Kandaşoğlu'ndan şatafatlı düğünlere tepki

Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Van'da son dönemlerde gösteriş ve şova dönen düğünlerle alakalı açıklamalarda bulunarak, bundan sonraki süreçte düğünlerde açık bir şekilde, sosyal medya önünde anonslu ve görüntülü para ve altınların gösterilmemesi gerektiğini vurguladı.

Kandaşoğlu'ndan şatafatlı düğünlere tepki

Van'da son dönemlerde gösteriş ve şova dönüşen düğünler, ülke gündemindeki yerini almaya devam ederken, konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, duruma tepki gösterdi.

Düğünlerin gösteriş ve şovdan uzak bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Başkan Kandaşoğlu, şova dönüşen, anonslu ve görüntülü para ve altınların gösterilmesinin kente büyük zarar verdiğini vurguladı.

"GENÇLERİMİZİN %80'Nİ BU TÜR DÜĞÜNLERİ YAPMA GÜCÜNE SAHİP DEĞİL"

Kanaat önderlerine ve aile büyüklerine çağrıda bulunan Kandaşoğlu, "Doğu Anadolu'da bulunan bütün kıymetli kanaat önderlerine ve aile büyüklerimize önemli bir çağrıda bulunmak istiyorum. Allah rızası için bundan sonra bölgede yapılan düğünlerde açık bir şekilde, sosyal medya önünde anonslu ve görüntülü para ve altınları göstererek düğün yapmayalım. Ülkemizde en fazla genç nüfusuna sahip olan bir iliz. Fakat gençlerimizin %80'ni bu tür düğünleri yapma gücüne sahip değil. Bu tür gösterişler bu durumda olan gençleri ve aileleri büyük bir üzüntüye sevk etmektedir. Bu çağda ve hayat pahalılığında gerçekten çok hoş olmayan bir durum. Bölgenin ve gençlerin kimyasını bozmaktadır. Bölgemizin yatırım gücü ortadadır. Bölgenin birçok sorun ve sıkıntıları vardır. Bu tür görüntüler bölgemizin gelişmesiyle örtüşmediği net bir şekilde ortadadır. Kendi kendimizi büyük bir çelişkiye düşürmekteyiz. İlimize her yönüyle zarar vermektedir. 5-10 düğün görüntüsü sanki bölgenin milli gelirde aldığı payı çok yüksek göstermektedir. Hâlbuki bölgenin, milli gelirde aldığı pay gülünç orandadır. Lütfen gelin hep birlikte el ele verin, bu hoş olmayan ve yanlış olan görüntüye son verelim. Son günlerde bu gençlerimizin en mutlu ve kutsal olan günleri şova dönüşmektedir. O da bizim örf ve adetlerimize uygun düşmemektedir" ifadelerine yer verdi.

"DÜĞÜNLER GÖSTERİŞ VE ŞOVA DÖNÜŞMÜŞTÜR"

Konuyla alakalı düşüncelerini dile getiren Vanlılar ise, "Kesinlikle katılıyorum, ağzınıza sağlık Zahir Bey. Ayrıca gelenek görenek dediğimiz alışkanlıkların temeli 300-500 yıla dayanır. Bu tür şovenist gösteriler son 50 yılda başımıza bela olmuş. Gelenek göreneklerimizde yok, derhal terkedilmeli", "Çok değerli bir konu başkanım, umarım öneriniz herkes tarafından dikkate alınır, saygılar", "Kıymetli başkanım çok güzel bir konuya değindiniz. Gerçekten dediğiniz gibi düğünler gösteriş ve şova dönüşmüştür. Buda bizim kültürümüze hiç yakışmıyor. Halbuki düğünler zarf usulü herkes kendi bütçesine göre hareket etmeli ve gelen misafirlerinde isimleri deşifre olmamalı", "Çok hâklisiniz. Hep gösteriş yapılıyor. Ben Vanlı bir genç olarak, başlık parasına karşı olan ve böyle gösteriş adetlerini sevmeyen iyi bir aile bulup kendim evlendim. Borçlandım ama değdi", "Sayın başkan geçen gün buna benzer bir paylaşım yaptım ve bir fikir beyan ettim. Düğünlerde takı kesinlikle zarf usulü olsun ve bu kurala oymayan ailelerin düğünlerine misafirler ve kanaat önderleri de katılmasın, protesto edilsin. Bir kaç düğünde bu uygulama yapılırsa netice alınır", "Umarım çağrınıza olumlu dönüşler olur. Zira kesinlikle hoş olmayan görüntüler çıkıyor ortaya. Bu kadar okuma isteği olan çocuklara burs, kütüphanesi olmayan okullara kütüphane ve en önemlisi önümüz kış ve binlerce çocuk zor koşullarda okula gidecek mümkün ise destek sağlansın?", "Her cümlesi çok kıymetlidir, dikkate alınması dileğiyle… Zahir bey çoğunluğun gönlünde geçenlere tercüman olmuştur çok teşekkür ederiz", "Çok yerinde bir tespit... Ama prodüksiyon ajanslarının daha fazla para kazanabilmek adına yaptıkları manipülasyonlar bu durumun daha da artmasına neden oluyor", "Çok haklısınız. Ortaçağdan kalma ilkel toplum olduk. İnsanlar Kürtler ile alay ediyorlar ve gayet haklıdırlar. Çağ dışı bir hareket, sadece bizi kepaze ediyorlar. Zarf veya takı gayet güzel bir tablo ortaya çıkaracak. Düğünler aşiret ve zengin ailelerin gövde gösterisine dönmüş", "Esasen Düğünlerde insanların imkan dahilinde bir birine yardım etmesi güzeldir. Fakat alenen insanları toplum içinde rencide etmek, zor durumda bırakmak, gövde gösterisi yapmak her şeyden ziyade dinimizin hoş görmediği bir hadisedir. Uygun olanı zarftır, insanların onuruna saygıdır" ifadelerine yer verdiler.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2024, 15:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER