Okul masrafları ailelerin belini büküyor

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bugün başlayacak olan 2024-2025 eğitim öğretim yılı öncesi gazetemize açıklamalarda bulundu. Birçok velinin kırtasiye başta olmak üzere okul masraflarının çok yüksek olması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Başkan İlhan, okul masraflarının ailelerin belini büktüğünü vurguladı.

Okul masrafları ailelerin belini büküyor

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, eğitim-öğretim masraflarıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Okul tarafından öğrencilere gönderilen ihtiyaç listelerinin aileleri zor durumda bıraktığını söyleyen Başkan İlhan, ailelerin kırtasiye, kılık kıyafet, servis ücretleri, beslenme başta olmak üzere birçok konuda çocuklarının masraflarını karşılayamadığını ifade etti.

Her geçen gün iğneden ipliğe her şeye zam geldiğini belirten Başkan İlhan, okul masraflarının ciddi oranda artacağını söyledi.

"İNSANLARIMIZ ÇARESİZLİKLE KARŞI KARŞIYA KALMIŞ DURUMDADIR"

Eğitim masraflarıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Başkan İlhan, "2024-2025 eğitim öğretim yılı Pazartesi günü itibariyle başlıyor. Öncelikle bütün öğrencilere başarılar diliyorum. İnşallah istedikleri gibi bir eğitim sezonu olur. Bu hafta okullar açılıyor ve okul masrafları ailelerin belini büküyor. Çocukları ilköğretimde okuyan aileler kırtasiye, kılık kıyafet, servis ücretleri, beslenme başta olmak üzere birçok konuda çocuklarının masraflarını nasıl karşılayacağının derdine düşmüş durumda. Fakat üniversite öğrencilerinin durumu ise çok daha vahimdir. Ev kiraları, yurt ücretleri yeme içme kılık kıyafet ders kitapları kırtasiye araç gereçleri bir de okul harçları bir öğrencinin masrafının aylık en az asgari ücretten fazla olduğu bir ülke haline geldik. Bu yıl başka şehirlerdeki üniversiteleri kazanan birçok aile evlatlarını okula gönderme konusunda ciddi tereddütler yaşamaktadır. Her geçen gün iğneden ipliğe her şeye zam gelmektedir. Eskiden vatandaşlar dişinden tırnağından arttırıp evlatlarını iyi bir eğitim aldırma derdindeydi. Geldiğimiz noktada dişten tırnaktan bir şey artmamakta ve insanlarımız çaresizlikle karşı karşıya kalmış durumdadır. Bu anlamda ailelere ciddi manada eğitim desteği verilmesi şarttır" dedi.

"BİRÇOK AİLE, ÇOCUKLARININ İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK İÇİN BORÇLANMAK ZORUNDA KALIYOR"

Yapılan harcamaların, sadece okul kıyafetleri ve kitaplarla sınırlı kalmadığını belirten Başkan İlhan, "Defterler, kalemler, çantalar, teknolojik cihazlar, okul servisleri ve hatta özel dersler gibi kalemler, masrafların katlanarak artmasına neden oluyor. Veliler, çocuklarının en iyi eğitimi alabilmesi için hiçbir masraftan kaçınmak istemese de, bütçelerini zorlamak zorunda kalıyor. Son yıllarda belirli bir kesim hissetmese de ekonomik krizle birlikte temel ihtiyaç maddelerinde yaşanan fiyat artışları, eğitim masraflarını da doğrudan etkiliyor. Özellikle kırtasiye ürünlerindeki fiyat artışları, her yıl okula başlangıçta velilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri haline geldi. Birçok aile, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için ya borçlanmak zorunda kalıyor ya da bazı ihtiyaçlardan fedakârlık etmek zorunda kalıyor. Okul masrafları her geçen yıl artarken, velilerin bu yükü tek başlarına taşımakta zorlandığı açıkça görülüyor. Bu nedenle, hem devletin hem de toplumun bu konuda duyarlı olması ve birlikte çözüm üretmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Başkan İlhan, okullarda temizlik anlamında da gerekli önlemlerin biran önce alınması gerektiğini vurguladı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2024, 11:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER