Edremit Belediyesi'nden, Van YYÜ'de okuyan 500 öğrenciye jest

Van'ın Edremit Belediyesi, ilçede ikamet eden ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde okuyan öğrencilere ulaşım desteği sağladı. İlçede ikamet eden yaklaşık 500 öğrenciye eğitim- öğretim dönemi boyunca her ay düzenli olarak ulaşım desteği verileceği belirtildi.

Edremit Belediyesi'nden, Van YYÜ'de okuyan 500 öğrenciye jest

Bu kapsamda Süphan Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda Ulaşım Desteği Tanıtım ve Teslim Programı düzenlendi. Öğrenci belgesi, nüfus kayıt örneği ve hesap numarası ile belediyeye başvuran öğrenciler eğitim- öğretim dönemi boyunca her ay düzenli olarak ulaşım desteği alabilecek.

Edremit Belediyesi'ne başvuran ve başvuruları kabul edilen üniversite öğrencilerine ücretsiz ulaşım kartları düzenlenen törenle teslim edildi.

Süphan Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen Ulaşım Desteği Tanıtım ve Teslim Programı'na Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Elif Yörük, kurum amirleri, muhtarlar, veliler ve öğrenciler katıldı.

Ulaşım Desteği Tanıtım ve Teslim Programı, Saygı Duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve Edremit Belediyesi'nin eğitim alanında yaptığı hizmetlerin tanıtılması ile başladı. Daha sonra iki öğrenci salonda bulunan öğrenciler adına konuşma gerçekleştirdi.

SAY: "BÖLGENİN İLK VE TEK MİLLET KIRAATHANESİ BİZDE"

Akabinde kürsüye çıkan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, imkânları doğrultusunda bütün öğrencilere ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, "Bugün bir kez daha sizlerle sosyal belediyecilik projesinin tanıtımında bir araya gelmiş bulunmaktayız. Hakikaten az önce tanıtım videosunu da seyrederken, son 4,5 yılda öğrenci dostu belediye olarak, öğrenci dostu belediye başkanı olarak, karınca kararınca, imkânımız yettiğince bir şeyler yapmaya çalıştık. Hakikaten bu tanıtım videosunda olmayan belki, buraya yansıtmadığımız ve bunun 3-4 katı iş vardı. Ben Edremit Belediye Başkanı olarak göreve başladıktan sonra, bir kütüphanenin, çocukların gidip oturup çayını, kahvesini içeceği sıcak bir ortamının olmadığını fark ettim. İlk tespitimiz buydu. Seçim dönemde de sosyal belediyecilik anlamında ve çocukların gerek lisede, ortaokulda ve gereksek üniversiteye hazırlıkta bu alanlarda hiçbir yatırımın olmadığını fark ettik. Temel belediyecilik hizmetleri ile beraber, aynı anda bunları da başardık. Hala bölgenin ilk ve tek millet kıraathanesi bizdedir. Aynı anda birkaç kompleksi içerisinde barındırıyor. Kadın destek merkezi, etüt salonu, çok amaçlı salonlar var. Yine bizim ESEM dediğimiz merkezlerimize gelmiş, üniversiteyi kazanmış ve şu anda aramızda olan üniversiteli olmuş onlarda kardeşimiz var. Bu bizleri, çalışma arkadaşlarımızı, meclis üyelerimizi hakikaten mutlu ediyor. Bizlere düşen sizlerin hayatını, ailelerin yükünü azaltmak. Bunu elimizden geldiğince yaptık. Keşke imkânlarımız daha çok olsa, lise, ortaokul öğrencilerimize de bu tür destekleri yapabilsek. Özellikle Edremit TOKİ bölgelerinden ve uzaktan üniversiteye giden öğrenciler için Van Büyükşehir Belediyemiz karşılıklı, merkeze uğramadan, İpekyolu Caddesi'nden 3 ilçeye geçerek Van YYÜ'ye kadar, yeni otobüs hattı. Bu da bizim daha önce tespit ettiğimiz sorunlardan biriydi. Bu vesileyle girişimlerimiz sonucunda bizleri kırmayan Sayın Valimize ve Büyükşehir Belediyesi'ndeki yetkililerimize teşekkür ediyorum" dedi.

SAY: "KİTABI, YABANCI DİLİ VE BİLGİSAYARI İHMAL ETMEYİN"

İlçe genelinde nüfus yoğunluğun olduğu yerlerde ESEM merkezleri kurduklarını belirten Başkan Say, "Amacımız imkânımız el verdikçe bunu devam ettireceğiz. İnşallah dokunmadık mahalle, dokunmadık bölge kalmayacak. Bugün de yine 500'e yakın öğrencimize ulaşım desteği veriyoruz. Hakikaten gençler, kadınlar ve çocuklar dezavantajlı dediğimiz, bize göre artık dezavantajlı bir kesim kalmadı, kalmayacak inşallah. Hep bunların yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Biz belediye göreve geldiğimizde 55-60 yıllık bir ilçenin kanalizasyonu dahi yoktu. Yol, kanalizasyon, asfalt, imar bunların belediyelerin temel görevidir. Ama bir tarafta diğer yönleriyle de eksiklerimiz vardı. Biz YKS ücretini de yine ilk ödeyen belediye olduk. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bu gelenek devam edecektir. 2023-2024 eğitim- öğretim yılının öğrencilerimize hayırlar getirmesini diliyorum. Ben de üniversite okumuş bir ağabeyiniz, kardeşiniz olarak sizlere birkaç nasihatte bulunmak istiyorum. Bu zamanlarınızı anlamlı geçirin. Boşa geçirmeyin. Tabii ki arkadaşlarınızla vakit geçireceksiniz, iki şeyi mutlaka bitirerek okulu tamamlayın. Birincisi yabancı dil, ikincisi bilgisayarı iyi öğrenin. Eğer bu iki fonksiyonu sahipseniz, hangi bölümü okuduğunuz önemli değil. Mutlaka bir yabancı diliniz olsun. 2-3 adım önde olacaksınız. İşe girerken de, sosyal hayatınızda da önde olacaksınız. Artık iletişim çağındayız. Sosyal medyada paylaştığınız bir durum, 7 saniye sonra 20 bin kilometre uzaklıktaki bir başkasının eline ulaşıyor. Böyle bir çağdayız. Onun için iletişim enstrümanlarını, bilgisayarı veya herhangi bir yabancı dili merkezinize koyun. Kitabı, yabancı dili ve bilgisayarı ihmal etmeyin" diye konuştu.

ERDEM: "EĞİTİMDE BÜTÜN ALANLARA DOKUNMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Daha sonra söz alan Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, maddi ve manevi anlamda her zaman öğrencilere destek vermeye hazır olduklarını belirterek, "Sayın Valimiz Ozan Balcı ilimize geldikten sonra eğitimde bir seferberlik başlattı. Bu seferberlik hareketine biz de ilçelerde kaymakamlar, belediye başkanlarımızla katkı sağlaya çalışıyoruz. Eğitimde bütün alanlara dokunmaya çalışıyoruz. Okullarımızdan, üniversitelerimize, etüt merkezlerimizden öğrencilerimiz kaynak ihtiyacına kadar bütün alanlara dokunmaya çalışıyoruz. Bugün ilimizde yaklaşık 60 projeyle eğitimde öğrencilerimize, ailelerimize temas etmeye çalışıyoruz. Özellikle kültür sanattan etüde, farklı alanlara dokunmaya, temas etmeye çalışıyoruz. Burada da bugün sizlerle beraber olmamızın sebebi, Edremit Belediyemizin sizlerin ulaşım ihtiyacı konusunda bir sorununuz olduğunu tespit ediyor ve bu sorun en kısa sürede karşılayarak, 400'den fazla öğrencimizin eğitim ve önemli bir giden olan ulaşım ihtiyacını karşılıyor. İnşallah hayırlara vesile olur. Biz Edremit Kaymakamlığı olarak sadece bu yıl 830 ailemize 622 bin TL eğitim ödeneği ayırdık. 300 üniversite öğrencimize yaklaşık 350 bin TL burs yatırıyoruz. Yine toplamda üniversite öğrencilerimize 1 milyon TL'den fazla yardım yapıyoruz. Bunlar sizler için yeterli olmayabilir. Yıl içerisinde desteklerimiz devam edecek. Eğitim konusunda ihtiyacı olan, sıkıntısı olan, sorunu olan, maddi manevi her zaman desteğe hazırız. Ne zaman başınız sıkışsa, derdiniz olsa, Edremit'te oturan, Edremit'te ikamet eden öğrenci kardeşlerimize kaymakamlığımıza bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

ERDEM: "KENDİNİZİ EN İYİ ŞEKİLDE YETİŞTİRİN"

Öğrencilere ellerinden gelen yardımı yapmaya hazır olduklarını söyleyen Kaymakam Erdem, "Öğrencileri desteklemek bizim görevimiz. Diğer belediyelerden de bu şekilde sizlere destek vermelerini talep edin. Çekinmeyin, rica edin ve belediyelerinize gidin. Diğer belediyelerimiz de bu konuda size destek olsun. Van'da bunu başka yapan belediye yok. Diğer ilçelerde oturan kardeşlerimiz de kendi belediyelerden bunu talep etsinler. Üniversite öğrencilerimizden tek talebimiz var. Kendinizi en iyi şekilde yetiştirin. Cumhuriyetimizin birinci yüz yılını çok güzel bir şekilde tamamladık. Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılına sizlerle beraber, geleceğe daha güvenle, daha iyi bakmak için sizlere ihtiyacımız var. Sizler bizler için çok kıymetlisiniz. Çok değerlisiniz. O yüzden kendinizi Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılına en iyi şekilde hazırlayarak, en iyi donanımla yetiştirerek, üniversiteden en kaliteli şekilde mezun olarak, bu memlekete, bu millete hizmet edeceğinize inanıyoruz" dedi.

ŞEVLİ: "ÜNİVERSİTEMİZİ DAHA İYİ NOKTALARA TAŞIYACAĞIZ"

Son olarak söz alan Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli ise, Van YYÜ'de doluluk oranının yüzde 100'e ulaştığını belirterek, "Edremit Belediye Başkanı Sayın İsmail Bey, göreve geldiği günden bu yana sosyal belediyecilik, gönül belediyeciliği ile ilgili Türkiye'ye örnek olabilecek en güzel örnekleri görevde olduğu 4 yıl boyunca fazlasıyla yerine getirdi. Buraya sadece ulaşım desteği için gelmedik. Öğrencilerimize öncelikle üniversiteyi kazandırabilmek için ortamlar oluşturulmuş, bu ortamlar kitaplarla, kaynaklarla donatılmış, kitap kaynağına ihtiyacı olan tüm öğrencilerimize de ücretsiz şekilde bu kaynaklar temin edilmiş, öğrencilere burs imkânı da sağlanmış. Bunlar özlediğimiz ve arzu ettiğimiz bir tablo. Ben üniversiteye göreve başladığımda çok sakindi. Bugün öğrenci sayımız 30 bine ulaştı ve kampüs cıvıl cıvıl. Hangi fakülteye giderseniz gidin üniversite çok kalabalık ve öğrenci niteliğimiz de yükseldi. Üniversitemizin puanları son 2 yılda ciddi şekilde yükseldi. Doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Bu hem Van açısından hem de üniversitemiz açısından güzel bir gelişme. Üniversitemiz ilk defa dünya sıralamasında yer almaya başladı. Bu da ilimiz ve üniversitemiz için gurur verici. Daha da iyi noktalara taşıyacağız" diye konuştu.

ŞEVLİ: "ÖĞRENCİLERİMİZE SUNULACAK HER BURS, HER DESTEK ÇOK KIYMETLİDİR"

Van'da ulaşımın en büyük sıkıntılardan birisi olduğunu belirten Rektör Şevli, "Çevre yolunun bir an önce bitmesini arzu ediyoruz. Sahil yolu bir an önce biterse Edremit'ten üniversiteye ulaşım daha kısa olacak. Van Büyükşehir Belediyemizin Edremit TOKİ ve Bostaniçi TOKİ'den üniversiteye yeni direkt hat koyması sevindirici. Bu noktada girişimleri olan herkese teşekkür ediyorum. Şimdi direkt hatlarla ulaşım daha kısa sürecek. Bilindiği gibi Van merkezde bulunan İpekyolu, Edremit ve Tuşba'da ikamet eden öğrencilere KYK yurtları çıkmıyor. Dolayısıyla öğrenciler yurtta kalamadığı için evlerine gitmek zorunda kalıyor. Bu direkt hatların konulması, hem de öğrencilerimize ücretsiz ulaşım desteği sağlanması çok kıymetli ve anlamlıdır. Bu örnek ulaşım desteğinin diğer ilçeler de yapılmasını istiyorum. Artık 2-3 çocuğu birden okutmak çok zor. Burada öğrencilerimize sunulacak her burs, her destek çok kıymetlidir. Üniversite olarak öğrencilerimize burs vermek için elimizden geleni gayreti gösteriyoruz. Yine işadamlarımızın, vatandaşlarımızdan burs koordinatörlüğümüze öğrencilere burs verme anlamında desteklerini bekliyoruz. En azından 1-2 öğrencinin eğitimine destek sunabilirsek, çok kıymetli olur. El ele vererek, hiçbir öğrencimizi mağdur etmeden, en güzel, en nitelikli, en konforlu şekilde eğitim- öğretimlerini tamamlamalarını arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından bazı öğrencilere temsili kart dağıtımının ardından çekilen hatıra fotoğrafı ile program sona erdi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2023, 14:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER