İlhan: Van kalkınmada riskli iller arasında

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, kentte yaşanan sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu. İşsizlik, geçim sıkıntısı, göç, çevre yolu, sınır ticareti, seyyar satıcı gibi önemli konularda açıklamalarda bulunan Başkan İlhan, TEPAV'ın yaptığı araştırmaya göre Van kalkınma riski taşıyan illerin başında geldiğini söyledi.

İlhan: Van kalkınmada riskli iller arasında

Parti binasında basın mensuplarına kentte yaşanan sorunlarla ilgili açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Vanlıların çok ciddi anlamda geçim sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu ve huzursuz olduğunu ifade etti.

Kentin son yıllarda ciddi anlamda göç vermeye başladığını ve nüfusun her geçen gün azaldığını belirten Başkan İlhan, Vanlı gençlerin işsizlik yüzünden batıya gitmek zorunda kaldığını vurguladı. Van'ın sınır avantajından yararlanamadığını ve son aylarda kente gelen turist sayısında da çok ciddi düşüş olduğunu söyleyen Başkan İlhan, işletme sahiplerinin de adeta sinek avladığını belirtti.

Van'ın sağlık alanında da çok ciddi sıkıntı yaşadığını ve doktor sıkıntısının devam ettiğini belirten Başkan İlhan, vatandaşlar muayene olmak ve tahsil vermek için sıra bulamadığını vurguladı.

Kent genelinde yine son dönemlerde ciddi bir kirliliğin söz konusu olduğunu belirten Başkan İlhan, dışarıya bırakılan çöplerin alınmasından sonra sokakların yıkanmamasından dolayı kötü kokuların yayıldığını ve sineklerin havada uçuştuğunu ifade etti.

"VAN GÜN GEÇTİKÇE ERİYOR"

Van'a 2012 yılından sonra doğru düzgün bir yatırım yapılmadığını söyleyen İlhan, "Van depreminin üzerinden 14 yıl geçti. Bu 14 yıllık süreçte Van'da hiçbir şey değişmedi. 2012 yılının Ağustos ayının sonunda TOKİ'lerin tamamlanmasının ardından, kentteki yatırımlar durdu. Uzun zamandır hiçbir konuda değişen bir şey yok. Kısacası paramız yok, huzurumuz yok. Hangisine üzüleceğimize şaşırdık. Özellikle son 4 yıldır şehrimizin her gün göç veriyor ve bu göç artarak devam ediyor. Özellikle kırsalda insanlar bugün çok ciddi geçim sıkıntısı çekmekte, tarımımız, hayvancılığımız neredeyse bitme noktasına geldi. Birçok gencimiz işsizlik yüzünden batıya giderek inşaatlarda çalışmaya devam ediyor. Mevcut nüfusumuzun %10'nundan fazlası şu anda deprem bölgelerinde ve farklı illerde inşaat çalışıyor. Bu gençlerin %80'ni evli ve çoluk çocuğunu bırakarak geçim için başka illere çalışmaya gidiyor. Dikkat ederseniz Van'da bayramdan bir hafta önce Van'da nüfusun yoğun olduğunu ve bayramdan bir hafta sonra bu nüfusun tekrar göç ettiğini gördük. Van gün geçtikçe eriyor" dedi.

"VAN GÜN GEÇTİKÇE GERİLEYEN BİR İL KONUMUNDADIR"

Van kalkınma riski taşıyan iller başında geldiğini belirten İlhan, "Türkiye Ekonomi Araştırma Vakfı'nın yaptığı araştırmaya göre, Van kalkınma riski taşıyan iller başında geliyor. Yani Van gün geçtikçe gerileyen bir il konumundadır. Bunların sebebini saymakla bitiremeyiz. Bugün bir sınırımız var ama maalesef sınır ticaretimizi istenildiği gibi yapılamıyor. Gümrük Kapıları mesai saatleri içerisinde açık ve zaman zaman mesai saatleri dışında çalışıyor. Van'ın sınırlarında legal herhangi bir ticaret ise söz konusu değil. Turist sayımız gün geçtikçe eriyor. Van'da özellikle son 10 yılda pansiyon tarzı, otel ve turizme yönelik farklı tesisler açıldığı halde, bugün birçok otelin boş olduğuna şahit olduk. İranlılar da Van'a gelip eskisi gibi kalmıyor ve farklı illere gidiyor.  Yine ilimiz uçak problemini her geçen yıl derinden hissediyor. Bugün yine bir kez daha şahit olduk. Bir ilçe başkanımız bir yakınının Ankara'da vefat etmesinden dolayı uçak bileti baktı. 17 Temmuz'a kadar bilet yok. Van bu konuda çok ciddi bir problem yaşamaya devam ediyor. Hastanemizin durumunu anlatmaya gerek yok. Doktor yok. Doktor bulsak sıra yok. Sıra bulsak, muayene olsak ve MR, tomografi istense, aylar sonrasına ancak sıra bulabiliyoruz. Sağlıkta da ciddi anlamda sorunlarımız devam ediyor" diye konuştu.

"VAN'A DERMAN OLACAK KİMSE YOK"

Kentte ciddi bir kirliliğin söz konusu olduğunu vurgulayan Başkan İlhan, "Her anlamda dertliyiz. Sokaklarımız çok kirli. Özellikle şunu ifade etmek istiyorum; ne yazık ki bugün dışarıya bırakılan çöplerin bulunduğu bölgelerde çok ciddi anlamda kir içinde. Yaz aylarında bu sorun çok ciddi bir soruna dönüştü. Sinekler havada uçuyor ve yerler yapış yapış olmuş durumda. Herhangi bir şekilde yıkanma söz konusu değil. Yine yaklaşık üç ay önce Cumhuriyet Caddesi başta olmak üzere kentin farklı noktalarında mazbata olayları nedeniyle tahrip edilen billboardlar, dolum cihazları, oturma banklarının onarılmaması kentimizin imajını zedelemektedir. Kısacası dert çok, fakat mevcut yetki sahiplerinden Van'a derman olacak kimse yok. Biz artık bu dertlerin, bu sorunların çözülmesi adına bu sorunları gündeme getirmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Şikâyet etme yerine elimizi taşın altına koymalıyız. Van'ın çevre yolu yıllardır yapılmadı ve trafik sorumuz gün geçtikte büyümeye devam ediyor. Biz Van'ın bütün sorunlarının çözümü noktasında tüm yetkilileri, gerek iktidar kanadında, gerekse de yerel yönetimlerdeki bütün yetki sahiplerini bu andan itibaren çalışmaya ve Van'ın sorunlarını çözmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"SEYYARLAR BİRÇOK NOKTAYI İŞGAL ETMİŞ DURUMDA"

Van'da son dönemlerde artış gösteren seyyar satıcı sorununa da değinen Başkan İlhan, "31 Mart yerel seçimlerinden sonra kent genelinde bir işportacı kaynadı. Yine kent genelinde seyyar satıcı sayında artış olduğunu görüyoruz. Birçok noktanın işgal edildiğine şahit oluyoruz. Belediyeler bunların kaldırılacağı yönünde açıklama yaptı. Fakat gelinen noktada bunların kaldırılmadığını, ısrarla bu düzenin devam ettiğine şahit oluyoruz. Belediye yetkililerinin bu konuda gerekli adımları atması ve bu soruna çözmesi gerekiyor. Çok zorda kalmadan bunlara bir alternatif yer gösterilerek, bu sorun çözülebilir" dedi.

Daha sonra basın mensuplarının sorularının yanıtlanması ile toplantı sona erdi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2024, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER