Dünya Kahvaltı Günü yarın kutlanacak

Van'da 1 Haziran 2014 tarihinde 51 bin 793 kişinin katılımıyla düzenlenen kahvaltının, en kalabalık katılımlı kahvaltı olarak Guinness Rekorlar Kitabına kaydedilmesi üzerine Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Haziran ayının ilk Pazar gününün "Dünya Kahvaltı Günü" olarak ilan edilmesi kapsamında, yarın Dünya Kahvaltı Günü etkinliklerle kutlanacak.

Dünya Kahvaltı Günü yarın kutlanacak

Türk mutfak kültürünün özel ve önemli bir parçası olan, yabancı ziyaretçilerin de giderek daha çok ilgi gösterdiği 'Türk Kahvaltısı'nın dünyada bir marka haline getirilebilmesi ve ülkemizin tanıtımına katkı sağlaması amacıyla yurtdışı ve yurtiçi temsilciliklerimizin katkıları, ülkemizdeki yabancı misyonların da katılımlarıyla, Haziran ayının ilk Pazar gününün "Dünya Kahvaltı Günü" olarak ilan edilmişti.

1 Haziran 2014 yılında Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde "Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası"yla adını uluslararası arenaya taşıyan Van Kahvaltısı, yine Van TSO tarafından ilan edilen ve ilki 2019 yılında düzenlenen "Dünya Kahvaltı Günü" yarın yoğun bir katılımla kutlanacak.

Yurdun dört bir yanında, yaylalarda yetişen bitkilerle yapılan otlu peynir, un, tereyağı ve yumurta karışımıyla hazırlanan murtuğa, kavut, kavurmalı yumurta, cacık, süt kaymağı ve karakovan balı gibi farklı ürünlerin bulunduğu ürünlerle hazırlanan kahvaltı sofraları ile, Dünya Kahvaltı Günü kutlanacak.

Van Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde kutlanacak olan Dünya Kahvaltı Günü'ne Vanlıların yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.

Van TSO, Kahvaltının Başkenti olarak kabul edilen Van'da, bu yıl 'Dünya Kahvaltı Günü'nün beşincisi düzenlenecek.

VAN KAHVALTISI

İpekyolu üzerinde bir lezzet durağı Van ilinin İpekyolu güzergâhında olması, kahvaltı geleneğinin oluşmasında rol oynamıştır. Van kahvaltı sofrasının öncelikli özelliği yiyeceklerin tamamen doğal ürünlerden oluşmasıdır. Kahvaltı sofrası; hakiki Van balı, yoğurt kaymağı, sütkaymağı, yayık tereyağı, cacık, otlu peynir, örme peynir, beyaz peynir, kavurmalı-sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut, gencirundan meydana gelir. Günümüzde Van'da 60'a yakın Van Kahvaltı Sofrası bulunmaktadır. Semaver Çayı Eşliğinde Doyumsuz Bir Sofra Kahvaltı malzemeleri özel yöntemlerle hazırlanan ve taş fırınlarda pişirilen lavaş ekmeği ve Van çöreği ile sunulur. Van kahvaltısının olmazsa olmazı taze demlenmiş nefis semaver çayıdır. Semaver çayının yanında yöredeki otlarla beslenen keçi ve koyun sütü de tercihler arasındadır. Van'a Has Kahvaltı Kültürü Van kahvaltı salonlarında, pastane ve lokanta ürünleri satılmaz. Hiçbir kahvaltı salonu menüsünde ve işletme şeklinde değişiklik yapmamıştır.

Kahvaltı salonları genelde Van'ın ara sokaklarında bulunur. Gün ışığı ile açılır ve gün batarken kapanır. Van Kahvaltısında yaz aylarında menüye yoğurt, cacık, piyaz, kış aylarında ise bal-pekmez ve tahin ilave edilir. Van'ın Alamet-i Farikası Van'ın verimli topraklarında yetişen ürünlerin, bir lezzet çeşnisi haline dönüştüğü Van Kahvaltısı, bir alâmetifarika olarak dünya mutfağındaki özgün yerini almıştır.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2024, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER