2019 ve 2020 yılında Van'da düzenledikleri fuarlara beklentinin üzerinde katılımın olduğunu söyleyen Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti.

  2021 yılında dışarıdan gelecek olan firmalarla birlikte Van'da 15 fuar düzenleyeceklerini belirten Güler, 2020 yılında yaptıkları fuarlarda bekledikleri gibi nitelikli ziyaretçilerin geldiğini vurguladı. Güler, düzenledikleri fuarlarda amaçlarının nitelikli ziyaretçiyi ve satıcıyı aynı anda daha pratik buluşturup bekletmeden görmenin planlarını yaptıklarını ifade etti.

  Van gibi yeni kalkınan illerde fuarların katkısının çok önemli olduğunu vurgulayan Güler, Van gibi az gelişmiş illere pratikte yatırımcı çekmenin çok zor olduğunu ve bu yatırımcıları fuarlar aracılığıyla çekmenin daha kolay olduğunu söyledi.

  "2021 YILI VAN İÇİN FUAR YILI OLACAK DİYEBİLİRİZ"

  Bu yıl 15 fuar düzenleyeceklerini belirten Güler, "Bizim bu yıl Van'da Van Asya Fuarcılık olarak düzenleyeceğimiz 11-12 tane fuarımız var. Bu yıl Van'da 15'ye yakın fuar düzenleyeceğiz. Böyle bir planlama yaptık. Bizim dışımızda da dışarıdan gelip, burada fuar düzenleyecek olan arkadaşlarda var. Bunlarla birlikte 14-15 fuar düzenlemiş olacağız. Fuarlarımız çok güzel olacak. Bu yıl yeni düzenleyeceğimiz fuarlar olacak. Daha önce ara verip de bu yıl yapacağımız Van Güneş Enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Fuarı düzenleyeceğiz. Van yöresine has Gurme Fuarı yapacağız. Bu yıl uzun süredir yapmadığımız Belediye Ekipmanları Fuarı'nı İnşaat Fuarı'yla birlikte yapacağız. 2021 yılı Van için fuar yılı olacak diyebiliriz. Mart ayı içerisinde Van Yöresel Ürünler, Gıda ve El Sanatları Fuarı düzenleyeceğiz. Hemen akabinde Mobilya, Tarım Fuarlarımız olacak. Yine bayrama yönelik bayram günleri dediğimiz Van Asya İpekyolu Sanayi ve Ticaret Tedarikçileri Fuarı'nı gerçekleştireceğiz. İnşaat, Yapı, Dekorasyon, Tedarik ve Emlak Fuarı'nı yapacağız. Haziran ayında ise Van Mutfak, Yöresel Ürünler ve Gurme Fuarı'nı yapacağız. Eylül ayında Van Güneş Enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Fuarı düzenleyeceğiz. Bu fuarımızı daha önce yapmıştı ve uzun süre ara vermiştik. Uluslararası statüde Turizm Fuar'ı yapacağız. Kasım ayında ise İndirim Günleri ve Marka Buluşmaları yapacağız. Bunun dışında Van Evlilik Hazırlıkları, Gelinlik, Çeyiz Eşyaları Fuarı'mız var. Bunu başka bir arkadaş yapacak. Anne-Çocuk Fuarımız olacak. Estetik ve Güzellik Fuarı var. Birde Kitap Fuarı yapacağız. Bunlarla birlikte yaklaşık 15 tane fuar yapılacak" dedi.

  "ALICIYLA, SATICIYI AYNI ANDA DAHA PRATİK BULUŞTURUP BEKLETMEDEN GÖRMENİN PLANLARINI YAPIYORUZ"

  2020 yılında düzenledikleri fuarların beklentinin üzerinde geçtiğini vurgulayan Süleyman Güler, "2020 yılında yaptığımız fuarlar beklentinin üzerinde geçti. Pandemiden dolayı çok fazla kalabalık olmamasını sağladık. Pandemiye rağmen beklediğimiz ziyaretçi geldi. Geçmişteki fuarlarımız gibi kalabalık olmasını istemedik. Çünkü pandemi vardı ve insanların sağlığı bizim için çok önemliydi. Bizde buna göre önlemler aldık. Fuarımıza katılan bütün herkes memnun ayrıldı. Daha önceki fuarlarda bir anda içeride aynı anda 10 bin kişi olabiliyordu. Bu yıl fuarlarımızı kurallar dâhilinde gerçekleştirdik. Bunda da başarılı olduk. Bu yılda fuarların verimi geçen yıllara göre aynı oldu. Biraz daha nitelikli ziyaretçi geldi. Bizim istediğimiz de buydu. Beklentimizin üzerinde oldu. 2021 yılın da geçmiş yıllardaki fuarlarda olan kalabalığı beklememek lazım. Biz daha çok 2021 yılında da nitelikli ziyaretçiyi, yani alıcıyla, satıcıyı aynı anda daha pratik buluşturup bekletmeden görmenin planlarını yapıyoruz. Fuarlarımız yine güzel olacak ve çok sayıda nitelikli ziyaretçimiz olacak. Bütün tedbirler alınarak yapılacak. Şuanda en güvenli yerler fuar merkezleridir. Fuarlara gelen insanları kontrol altına alabiliyorsunuz. Biz bu yıl fuarımıza gelen bütün ziyaretçilerimizin ateşlerini ölçüp, HES sorgulaması yaparak içeri aldık. Yine içeride görevli arkadaşlar bulundurup, sosyal mesafeye dikkat etmeleri konusunda ziyaretçilerimizi sık sık uyardık. Şuana kadar fuarlardan kaynaklı herhangi bir vakaya rastlanmadı. Fuarlarda insanları kontrol etme şansınız var. İnsanlar fuarlarda her şeyi aynı anda bulabiliyor. Bütün ihtiyaçlarını fuarda karşılayabiliyor. Örneğin mobilya fuarına geldiğiniz zaman, istediğiniz her şeyi bir arada bula biliyorsunuz. Bu da gelen ziyaretçilere büyük kolaylık sağlıyor. Çarşıda dükkân dükkan gezeceğine, burada her şeyi bir arada bulabiliyor. Fuar alanının yüksek olmasından dolayı da bulaş riski sıfıra iniyor. Böyle olmasaydı muhtemelen fuarların yapılmasına müsaade edilmezdi" diye konuştu.

  "FUARLARIN ŞEHRİN TAMAMINA BÜYÜK BİR KATKISI VAR"

  Van için fuarların önemine de değinen Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, "Van gibi yeni kalkınan illerde fuarların katkısı çok önemlidir. Taksicisinden, lokantacısına, otelcisinden, fabrikatörüne kadar her kesimi ilgilendiriyor. Tüm sektörleri bir arada etkileyen bir durum, fuarlara gelen insanlar daha çok alım gücü yüksek olan insanlardır. Bu insanlarda gittikleri yerlerde iyi harcamalar yapıyorlar. İyi otellerde kalıyorlar, iyi restoranlarda yiyorlar, iyi yerlerde alışveriş yapıyorlar ve o yörenin kültürel değerlerine çok önemli katkılar sunuyorlar. Dolayısıyla normal bir kültür turuyla gelen turistle, çok daha farklı ve çok daha verimli oluyor. Kültür turuyla gelenler ortalama 500 lira harcıyorsa, fuar için gelenler genelde 1500-2000 lira harcıyor. Bizim gibi az gelişmiş illerde genelde yatırımcı çekmek çok zor. Firma sahiplerini, karar vericilerini şehrimize getirmek, potansiyelini tanıtmak, o insanlara buradaki yatırımlarda ve imkanları, güzellikleri anlatmak pratikte çok kolay değil. Ama bunu fuarlar aracılığıyla çok kolay bir şekilde onlara lanse edebilirsiniz. Fuarlara genelde karar verici insanlar geliyor. Dolayısıyla bu insanlara şehrimizin ekonomik, sosyal, kültürel, coğrafi ve stratejik durumlarını çok iyi anlatma şansınız oluyor. Pazarı çok iyi anlatma, şehrin bütün olanaklarını anlatma şansınız çok yüksek. Dolayısıyla fuarlarda yatırımcı çekmek çok daha kolay oluyor. Yatırımların birçoğu genelde fuarlar aracılığıyla başlar. Aynı zamanda fuarların yapıldığı iller markalaşmaya yüz tutmuş ve tanıtımını çok büyük bir katkısı var. Çünkü her fuara dışarıdan minimum bin kişi getiriyorsunuz. Bunlar gelip burayı görüyorlar ve buranın özelliklerini, kültürünü, tarihini, insanını, misafirperverliğini çevresine anlatıyor. Fuarlar aracılığıyla insanlara ulaşabiliyorsunuz. Şehrin tamamına büyük bir katkısı var. Hem turizme, hem tanıtıma hem de yatırıma çok büyük katkıları olan, şehri markalaştıran, şehri cazibe merkezi haline getiren çok büyük bir unsur. Umutluyuz, güzel olur diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

  Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz