Halit Bitik, kuruyan ağaçlarla ilgili konuştu: Ağaçlar da candır, ilgi ister

Van genelinde birçok noktada bulunan, susuzluk ve bakımsızlıktan dolayı kuruyan ağaçlar yürek yakıyor. Özellikle İskele Caddesi üzerinde bulunan ve susuz kalan onlarca ağaç tamamen kururken, birçok ağaç ise kurumakla karşı karşıya. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Peyzaj Uzmanı Halit Bitik, "Bu ağaçların büyük bir bölümü bakımsızlık ve susuzluktan dolayı kurumuş. Ağaçlar ilgi istiyor. Nihayetinde bir candır. Ağaçlara bakım yapmak belediyelerin en temel görevlerindendir. Yeşili ve parkları korumak gerekiyor" dedi.

Halit Bitik, kuruyan ağaçlarla ilgili konuştu: Ağaçlar da candır, ilgi ister

Kent genelinde birçok noktada kaldırımlarda bulunan ağaçlar, susuz kalmaktan dolayı kururken, vatandaşlar ise ilgili kurum ve kişilerin sorumsuzluğu yüzünden bu durumun meydana geldiğini belirtiyor.

Kentin işlek caddelerinde onlarca ağacın kurumuş olduğunu ifade eden vatandaşlar, ağaçları bu halde görmekten üzüntü duyduklarını ifade etti. Ağaçların büyük bir bölümünün kurumuş olması, vatandaşların tepkisine neden oluyor.

 "YEŞİL ALANLARIN KORUNMASI GEREKİYOR"

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Peyzaj Uzmanı Halit Bitik, "20 yılı aşkındır peyzaj işiyle uğraşıyorum. Bu periyotta Van'a milyon tane ağaç getirdik ve diktik. Çok devasa işler yaptık. Yolları, kaldırım kenarlarını, orta refüjleri, parkları, siteleri, villaları, özel meskenleri yeşillikle bütünleştirdik. Vanlıları bitkiyle tanıştırdık. Çünkü 20 yıl önce yol kenarlarına bir fidan ağacı, bir çam ağacı dikildiğinde oradan geçenler o ağaçların dallarını kırıyorlardı. Ama şimdi artık insanlar bilinçlendi. Bir binayı altından yapın ama peyzajı, yeşili olmazsa o bina eksik kalır. Bu anlamda peyzajın büyük bir önemi var.  Ağaç dikmek aynı zamanda erozyona karşı büyük bir etkendir. Bunun yanında bir de yaşam alanı oluşuyor. O alanda canlılar yaşamak ister. Kimse susuz, çorak bir yerde yaşamak istemez. Dolayısıyla yeşil alanlarımızı korumamız gerekiyor" dedi.

"AĞAÇLAR İLGİ İSTİYOR"

Özellikle İskele Caddesi'nde dikilen ağaçların sık sık kurumasıyla ilgili konuşan Bitik, "Bu durum hakikaten içimizi acıtıyor. Biz bu kentte yaşıyoruz. Bu kentin güzelleşmesi, bizim içimizi de güzelleştirir. Şehrin birçok noktasında yol kenarlarındaki ağaçların kuruduğunu görebiliyoruz. Bu durum sadece İskele Caddesi'ne has bir durum değil. Yine, Maraş Caddesi, İkinisan ve Sıhke Caddesi'nde aşağıya doğru indiğinizde sağlı-sollu kocaman ağaçlar kurumuş. Baktığınızda bu ağaçların büyük bir bölümü bakımsız, susuz kalmış. İlkbaharın bu ağaçların kenarları çapalanmalı. Gübre verilmesi gerekiyor. Budanması gerekiyor. Hasta olan ağaç var ise ilaç atılması gerekiyor. Ağaçlar ilgi istiyor. Nihayetinde bir candır. Ağaçlara bakım yapmak belediyelerin en temel görevlerindendir. Yeşili korumak, parkları korumak gerekiyor. Van'da yol kenarlarında bulunan çınar, ıhlamur ağaçlarının büyük bir bölümü bakımsızlıktan kurumuş. Ihlamur ağaçlarının kokusu insana hayat veriyor. Ama maalesef kocaman ıhlamur ağaçları kurutuldu. Gerçekten de çok yazık. Kontrol mekanizmalarının bunları kontrol etmesi gerekiyor. Ben bugüne kadar bu ağaçları kontrol edenleri görmedim ve şahit olmadım" diye konuştu.

"ŞEHRİMİZE HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR"

Maraş Caddesi'ndeki orta refüjlerin adeta yapboza döndüğünü belirten Bitik, "Son yıllarda Maraş Caddesi üzerindeki orta refüjler adeta yapboza döndü. Önce çim dikildi, sonra kapatıldı. Daha sonra saksılar içinde çiçekler ekildi. Ardından yine kaldırım şekline dönüştürüldü. Daha sonra beton saksılar içinde farklı bitki türleri dikildi. Bu işlerden anlayanların ilgili birimlerde görevlendirilmesini istiyoruz. Liyakat sahibi kişilere görev verilirse, biraz da vicdanlı olunursa bu kent zarar görmez. Park ve bahçelerden sorumlu arkadaşlar kimse peyzaj işinden az da olsa anlaması gerekiyor. Anlamakla beraber bunun takibini yapması gerekiyor. Kontrol mekanizmasının sürekli işlev halde olması gerekiyor. Şehrin en işlek caddelerinde peyzajlar çok güzel yapılması ve bunlar sürekli kontrol edilmeli. Bir dönem önce İpekyolu Caddesi üzerinde çalı grubundan ağaçlar ekildi. Bu ağaçlardan bugün eser kalmadı. Bu ağaçların boyları küçük olunca, yabancı bitkilerin içerisinde kayboldu gitti. Bakımsızlıktan yok oldular. Bizim milli servetimiz burada kaybolup gidiyor. Coğrafya uygun peyzajlar yapılmalıdır. Kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız. Bu kent hepimizin, sahip çıkalım" ifadelerini kullandı.

"AĞAÇLARI BU HALDE GÖRMEK BİZLERE ÜZÜNTÜ VERİYOR"

Ağaçların kuruyup adeta can vermesine tepki gösteren vatandaşlar ise, "Caddelerde onlarca ağacın kuruduğunu görebiliyoruz. Ağaçları bu halde görmek bizlere üzüntü veriyor. Ağaçlar neden bu hale geldi bilmiyoruz. Büyük bir bölümü susuz kalmış. Ağaçların kurumasıyla ilgili çeşitli nedenler var, öncelikle bunun sulamayla alakası olabilir bu birinci nedeni. Ağacın susuz kalması veya aşırı sulanmasıyla alakalı kurumuş olabilir. İskele Caddesi üzerinde bulunan ağaçların büyük bir bölümü kurumuş veya kurumak üzeredir. İnşallah yetkililer biran önce harekete geçer ve bu kuraklığa bir son verir" diye konuştular.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2023, 12:50
YORUM EKLE
YORUMLAR
Yeşile dost, temizliğe dost olmalıyız.
Yeşile dost, temizliğe dost olmalıyız. - 1 yıl Önce

Vanda her ilkbahar kaldırımlara, refüjlere, parklara binlerce yeni fidan hatta boylu poslu ağaç dikilir. Her yıl saksılarda da yüzlerce fidan dikilir. Ve her yıl bunların yarısı kurur. Bu fidanların çoğunun örü bir yıl olur. Ertesi yıl yine yenileri dikilir. Bu yılkardır hep tekrar eder. Bir de dal budak veren, yaprak veren, gölge veren ağaçlar tercih edilmeli ama kuru görünen ağaçlar tercih edilmesi de ayrı bir hata. Fotoğraflardaki ağaç türü çok kötü bir tercihtir. İlgi, sulama, bakım ve temizlik Van'daki refüjlerin, kaldırımların, kavşakların, parkların ve oralardaki on binlerce fidan ve ağacın en büyük sorunudur.

İlgi ve kontrol olsun
İlgi ve kontrol olsun - 1 yıl Önce

Devletin ve milletin yüz binlerce, milyonlarca liraları heba olmasın. Devletini, milletini, mesleğini, geleceğini seven her birim, her birim sorumlusu, her birim personeli, her vatandaş ağaçlar, parklar, çimler, çiçekler, yeşil alanlar, sulama, bakım ve temizlik konusunda duyarlı olmalıdır. Van'ın hangi parkına, hangi caddesine, hangi sokağına, hangi kaldırımına, hangi, refüjüne, hangi kavşağına, hangi yol kenarına baksanız bu peyzaj uzmanının söylediği eksikleri görürsünüz. Kurumuş ağaçlar, çöp, kirlilik, toz, toprak ve bakımsızlık insan olan herkesi rahatsız etmez mi? Bunlar hepimize ait. Şehrin hepsinde, Edremit'te, İpekyoşu'nda, Tuşba'da her yerinde adım adım kontroller yapılsın. Bu yılı sayın cumhurbaşkanımız " temiz deniz temiz çevre yılı" ilan etti. Kurumlar ve birimler bu yıl seferberlik başlatsın.

SIRADAKİ HABER