Kaya: Ahlat'ta 1000 yılın ardından ilk kez kabine toplandı

Merkezi Van'da bulunan Ahlat Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Abdulgani Kaya, Cumhurbaşkanlığı kabinesinin geçtiğimiz günlerde Ahlat'ta toplanmasının önemine vurgu yaparak, "Ahlat Selçuklu'nun başkentidir. Dönemin kabinesi sürekli Ahlat'ta bir araya gelmiştir. Bin yıl sonra Cumhurbaşkanlığı kabinesinin Ahlat'ta toplanması, tarihi açıdan büyük bir önem arz ediyor" dedi. Ahlat'ın evliyalar diyarı olduğunu söyleyen Kaya, "Bir dönemler İstanbul'un 30 bin nüfusu varken, Ahlat'ın 400 bin nüfusu vardı" şeklinde konuştu.

Kaya: Ahlat'ta 1000 yılın ardından ilk kez kabine toplandı

Ahlat Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Abdulgani Kaya, 22-26 Ağustos tarihleri arasında Ahlat'ta gerçekleşen etkinliklere değinerek, söz konusu etkinliklerin Ahlat'ın tanıtımı açısından büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

Gazetemize konuşan Abdulgani Kaya, derneklerinin 2000 yılından beri önemli etkinliklere imza attığını söyleyerek, Ahlatlı ve bölge insanının kaynaşması için çabaladıklarını ifade etti.

"SOYUMUZ, KAYI BOYUNA DAYANIYOR"

Kaya, soylarının Kayı boyuna dayandığını söyleyerek, "Ben Ahlatlı'yım. Kayı boyundayım. Soyumuz Ertuğrul beye kadar gidiyor. Bizde ayrım yok. Bu bölgelerde bin yıldır kardeşçesine yaşıyoruz. Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'i, herkes bizim kardeşimizdir. Dinimizde ayrım yapan zaten bizden değildir. Ben yıllardır Van'da esnaflık yapıyorum. Bir yandan da dernek çalışmalarımız ve etkinliklerimiz sürüyor. Amacımız sadece Ahlatlı'ların değil, bu bölgedeki herkesin kaynaşmasıdır. İnsanlarımızın ne sıkıntısı varsa, maddi ve manevi çözmeye gayret gösteriyoruz. Elimizden geldiği kadar yardımlaşmayı sürdürüyoruz" dedi.

Eski Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen ve bölgedeki üst düzey birçok ismin derneklerine maddi manevi katkı sunduğunu anlatan Abdulgani Kaya, "Rahmetli Zeki Ergezen, ondan sonra Rahmetli Yunus Ensari, Zeki Peker gibi birçok kişi derneğimize katkı sundu. Bizler de bu katkıyı, Ahlatlılar başta olmak üzere, hemşehrilerimize hizmet olarak yansıttık. 2000 yılından bu yana derneğimizin başında hizmet veriyorum. İki yönetim değişti, ama ben hep vardım. Kurucu başkan olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

"DERNEĞİMİZİN ETKİNLİKLERİ ARTARAK DEVAM EDİYOR"

Yıllardır çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini anlatan Kaya, "Derneğimizin Ramazan aylarında iftar yemekleri oldu. Kaynaşma açısından büyük artısı oldu. Yine Ramazan kolileri dağıtıldı. Bunu yaparken kimseyi mağdur etmedik. Telefon ettik, mağdur kişi gelip yardım kolisini alıp gitti. Çocuklarının bile belki haberi olmadı. Etkinliklerimiz bunlarla sınırlı değil. Geçmişte deniz otobüsleri ile gezilerimiz oldu. Yine ayranaşı festivallerimiz gerçekleşti. Bu etkinlikler oldukça kalabalık oldu. Bu yıl yaptığımız ayranaşı etkinliği ise biraz sönük geçti. Bunun da çeşitli nedenleri var. Düğünler, sıcak hava, taziyeler ve etkinliğin yapıldığı alanla ilgili çeşitli sorunlardan dolayı katılım beklediğimizden az oldu. Ama inşallah önümüzdeki süreçte çok daha yoğun katılımlı etkinliklerimiz olacak. Sürekli çiğköfteli, türkülü geceler organize ettik. Bu bölgede zaman zaman hastanelerde hemşehrilerimiz hayatını kaybediyor. Belki ölenin yakınları istendiği gibi ilgilenemiyor. Bizler bu vefat edenler için cenazelerin alınması, hastanelerden çıkarılması, yıkanması, evrakların hazırlanması… Tüm bunlar büyük külfet ve çabadır. Bu işlerle de uğraştık. İnşallah önümüzdeki zaman diliminde derneğimizin bu çalışmaları devam edecek" ifadelerini kullandı.

"KURTULUŞ ETKİNLİKLERİ AHLAT'TA GERÇEKLEŞTİ"

8 Ağustos'ta Bitlis'in kurtuluş etkinliklerinin Ahlat'ta gerçekleştiğini dile getiren Kaya, "8 Ağustos'ta Ahlat'ta kurtuluş etkinlikleri gerçekleşti. Bitlis'in zengin işadamları Ahmet Eren, Vahit Kiler ve buna benzer isimler maddi imkanlar sağladılar. Ahlat-Adabağ arasında yüzme yarışmaları düzenlendi. 17 kilometrelik bölümde yüzme yarışları yapıldı. Katılım çok oldu. Bir kısmı başaramadı, tekneye alındı. Daha sonra kültür haftası etkinlikleri gerçekleşti. 22 Ağustos ve 26 Ağustos arası 40 çadırlı oba kuruldu. Yurt dışından da birçok temsilci geldi. Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kıbrıs… Buralardan temsilciler geldi. Bizler de Türkiye genelinden 7 dernek olarak etkinliklere katıldık. Van bizler, Sanatçımız Hüsamettin Ergül ve diğer ekiplerimizle bu etkinliklere renk kattık" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ahlat'taki etkinliklere katılması ve kabine toplantısını burada yapmasının Ahlat'ın tanıtımı açısından büyük bir önem arz ettiğini belirterek, "Cumhurbaşkanımızın Ahlat'ta bir külliyesi var. Bu külliye şu an faal. Kendisi de zaten iki gün burada kaldı. Devlet Bahçeli'nin de orada bir sarayı var" diye konuştu.

1000 YIL SONRA İLK KABİNE TOPLANTISI…

Ahlat'ta bin yılın ardından ilk kez bir kabine toplantısının düzenlendiğini anlatan Kaya, "Bakın 1000 yıldan sonra Ahlat'ta ilk kez bir kabine toplantısı yapılıyor. Selçuklular'dan beri ilk kez gerçekleşiyor. Ahlat, bildiğiniz gibi Selçuklu'ya başkentlik yapmıştır. İstanbul'un 30 bin nüfusu varken, Ahlat'ın 400 bin nüfusu varmış. Ahlat Kubbet'ül İslam'ın üç şehrinden biridir. Behl, Buhara ve Ahlat… Ahlat'ta ecdat yatıyor. İslam dünyasının en büyük mezarlığı. Rus işgalinde anlatılıyor, Ruslar gece Ahlat'ı basıyor. Karanlıkta mezar taşlarına habire silahla sıkıyorlarmış. Ama o taşlar hiç yere düşmeyince paniklemişler. Ahlat'ın geçmişi sırlarla doludur. Van Gölü'nün yarısı şehirdir. Gevaş'ta Selçuklu Mezarlığı var. Ahlat ile oradan gidiş-geliş varmış. Ahlat devletmiş ve bir dönemler Ahlat şahları varmış. Depremlerden dolayı kaç kez başkalaşım gerçekleştirmiş. Ahlat şu an tam istediğimiz noktada değil. Ama son yıllarda Ahlat'ın gün ışığına çıkarılması için çalışmalar yapılıyor. O yüzden Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"AHLAT EVLİYALAR DİYARIDIR"

Evliya Çelebi'nin Ahlat'ın evliyaları ile ilgili yaptığı değerlendirmeleri anlatan Abdulgani Kaya, "Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde yazıyor. Sabah kalkmış, abdest alacak. Taharet almak için yer bulamıyor. Tatvan'a kadar gidiyor, oraya yakın bir bölgede abdestini alıp, namazını kılıp geliyor. Diyorlar 'Senin abdestin ve namazın niye böyle uzun sürdü, nereye gittin?' O da diyor ki, 'Ben taharetimi alacak bir yer bulamadım. Çünkü her yer evliya dolu'. Bakın Ahlat'ta o kadar ki evliya yatıyor, saymakla bitmez. Ahlat'ta yatanlar arasında; Abdurrahman Gazi var. Abdurrahman Gazi, Muaz bin Cebbel'in oğludur. Hz. Ömer zamanında görevlendirilir, Diyarbakır'dan sonra Ahlat'a gelir, orada şehit olur. Yine Ahlat'ta mezarı olanları sayacak olursak, Dede Maksut, Kırklar Baba, Merdan Baba, Saçlı Baba, Üryan Baba, Havai Baba. İnanın saymakla bitmez. Ahlat kıymetli bir ilçemizdir. Biz ilçemizin ileride İl olmasını istiyoruz. Bir kez daha buradan sizler aracılığıyla Sayın Cumhurbaşkanımıza yürekten teşekkür ediyoruz. Allah ondan bin kez razı olsun. Kim, İslam dünyasına fayda sağlıyorsa Allah ondan razı olsun. İslam düşmanlarını da Rabbim kahreylesin. Sesimizi basın yoluyla duyurduğunuz için sizlere de teşekkür ediyorum" diyerek, sözlerini tamamladı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: BİŞAR ULUTAŞ

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2024, 15:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER