Özkaçmaz: Van'da hava kirliliği ciddi dereceye ulaştı

Deva Partisi Van İl Başkanlığı Eğitim Çalışmaları Başkanı Afet Kuşman Özkaçmaz, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, hava kirliliğinin yanı sıra, buz pistine dönen kaldırım ve yollarla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Özkaçmaz, özellikle son dönemlerde Van'da hava kirliliğinin ciddi dereceye ulaştığını belirterek, akşam saatlerinde kentte sisli bir havanın hâkim olduğunu vurguladı.

Özkaçmaz: Van'da hava kirliliği ciddi dereceye ulaştı

DEVA Partisi Eğitim Çalışmaları Başkanı Afet Kuşman Özkaçmaz ve İdari Mali İşler Başkanı Erdem Erol, parti binasında kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kış aylarının çetin geçmeye başlamış ile birlikte Van’da hava kirliliğinin de arttığını belirten Başkan Özkaçmaz, ülke genelinde olduğu gibi Van’da da birçok sanayi ve ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği sorununun önemli boyutlara ulaştığını ifade etti.

ÖZKAÇMAZ: “ÖZELLİKLE SON DÖNEMLERDE VAN'DA HAVA KİRLİLİĞİ CİDDİ DERECEYE ULAŞTI”

Van’da hava kirliliğinin artarak devam ettiğini belirten Özkaçmaz, “Bilindiği üzere ilimizde kışın ısınma amaçlı kullanılan odun ve kömür sobaları nedeniyle oluşan hava kirliliği son dönemlerde artarak devam ediyor. Kış aylarının çetin geçmeye başlamış ile birlikte ilimizde hava kirliliği de attı. İl genelinde düşük gelirli vatandaşlarımızın ısınmak için sobada odun, kömür, plastik gibi kullandığı ürünler hava kirliliğinin artmasına neden olmaktadır. Özellikle akşam saatlerinde kent genelinde etkisini gösteren hava kirliliği, astım hastaları başta olmak üzere vatandaşlarımızı ciddi derecede rahatsız ediyor. Gelir seviyesinin düşük olduğu mahallelerde, doğalgaz yerine soba yakılması bunun başlıca sebeplerindedir. Özellikle son dönemlerde Van'da hava kirliliği ciddi dereceye ulaşırken, akşam saatlerinde kentte sisli bir hava hâkim oluyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan ve kalorisi çok düşük olan kömürün kullanılması hava kirliliğini ciddi derecede arttırırken, bunun yanında odun, plastik kasa gibi ürünlerin de sobada yakılması, kent genelinde hava kirliliğinin artmasına neden olmaktadır. Sobadan yayılan bu dumanın içerisinde zararlı gazlar salınırken, odun ve kömür sobaları nedeniyle hava kirliliği oluşuyor. Sobanın içerisinde plastik içerikli maddelerin yakılmasıyla da ilimiz genelinde hava kirliliğinin had safhaya ulaşmasına neden olmaktadır” dedi.

“HAVA KİRLİLİĞİ SORUNU ÖNEMLİ BOYUTLARA ULAŞTI”

Hava kirliliğinin insan sağlığının yanı sıra, canlıları da olumsuz etkilediğini söyleyen Özkaçmaz, “Dünya genelinde en büyük çevre sorunlarından biri olan hava kirliliği, Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de tehlike sınırlarını aşmaktadır. Çevre kirliliğine neden olan hava kirleticiler ilk sırada insan sağlığı olmak üzere, diğer canlıları ve ekosistemi risk altına sokuyor. Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de birçok sanayi ve ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği sorunu önemli boyutlara ulaştı. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre ilimizde topoğrafik ve coğrafik konum itibari ile kış mevsimi sert geçerken, ayrıca ilimizde sıcaklık ortalaması ülke geneline göre daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ısınma maksatlı kullanılan yakıtlardan kaynaklı kirleticiler hava kirliliğinde büyük paya sahip olduğu belirtiliyor. Isınma amaçlı düşük enerjili ve yüksek kükürt içeren kömür türevlerinin sık kullanımı ve yanlış yakma teknikleri kış aylarında görülen yoğun kirliliğe sebep olurken, özellikle kış aylarında kent genelinde ısınmak için içerisinde odun, kömür, talaş ya da tezek gibi maddelerin yakıldığı sobaların yaydığı duman, ilimizde bazı bölgelerde sis bulutlarının oluşmasına neden oluyor” diye konuştu.

“VATANDAŞLAR BU KONUDA BİLİNÇLENDİRİLMEDİR”

Hava kirliliğinin önüne geçmek için herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Özkaçmaz, “Oluşan bu duman bulutlarının direkt olarak insan bünyesi ile temas halinde olurken, dumanın içeriğindeki zararlı gazların yanı sıra solunum yoluyla akciğere giren partikül maddeler ise insan sağlığına önemli boyutta zarar veriyor. Kent genelinde son günlerde gözle görülür şekilde hava kirliliğinin arttığı görülmektedir. Kirli hava, insanlarda solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olurken, doğada yaşayan canlılara da büyük zararlar vermektedir. Bu kapsamda ilimizdeki hava kirliliğinin önüne geçmek için özel araçlarımızla yaptığınız seyahatleri azaltarak bireysel egzoz emisyonunuzu düşürebiliriz. Evinizde kimyasal barındırmayan temizlik ürünlerini tercih ederek, hava kirliliği ile mücadeleye katkıda bulunabiliriz. Soba ile ısınan evlerde bacaların düzenli olarak temizlenmesi, kalorifer ile ısınan evlerde ise periyodik olarak kalorifer ve kombi bakımı yaptırılması daha az yakıt harcanmasını sağlamasının yanı sıra, bu önlemlerle hava kirliliğinin önüne geçebiliriz. Açık alanlarda çöplerin yakılması hava kirliliğine sebebiyet verirken, orman yangını gibi felaketleri de doğurabiliyor. Bu sebeple açık alanlarda ateş yakılmamasını vatandaşlarımıza öneriyoruz. Bu kapsamda ilimizdeki kamu kurumları bu konuda bilgilendirici çalışmalar yapmaya davet ediyoruz. Yapılacak bilgilendirici çalışmalarla ilimizdeki hava kirliliği bir nebze de olsa minimize edilebilir” ifadelerini kullandı.

“İLİMİZDE PLANLI VE KURALLI BİR İŞLEYİŞ YOK”

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özkaçmaz, sosyal yardımların sadece belli kesimlere ulaştığını ileri sürerek, “Edindiğimiz bilgilere göre sosyal yardımlar genelde iktidar yanlılarına veriliyor. Yardımların alınabilmesi için parti üyeliklerinin önem arz ettiğini biliyoruz. Hâlbuki 61 anayasası ile sosyal devlet ilkesi gereği, devletin vatandaşların haklarını koruması, eğitimlerini, sağlıklarını, yine bakıma muhtaç olan insanların ihtiyaçlarını gidermesi devletin yükümlülüğündedir. Ancak bunu bir lütufmuş gibi sunmaları ve kendilerinden olanlara vermiş olmaları kabul edilir bir durum değil. Bu kadar güçlü bir ülkenin iyi yönetilmesi gerekirken, vatandaşlarımızın kalorisi düşük olan bir yakıt maddesi ile karşı karşıya bırakılması yetkililerin ayıbıdır. İlimizde planlı ve kurallı bir işleyiş yok maalesef. Planlı ve kurallı bir işleyiş yasalara göre yönetilirse, hem ülke genelinde, hem de yerelde vatandaşların daha refah bir seviyede yaşayabileceğini gözlemleyebiliriz” dedi.

Daha sonra söz alan İdari ve Mali İşler Başkanı Erdem Erol ise, hazırladığı sunumla Van’daki hava kirliliğine dikkat çekti.

EROL: “İLK KAR YAĞIŞINDA BELEDİYELER SINIFTA KALDI”

İdari ve Mali İşler Başkanı Erdem Erol ise, kaldırım ve sokakların buz pistine dönmesini ele alarak, “İlimizde kış zamanında geldi ama belediyeler ve diğer kamu kurumlarının kışa hazır olmadığını bir kez daha gördük. İlk kar yağışında belediyeler sınıfta kaldı. İlimizde şu anda merkezde 50-60’lik bir kar yağışının olması büyük felaketlere yol açabilirdi. 10 cm’lik bir kar yağışında bile belediyeler görevlerini yapamadı. En ufak kar yağışında kaldırımların buz pistine döndüğünü gördük. Kaldırımların zamanında temizlenmemesi ve tuzlanmamasından dolayı 15-20 civarında vatandaşımızın düşerek yaralandığını biliyoruz. Kentte son dönemlerde şu algıya rastladık. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın dağıttığı yardım kömürünü belediye tarafından dağıtıldığı algısı oluşturuluyor. Kömür yardımı sanki belediye yapmış gibi lanse ediliyor. Dağıtılan yardım kömürleri de ciddi anlamda kalitesiz ve kalorisi çok düşük. Torbaların içerisinde taşların dahi çıktığına şahitlik ediyoruz. Vatandaşı hakkı olan bu yardımların bu şekilde dağıtılmaması gerekiyor. Yine doğalgaz konusunda ciddi şikâyetler var. Vatandaşımız beklediği hizmeti alamıyor. Vatandaşlar sayaçlarının bağlanması için aylarca bekliyor. Yaz mevsiminde yine şubelerin önünde ciddi kuyrukların olduğunu şahitlik ettik. İl genelinde yeni açılan şubeler oldu. Umarın dışarıdaki kuyruklar içeride de devam etmez” diye konuştu.

“VATANDAŞLARIMIZ GÜNLERCE RANDEVU BULAMAMAKTADIR”

Van’da sağlık anlamında ciddi sıkıntıların da yaşandığını belirten Erol, “Doktor yetersizliğinden dolayı vatandaşlarımız saatlerce kuyrukta beklerken. Günlerce randevu bulamamaktadır. Son günlerde Van’a 50 doktorun atandığı açıklandı. 50 doktor gelirken, acaba Van’dan kaç doktur gitti? Bunu merak ediyoruz. Gelenleri açıkladıkları gibi gidenleri de açıklasınlar. Vatandaşlarımız bu soğukta saatlerce muayene edilmek için bekliyor. Lütfen kentteki sağlık sorununa çözüm bulun. 50 doktor gelirken, giden doktorlar neden gidiyor?” ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2024, 14:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER