Haberimiz üzerine harekete geçen Büyükşehir ekipleri kuruyan ağaçları yeniliyor

Önceki hafta yaptığımız haber üzerine harekete geçen Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, İskele Caddesi üzerinde susuzluk ve bakımsızlıktan dolayı kuruyan ağaçları yenileriyle değiştirmeye başladı.

Haberimiz üzerine harekete geçen Büyükşehir ekipleri kuruyan ağaçları yeniliyor

Van genelinde birçok noktada yol kenarlarında bulunan ağaçlar, susuzluk ve bakımsızlıktan dolayı kurudu. Bu kapsamda 19 Haziran'da yaptığımız haber üzerine harekete geçen Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yol kenarlarında kuruyan ağaçları yenileriyle değiştirirken, diğer ağaçların da bakımlarını yapmaya başladı.

Kent genelinde birçok noktada kaldırımlarda bulunan ağaçlar, susuz kalmaktan dolayı kururken, vatandaşlar ise ilgili kurum ve kişilerin sorumsuzluğu yüzünden bu durumun meydana geldiğini belirtmişti.

İlk olarak İskele Caddesi'nde çalışma yürüten ve kuruyan ağaçları yenileriyle değiştiren Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bu kapsamda yenileme çalışmalarını diğer bölgelerde de sürdürecek.

Van genelinde birçok noktada yol kenarlarında bulunan, bakımsızlık ve susuzluktan dolayı kuruyan ağaçlar vatandaşların tepkisine neden olmuştu. Haberimiz üzerine hareket geçen ve kuruyan ağaçları yenileriyle değiştiren belediye ekipleri, vatandaşlardan da olumlu not aldı.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Peyzaj Uzmanı Halit Bitik, "Kentin birçok noktasında yol kenarlarında bulunan ağaçlar hakikaten içimizi acıtıyor. Biz bu kentte yaşıyoruz. Şehrin birçok noktasında yol kenarlarındaki ağaçların kuruduğunu görebiliyoruz. Bu durum sadece İskele Caddesi'ne has bir durum değil. Yine, Maraş Caddesi, İkinisan ve Sıhke Caddesi'nde aşağıya doğru indiğinizde sağlı-sollu kocaman ağaçlar kurumuş. Baktığınızda bu ağaçların büyük bir bölümü bakımsız, susuz kalmış. Ağaçlar ilgi istiyor. Nihayetinde bir candır. Ağaçlara bakım yapmak belediyelerin en temel görevlerindendir. Yeşili korumak, parkları korumak gerekiyor. Van'da yol kenarlarında bulunan çınar, ıhlamur ağaçlarının büyük bir bölümü bakımsızlıktan kurumuş. Ihlamur ağaçlarının kokusu insana hayat veriyor. Ama maalesef kocaman ıhlamur ağaçları kurutuldu. Gerçekten de çok yazık. Kontrol mekanizmalarının bunları kontrol etmesi gerekiyor. Ben bugüne kadar bu ağaçları kontrol edenleri görmedim ve şahit olmadım. Kontrol mekanizmasının sürekli işlev halde olması gerekiyor. Şehrin en işlek caddelerinde peyzajlar çok güzel yapılması ve bunlar sürekli kontrol edilmeli. Coğrafya uygun peyzajlar yapılmalıdır. Kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız. Bu kent hepimizin, sahip çıkalım. Caddelerde onlarca ağacın kuruduğunu görebiliyoruz. Ağaçları bu halde görmek bizlere üzüntü veriyor. Ağaçlar neden bu hale geldi bilmiyoruz. Büyük bir bölümü susuz kalmış. Ağaçların kurumasıyla ilgili çeşitli nedenler var, öncelikle bunun sulamayla alakası olabilir bu birinci nedeni. Ağacın susuz kalması veya aşırı sulanmasıyla alakalı kurumuş olabilir. İskele Caddesi üzerinde bulunan ağaçların büyük bir bölümü kurumuş veya kurumak üzeredir. İnşallah yetkililer biran önce harekete geçer ve bu kuraklığa bir son verir" ifadelerini kullanmıştı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHİM ATİŞ

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2023, 16:01
YORUM EKLE
YORUMLAR
Yazıktır, günahtır, vebaldir
Yazıktır, günahtır, vebaldir - 1 yıl Önce

Temizlik olsun bu şehirde. Bakım olsun bu şehirde. Yenileme olsun bu şehirde. Güzel yollar olsun bu şehirde. Güzel kaldırımlar olsun bu şehirde. Güzel parklar olsun bu şehirde. Güzel, temiz ve bakımlı dere ve kanallar olsun bu şehirde. Güzel prestij cadde ve sokaklar olsun bu şehirde. Güzel mesire yerleri olsun bu şehirde. Güzel kıyı ve sahiller olsun bu şehirde. Güzel semt ve mahalleler olsun bu şehirde. Güzel ve bakımlı tarihi alanlar, güzel ve bakımlı çarşılar, düzenli trafik, ferah kaldırımlar, otoparklar, modern otogarlar olsun bu şehirde. Güzel ve geniş caddeler olsun bu şehirde. Güzel bir çevre yolu olsun bu şehirde. Güzel bir kent düzeni olsun bu şehirde. Edremit, İpekyolu, Tuşbada yapılması gereken binlerce iş var
Bu şehirde en önce temizlik olsun. İlgi olsun, ilgi, ilgi, ilgi, ilgi. Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Karadeniz bölgelerinin illerini bir tarafa bırakın ilçelerine bile gittiğimizde Van'a ağlayasımız geliyor. Bu nasıl bir sahipsizlik, ilgisizlik, boş vermişlik. Bu şehir hep böyle yerinde mi sayacak. Her yıl onlarca, yüzlerce proje, hizmet, yatırım, çalışma dört tarafta hayata geçmeli. Hala çevre yolumuz bile yok. VAllahi insan ağlamak istiyor. Bu şehri düşünen insanlar bu şehre sahip çıksın. Allah, peygamber, Kur'an aşkına şu şehre bir bakın.

Yeşile dost olmak lazım.
Yeşile dost olmak lazım. - 1 yıl Önce

Her yaz binlerce ağaç söküp binlerce yeni ağaç dikmek israftır. Şehrin cadde, sokak ve parklarında on binlerce fidan ve ağaç var. Tek tek bakın sulayın, bakım yapın ilgilenin. Parklar bile bakımsız. Ahmedi Hani Parkı açık bir örnek. Oysa bu şehre elli tane daha orta büyüklükte park lazım. Millet bahçeleri yapılıp bitirilmeyi bekliyor. Sahiller bataklık. Yamaçlar kupkuru ve ağaçsız. Piknik yapacak çok az yer var. Bu şehir halkı ve bu şehre gelenler Atıf Bey'in yaptığı iki kilometrelik sahil bandı dışında onlarca alternatife muhtaç.

SIRADAKİ HABER