suyu tüketmesi gerekirken, son 6 ayda 5 kez suya zam yapıldı. Su artışları vatandaşlarımızın da ciddi tepkisine neden olmuştur. Deva Partisi Van İl Başkanlığı olarak bir kez daha söylüyoruz; su insanların en doğal hakkıdır, ulaşılabilir ve insani yaşam koşullarında ödenebilir bir ücreti olmalıdır. Vatandaşlarımızı yaşadıkları pahalı su buhranından çıkaracak acil uygulamaların derhal hayata geçirilmesi çağrısını yapıyoruz. Halkımıza buradan bir kez daha söz veriyoruz. Belediyelerimiz döneminde su buhranına tümüyle son verecek adımları atacağız. Bu zor günleri hep birlikte geride bırakacağız" diye konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZ AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA BİR GELİRLE YAŞAMAYA ÇALIŞIYOR"

Türkiye'de açlık sınırının asgari ücretin üstüne çıktığını belirten Özkaçmaz, "Yoksulluk sınırı ise asgari ücretin üç katından fazla. Böyle bir ortamda yapılan zamlar halkımızı ciddi anlamda mağdur etmektedir. İşçi, memur ve emekliler açlık ve yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşamaya çalışıyor. Türkiye'de 21 yılda sadece ben diyerek, çevresini önceleyerek yönetim anlayışını benimseyenler bugün vatandaşı açlıkla, yoksullukla baş başa bırakmıştır. Gençleri işsizlikle baş başa bırakmıştır. Bugün Türkiye'de en genç nüfusu sahip illerden birisine sahip olan ilimizde, gençlerimiz iş bulamamaktadır. Yine bugün ilimizde ekmeğin fiyatı geçtiğimiz günlerde 6 liradan 7 liraya çıkarıldı. Yılbaşından sonra bu fiyatın daha da yükselmesi öngörülmektedir. Yine ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşayan ilimizde bir düzensizlik söz konusudur.  Şehir içerisinde minibüslere binen ve 2 kilometre giden vatandaştan da, 5 kilometre giden bir vatandaştan da aynı para alıyor. Van'da şehir içi ulaşıma bir düzen getirilerek, vatandaşlardan gideceği mesafe kadar ücret alınmalıdır. Örneğin bugün çarşı merkeze yakın olan mahallelere giden vatandaşlar da, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne giden vatandaşlar da 11 lira yol ücreti veriyor. Burada bir adaletsizlik söz konusudur. İnsanımız geçim sıkıntısı altında ezilirken, yetkililerin bu vurdum durmaz tavırları kabul edilemez. İnşallah Deva Partisi belediyeciliği döneminde kentimizdeki tüm bu yerel sorunları kökünden çözeceğiz. İlimizde yaşanan sorunları tek tek gündeme getirerek, çözüm bulması için çabalayacağız. Burada gündeme getirdiğimiz sorunları, milletvekillerimize de birebir ulaştırarak, Türkiye Büyük Millet Meclisinde konuşulması ve konuyla alakalı soru önergelerinin verilmesini sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

"ÜLKEDE GELİR DAĞILIMI ADALETSİZLİĞİ HAT SAFHADADIR"

Daha sonra basın mensuplarının kendisine yönelttiği soruları yanıtlayan Özkaçmaz, "Kira fiyatlarıyla ilgili politikamız var. Ülkemizdeki veya yereldeki problem sadece ev kiralarının artması değil. Hak ve özgürlüklerde, yerel yönetimlerde, ekonomi, adalet gibi birçok alanda sıkıntılarımız bulunmaktadır. Bizler halkımızın sorunlarını çözmek için buradayız. Parti programımızı incelediğinizde bunlara yönelik her birinin ayrı ayrı çözüm önerileri geliştireceğimizi burada belirtiyoruz. Yerel yönetimlerde iktisadi, mali ve idari anlamda denetlenebilir bir belediyecilik anlayışıyla ilerlediğimizde, hak ve özgürlüklere saygıyla yaklaştığımızda ülkemizdeki büyük problemlerin çözümüne yönelik adımların atılacağına inanıyoruz. Ülkemizde insanlarımız gıdaya erişemiyor. Ülkede gelir dağılımı adaletsizliği hat safhadadır. Böyle olunca dar gelirli ailelerin her geçen gün biraz daha eridiğini ve su, ekmek, ulaşım gibi problemleri yaşadığını görüyoruz. Bunun temel sebebi iktidarın yanlış politikalarıdır. Ülke genelindeki adaletsizliğin, hukuksuzluğun, kuralsız işleyişin devam etmesi bütün bu olumsuzluklara neden oluyor. Maalesef vatandaşlarımız üzerinde korku imparatorluğu oluşturulmuş, sahada vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde korkudan bizimle aynı kareye giremiyorlar. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. İnsanlar korkuyor. Böylesi bir yönetim anlayışını, böyle dikta edilen veya kuralsız işleyişi artık kabul etmiş ve çaresiz bir şekilde hayatına devam ediyorlar" dedi.

EROL: "VAN'IMIZDA CİDDİ BİR SU SORUNU BULUNMAKTADIR"

Akabinde söz alan İdari, Mali İşler Başkanı Erdem Erol ise, son zamlardan sonra Van'ın ve ilçelerinin çok olumsuz etkilendiğini belirterek, "Türkiye'de suyu en pahalı kullanan Büyükşehirlerden biriyiz. Bunun yanında maalesef Van'ımızda ciddi bir su sorunu da bulunmaktadır. Özellikle İpekyolu ilçesine bağlı bazı mahallelerde vatandaşlarımız suya erişmekte sıkıntı yaşıyor. Şu an Bostaniçi Mahallesi su sıkıntısıyla karşı karşıyadır. Van su bakımından zengin olmasına rağmen yanlış uygulamalardan dolayı su sorunu yaşanmaktadır. VASKİ bu memlekete su sorunu yaşatmaktan başka bir şey yapmıyor. DEVA Partisi olarak vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek için gayret sarf ediyoruz. Vatandaşlarımız su sıkıntısının yanında maliyetlerin artmasından dolayı zam yapılan ekmeğe ulaşmakta ciddi problemler yaşıyor. İnsanlar soğuk havada belediyeler tarafından satışı yapılan halk ekmek büfeleri önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Birçok vatandaşımızda sınırlı sayıda satışı yapılan halk ekmeğe ulaşamıyor. Ayrıca ilimizde ulaşımla ilgili önemli sorunlar var. Trafik sorunumuz bir türlü çözülemedi. Ulaşım hizmeti veren minibüs şoförleri 65 yaş üstü vatandaşlarımızı ve öğrencilerimizi servise almıyorlar. 1 kilometreye giden vatandaştan da aynı fiyatı alıyorlar 10 kilometre giden vatandaştan da aynı fiyatı alıyorlar. Buna muhakkak bir düzenleme yapılmalı. Biz DEVA Partisi olarak yeni bir belediyecilik anlayışı getirmek istiyoruz" diye konuştu.

"HAYAT PAHALILIĞI ALDI BAŞINI GİDİYOR"

Partilerinin ülke genelindeki kira artışlarıyla ilgili bir çalışma yaptığını belirten Erol, "Van şuan kira artışlarında dördüncü veya beşinci illerden biridir. Maalesef son zamanlarda kiracı, ev sahibi arasında ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Biz bu sorunları çözmek için çözüm önerilerimizi yetkililerle paylaşıyoruz. Halkımızın rahat etmesi için elimizden gelen her türlü çalışmayı sergiliyoruz. Yetkililer kesinlikle bu konuda bir an evvel somut adımlar atmalı. Daha önce arabuluculuk sistemi hayata geçirildi fakat ne yazık ki sorunu tümden çözemedi. Burada kiracı ile ev sahibi arasındaki anlaşmazlığın muhakkak giderilmesi gerekiyor. Aslında sorunun temelinde Türk lirasının her geçen gün erimesidir. Maalesef paramız değerini yitiriyor. Hayat pahalılığı aldı başını gidiyor. En büyük banknotumuz 200 lirayla bir kilo kırmızı et alınamıyor. Ülkemizdeki ağır ekonomi şartlarında asgari ücret ne kadar artarsa artsın enflasyon düşmediği sürece çözüm olmayacaktır. Gönül ister asgari ücret 23 bin liraya yükseltilsin ama yılbaşından sonra yapılacak zamlarla asgari ücret çalışanlarımızın eline geçmeden eriyecek. Hükümet vatandaşların sorunlarını çözmek zorundadır. İnsanlarımız yanlış politikalardan dolayı sorunlarla yaşamak zorunda değil. Biz DEVA Partisi olarak güçlü kadrolarımızla ülkemizin tüm sorunlarını çözmeye talibiz" ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2023, 11:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER