Erciş’teki kümbette restorasyon sürüyor

2011 yılında 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde Van'da meydana depremlerde hasar gören Kara Yusuf Bey Kümbeti'nde başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. 600 yıllık kümbette geçtiğimiz yıl başlatılan restorasyon çalışmaları aralıksız bir şekilde sürerken, kümbet silüetine uygun şekilde restore ediliyor.

Erciş’teki kümbette restorasyon sürüyor

Van'da 2011'de meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremde Erciş ilçesinde kısmen yıkılan 600 yıllık Kara Yusuf Paşa Kümbeti'nde geçtiğimiz yıl başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Van'ın Erciş ilçesi Zortul Mahallesi'ndeki 600 yıllık Kara Yusuf Paşa (Zortul) Kümbeti, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde hasar görerek kısmen yıkılmıştı.

Van Valiliğinin başlatmış olduğu çalışma neticesinde geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Müdürlüğü, Van Valiliği kaynaklarıyla kümbetin restorasyon projesi ve ihalesi yapılmıştı. 600 yıllık kümbette başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Karakoyunlular Devletinin hükümdarı Kara Yusuf Paşa'ya ait olarak bilinen kümbette başlatılan restorasyon çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor. 2023 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının kısa sürede tamamlanarak, kümbetin tarihteki şöhretine uygun şekilde turizme kazandırılması bekleniyor.

Tarihi kümbetteki restorasyonun tamamlanmasının ardından bölgede yapılacak olan çevre düzenlemesi ile kümbetin yeni ihtişamına kavuşturulması hedefleniyor.

Selçuklu mimarisi tarzında 1423 yılında Cihan Şah tarafından yaptırılan ve üzerinde hükümdarlık sembolleri bulunan ve çevresinde Ayet-el Kürsi yazılı taşların da yer aldığı Kara Yusuf Bey Kümbeti'nin üzerinde simetrik iki kuş, kuzey tarafında iki aslan figürü, batı tarafında Selçuklu arması, çift başlı kartal kabartması ve hükümdarlık sembolleri bulunuyor. Kümbet alt katta mezarlık üst kat ise 12 gen gövde olmak üzere 2 katlı inşa edilmiş.

İki katlı olarak inşa edilen, alt kat (kripta) kare planlı beşik tonoz örtülü olurken, gövdesi içten silindirik dıştan ise on iki gen gövdeye sahip.

Bu kapsamda Vali Yardımcısı ve YİKOB Başkanı Musa Göktaş, Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu ve beraberindeki heyet 600 yıllık Kara Yusuf Paşa (Zortul) Kümbeti'nde yürütülen restorasyon çalışmalarını inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

KARA YUSUF PAŞA KÜMBETİ

Erciş-Patnos karayolu üzerinde Çatakdibi Mahallesi (Zortul) yakınlarında bulunan kümbet üzerinde herhangi bir kitabe yer almamaktadır. Ancak, yapı üzerinde bulunan figüratif bezemelerin Anadolu Türk Sanatı'nda hükümdarlık sembolünü ifade etmesi ve ayrıca yapının mimari ve teknik özellikleri dikkate alındığında, yapının 15. yüzyılda yapıldığı ve Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf Paşa'ya ait olabileceği tahmin edilmektedir.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHMİ TEKDUR

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2024, 10:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER