Laleci: Van'dan kopmak imkânsız!

Yaklaşık 12 yıldır Denizli'de ikamet eden Vanlı Eğitimci-Yazar Ali Laleci, Van'dan tamamıyla kopmanın imkânsız olduğunu belirterek, "Van memleketi ana-baba toprağımızdır. Bu şehirden tümüyle kopmak mümkün değildir. Yılda bir, iki yılda bir doğduğum topraklara geliyorum. Van'ın benim yanımda büyük değeri vardır" dedi.

Laleci: Van'dan kopmak imkânsız!

Deprem sonrası Denizli'ye yerleşen ve zaman zaman fırsat buldukça Van'a gelen Eğitimci-Yazar Ali Laleci gazetemizi ziyaret ederek sıcak bir sohbet gerçekleştirdi.

Emekli Eğitimci aynı zamanda oğlu İzzettin Laleci ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek Yazı İşleri Müdürü Bişar Ulutaş ile görüşen Ali Laleci, 80 yılı aşkın bir ömür sürdüğünü, ancak Van'dan hiçbir zaman tümüyle kopmadığını vurguladı.

Van'da eş-dost ve akrabalarını ziyaret ettiğini, uzun süre köşe yazarlığı yaptığı Bölge Gazetesi'ni de ziyaret ettiğini ifade eden Ali Laleci, Rahmetli Necip Fazıl Kısakürek'in sözlerini hatırlatarak, 'Van, vatan içinde ayrı bir vatan' ifadesini kullandı.

ÖĞRETMENLİK YILLARINI ANDI

Van'da öğretmenlik yaptığı yıllardan söz eden Ali Laleci, "Öğretmenliğe ilk olarak Çaldıran İlçesi'ndeki bir köyde başladım. O dönemler büyük sıkıntılar yaşadım. Babam o dönemler hayvanlarla ilgileniyordu, veterinerlik yapıyordu. O zamanlar Çaldıran'da 82 köy vardı. Merkez ile birlikte toplamda sadece altı okul vardı. Bir yıl orada görev yaptım. Daha sonra Van merkezde Şamranaltı'nda göreve başladım. Sonraki süreçte Kaleardı Okulu'nda başöğretmenlik yaptım. Üç yıl sonra İkinisan Okulu'nda ve akabinde Atatürk İlkokulu'nda eğitimcilik serüvenim devam etti" dedi.

Okula yeni başlayan öğrencilere eğitim vermenin sıkıntılarından söz eden Ali Laleci, bu işin sabır istediğini ifade ederek, "Okula başlayan bir öğrenciye alfabeyi öğretmek, ilk dersleri vermek sabır ister. Çok meşakkatli bir iştir. Ama ben tam 10 yıl boyunca birinci sınıf öğretmenliği yaptım. Yeri geldi çok zorlandık, ama bıkmadan eğitim ve öğretim vermeye devam ettik. O süreçte zaten dönemin yetkilileri de hep bizleri takdir ettiler" dedi.

Sonraki süreçte bir yıl da imam-hatip okulunda öğretmenlik yaptığını, 1975 yılında ise Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü görevini yaptığını söyleyen Laleci, "Tabi o süreçte birçok kişinin bizleri tercih etmesi ve gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra bu göreve atandım. 1980 darbesinde emekliye ayrıldım" ifadelerini kullandı.

Van'da belli dönemlerde siyaset yaptığını, yine basın yayın sektöründe çalıştığını dile getiren Ali Laleci, "Basın sektöründe de belli dönemler çalıştık. 1999 yılında Rahmetli Nail Başıbüyük ile birlikte İkinisan Gazetesi'ndeydik. Ben Yazı İşleri Müdürlüğü'nün yanı sıra, köşe yazarlığı yapıyordum. Daha sonra bu gazete devroldu. Rahmetli Vezir Baş satın aldı. Şark Yıldızı ve İkinisan Gazetesi'nde çalıştım. 2002 yılında Bölge Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptım. 2005 yılında Vansesi Gazetesi'ne geçtim. Rahmetli Remzi Perihan ve gazetenin şimdiki sahibi Erdal Perihan ile çalıştım. Depremin olduğu yıl, 2011 yılının Eylül ayında Denizli'ye taşındım. Hanım vefat ettikten sonra şimdi orada oğullar, gelinler ve torunlarla birlikte kalıyorum. Bu süreçte zaman zaman Van'a geliyorum. Dediğim gibi bu şehrin benim yanımda değeri çok büyük" ifadelerini kullandı.

Laleci, hayatının son demine kadar Van'ın kültürünü, geleneğini, tarihini anlatmaya gayret göstereceğini sözlerine ekledi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2024, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER