2021-2022 eğitim sezonunun sonu gelinirken, öğrencileri ise LGS ve YKS sınavı heyecanı sardı. Önümüzdeki hafta sonu LGS, sonraki hafta ise YKS sınavlarına girecek öğrenciler eğitim hayatlarının sınavını verecekler.
Sınav öncesi stres ve heyecanın üst düzeylerde seyrettiği bu süreçte öğrencilere uzmanından tavsiyeler geldi. Edremit Sürekli Eğitim Merkezi'nde görev yapan Rehberlik Öğretmeni Serpil Hangül öğrencilerin sınav öncesi yapması ve yapmaması gereken davranışlar konusunda uyardı.
"SINAV ÖNCESİ YAŞANAN DUYGULAR NORMALDİR"
LGS ve YKS'ye girecek öğrencilere uyarılarda ve tavsiyelerde bulunan Rehberlik Öğretmeni Hangül, "Sevgili öğrenciler, sınav süreci uzun bir süreçti. Emek vererek çalıştınız, sınava hazırlandınız ve bu sürecin sonuna yaklaştınız. Sınava artık çok az zaman kaldı. Haliyle kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilir; çalışmalarınızın yetersiz olduğunu düşünerek kaygı ve stres yaşayabilirsiniz. Unutmamalısınız ki bu duyguları sınava girecek her öğrenci yaşamaktadır. Yani sınav kaygısını, heyecanını ve stresini yaşayan tek öğrenci siz değilsiniz. Sınav öncesi yaşanan bu duygular normaldir. Artık emeğinizin karşılığını alma vakti yaklaştı. Yeteri kadar çalıştığınızı düşünüyorsanız bu saatten sonra konu çalışmamalı, branş ve genel deneme sınavlarına ağırlık vermelisiniz. Ancak deneme sınavı analiz sonuçlarınıza göre eksik olduğunuz konu ya da kazanımları tekrar etmek size faydalı olacaktır. Sınavla ilgili koşullar üreterek kendinize şart koşmayın. 'Şu kadar net yapmalıyım, şu bölüme bu kadar net ile girerim, şu dersten hata yapmamalıyım ya da sıralamam şu kadar olmazsa olmaz' gibi koşullar üretmeyin. Çünkü oluşturduğunuz her koşul sizin için sınav anında kaygıya yol açabilir. Başka öğrencilerin deneme sınavı sonuçlarını ya da sınava yönelik hedeflerini zihninizin dışında bırakmalısınız. Sizde stres ve kaygı oluşturacak ortamlardan ve konuşmalardan uzak durmalısınız. Yaklaşan bu zaman diliminde kendinizi mutlu edecek uğraşlarla vakit geçirmelisiniz. Sinema veya tiyatroya gitmek, açık havada yürüyüş yapmak vb. size iyi gelecektir" dedi.
"KALİTELİ VE VERİMLİ UYKU ÖĞRENCİNİN BAŞARISINI OLUMLU YÖNDE ETKİLER"
Özellikle bu süreçte beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten öğrenci koçu Hangül, "Alışık olmadığınız besinleri bu günlerde tüketmeyin. Çok yağlı, ağır gıdalar; sindirimi zor besinler ve asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Sınavdan önce mümkün olduğunca evden beslenmeyi tercih etmeli ve rutininizi bozmamalısınız. Uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Uyumadan en az bir saat önce tüm dijital araçlardan uzak durmalısınız. Bunu yaparsanız beyniniz daha fazla uyku hormonu sağlar ve verimli bir uyku uyuyabilirsiniz. Kaliteli ve verimli uyku öğrencinin başarısını olumlu yönde etkiler. Mümkünse sınavdan birkaç gün önce sınava gireceğiniz okula gidip, sınav salonunuzda bir süre vakit geçirmek ve diğer adaylarda oradaymış gibi bir deneme çözerek sınav simülasyonunu gerçekleştirmek yararınıza olacaktır. Sınavdan bir gün önce sınav günü yanınıza almanız gerekenleri hazırlamalı, sınav günü giyeceğiniz kıyafetleri belirlemelisiniz. Sınav esnasında pamuklu, terletmeyen ve rahat kıyafetler tercih etmelisiniz. Tüm öğrencilerimiz unutmamalıdır ki her biri ülkemiz için çok kıymetlidir. Bu süreçte vermiş oldukları emeklerinin karşılığını almaları dileğiyle. Sınava girecek tüm öğrencilerimize başarılar dilerim" ifadelerini kullandı.
Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz