Erçek Gölü’nde yaşayan, 15 Nisan itibariyle üremek için tatlı sulara geçmek için akarsularda akıntıya karşı yüzen ve önüne gelen engelleri adeta uçarak aşmaya çalışan Van Balıklarının sağlıklı üremesi ve ölümlerin gerçekleşmemesi için bir dizi çalışma yapıldı. Geçtiğimiz yıl Erçek Gölü’nde yaşayan Van Balıkları üreme döneminde yumurtalarını tatlı su kaynağına bırakmak üzere göç ederken su kaynağında anormal bir şekilde balık ölümleri meydana gelmişti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ekipleri olay yerinde su kaynağında numune aldı ve daha sonra laboratuvar ortamında yapılan analizlerde balıkların yüksek sıcaklıktan öldüğü tespit edilmişti.
Ekipler tarafından bu yıl da balık göçü öncesi aynı bölgede yapılan su sıcaklık ölçümlerinde, yine su sıcaklığının anormal bir şekilde yüksek olduğu görüldü. Bu yıl aynı bölgede Van Balığı ölümlerinin tekrar yaşanmaması adına Tarım ve Orman İl Müdürlüğü harekete geçti.
Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş'ın girişimleri sonucunda Tuşba Belediyesi iş makileri yardımıyla ve Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğünden alınan koruge borular, Balıkçılık ve Su Ürünler Şube Müdürü Muhammet Demir'in gözetiminde olay yerindeki su kanalına döşenerek suyun şelale şeklinde göle dökülmesi sağlandı. Yüksek su sıcaklığına bağlı ölümlerin bir daha gerçekleşmemesi için söz konusu bölgeye döşenen borular sayesinde kanala göç edemeyecek Van Balıkları büyük bir tehlikeden kurtuldu.
“Balık ölümlerinin önüne geçilecek”
Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir, Van Balıklarının geçtiğimiz yıl üreme döneminde tatlı sulara göç ederken beklenmedik şekilde öldüğünü anımsattı. Daha sonra Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Van YYÜ öğretim üyeleri tarafından balık ölümlerinin su sıcaklığından kaynaklandığını tespit ettiklerini ifade eden Demir, “Bu yıl aynı ölümlerin gerçekleşmemesi için Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak VASKİ Genel Müdürlüğünden koruge boru temin ettik. Tuşba Belediyesinden alınan iş makinesi desteğiyle de bu bölgeye koruge boru döşüyoruz. Böylece suyu şelale şeklinde bırakarak Van Balıklarının tatlı sulara girmesini engellemeyi amaçlıyoruz. Bu şekilde balık ölümlerin önüne geçilmiş olacaktır” dedi.