Sayğın: Van'da çözülemeyen sorunlar var

HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, Van’ın sorunlarına ilişkin haftalık gündem değerlendirmesi yaptı. 

Sayğın: Van'da çözülemeyen sorunlar var

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanlığı’nın bu haftaki gündem değerlendirmesinin konusu belediye hizmetleri oldu. 
Kentte yaşanan sorunlara dair basın açıklaması yapan Van İl Başkanı Rasim Sayğın, “Yazın başlamasından bu yana çok belirgin bir şekilde görülmektedir ki Van’da ciddi bir şekilde belediye hizmetlerinde aksama var. Göze çarpan haliyle özellikle yeşillendirme, çiçeklendirme, peyzaj çalışmaları, park ve bahçelerin yeşilliği, var olan ağaçların korunması, sulanması hususlarında belediyelerin yaz boyunca maalesef herhangi ciddi bir çalışma yapmadığı gözlemlenmekteyiz. Malumunuz olduğu üzere çöp toplama, temizlik ve peyzaj çalışmaları belediyelerin en asli görevlerindendir. Bunlar en kötü belediyeciliğin dahi yapması gereken minimum hizmetlerdir. Bir belediye, hizmet anlamında bu minimal seviyenin altına düşemez. Van’da belediyeler bu en minimal seviyenin altına düşmüştür. Cumhuriyet Caddemiz, Maraş Caddemiz, belediyenin hizmetinde yer alan diğer ana ve arayolların tamamında üzülerek görüyoruz ki var olan yeşilliklerin, çiçekli alanların, peyzajların bakımsızlıktan kaynaklı üzerinin betonla örtüldüğünü, taşlarla kaplandığını gördük. Yani belediye hizmetini yerine getirememenin açığını taş yaparak, üzerine beton dökerek kapatmaya ve gözden kaçırmaya çalışmaktadır. Bu yaz döneminde ilimizde çok ciddi bir kuraklık yaşanmaktadır bu nedenle yeşil alan, park ve bahçelerin hızlı ve düzenli bir şekilde sulanması yapılmalıdır. Mevsim itibarıyla 1 aylık bir süremiz kaldı. Gelecek yılın planlanmasının çok ciddi olarak yapılması lazım. Şehrimizin yeşillendirilmesi için peyzaj çalışmaları büyük önem arz etmektedir.  Bu yıl bir değerlendirme çalışması yapılabilir, mevsim şartları itibarıyla artık yeşillendirme gerçekleştirilemez. Yapılsa dahi kışa denk gelecek ve boşa gidecektir. Geçmiş dönemin değerlendirmesi olarak bunların ortaya konulması ve gelecek dönem için de bunun planlanmasının çok acil bir şekilde yapılması gerekmektedir” dedi.
Belediyelerin temizlik çalışmalarının yetersizliğine değinen Başkan Rasim Sayğın, “Alanda yaptığımız çalışmalardan edindiğimiz bir diğer bilgi ise, belediyelerin yaptığı temizlik çalışmalarının çok zayıf kaldığı. Özellikle Van Gölü sahil kısmında, kanallarda temizlik yapılmadığı, çöplerin toplanmadığı veya çok uzun aralıklarla bu çöplerin toplandığı dolaysıyla ilimize yakışmayan görüntülerin ortaya çıktığını gözlemlemekteyiz. Bu yönüyle de yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Bu temizlik hizmetlerinin daha sağlıklı ve rutin bir şekilde günlük yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 
Kaldırım işgallerine dikkati çeken Başkan Sayğın, “İlimizde çok ciddi olarak kaldırım işgalleriyle karşı karşıyayız. Zaten çok sınırlı sayıda kaldırımımız var. Yollarda yürümek için vatandaşlara ayrılan alan çok sınırlı ve birkaç kişinin yan yana yürüyebileceği seviyede değildir. Bu olasılığa rağmen ayrıca kaldırım işgallerine belediyelerin göz yumması insanların sokaklarda yürüyebilmesinin önünde ciddi bir engel teşkil etmektedir. Belediyelerin acilen bu kaldırım işgallerini ortadan kaldırması ve bununla ilgili tedbir alması zorunludur. Belediyelerle ilgili bir diğer husus ise, özellikle arayollarda çok ciddi bozulmalar meydana gelmiştir. Bu bozulmaların düzeltilmesi, araç ve insan trafiğine fayda sağlar bir hale getirilmesi gerekmektedir. Bu yönde de vatandaşlarımızdan çok sayıda şikâyet alıyoruz” diye belirtti.
Sahil kıyısında yaşanan yol kapatma sorunlarına ilişkin HÜDA PAR İl Başkanı Sayğın, “Belediyeleri ilgilendiren bir sorun da Van Gölü sahillerine ulaşım problemi. Birçok villa, yazlık alanlarda özellikle sahile inen yolları kapatacak şekilde konumlandırılmış. İnsanlar yüzmek için Mollakasım sahillerine gittiğinde yüzecek yer bulma sorunu yaşamaktadır. Mavi bayraklı plajı çıkardığımızda geri kalan kısımların ciddi bir şekilde villalar tarafından kapatıldığını, insanların sahillere inemediğini gözlemlemekteyiz. Bu konuda belediyeler tarafından uygulanması gereken 150 metrelik bir sahil bandı zorunluluğu vardır. Bu şartların sağlanması adına belediyelerin yükümlülüklerini yerine getirerek, insanlar sahile inecek şekilde yolları açık tutması gerekmektedir. Bir turizm kenti potansiyeli taşıyan şehrimizin bu şekilde sahile inme problemiyle karşı karşıya kalması ciddi bir sorundur” şeklinde konuştu.
İranlı turistlerin gayri ahlaki davranışlarının denetlenmesini söyleyen Başkan Sayğın, “İlimiz ciddi bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıyadır. Yani kendi kendine yeter bir il olma vasfını taşımıyor maalesef. Dolayısıyla İran’dan gelen misafirlere çok ciddi olarak ihtiyaç duymaktadır. Hatta mevsimsel olarak İran’dan gidiş gelişler azaldığında esnaflarımızın büyük ekonomik sıkıntılar çektiğini biliyoruz. İranlıların ilimize gelmesi için ulaşım ve konaklama yönünden ciddi tedbirler alınması gerekiyor. Fakat bizim bugün vurguladığımız husus şu; Özellikle İranlı misafirlerimizin ilimizde bulundukları süreç içerisinde genel ahlakla adaba uymayan bir takım davranışlar sergilediklerini gözlemlemekteyiz.  Gece saatlerinde kendi ilimizde, kendi sokaklarımızda dolaşmaya hayâ eder bir hal almaya başladı. Bu bir dengedir. Elbette ki insanların ilimize gelmesinin önüne geçecek bir takım uygulamalardan uzak durmak ve daha çok misafir çekme yoluna gitmek gerekiyor. Ama gelen misafirlerimizin de en nihayetinde Müslüman bir ülkeye geldiklerini unutmamaları gerekiyor. Halkı Müslüman olan bir şehre geldiklerini unutmamaları gerekiyor. Özellikle gece kulüpleri, alkollü mekânların çok ciddi olarak denetlenmesi gerekiyor. Yine sokaklarda gayri ahlaki davranışlar içerisinde bulunan turistlerin bu konuda uyarılması lazım. Çünkü artık sanki gayrimüslim bir ülkeye gidilmiş, sanki İslami hiçbir kuralın, ahlaki kuralın olmadığı bir yere gidilmiş gibi çok pervasızca bir takım uygulamalar ve davranışları gözlemlemekteyiz. Bu konuda yetkililerin dengeyi sağlayacak bir şekilde tedbirleri alması zorunludur. Bir taraftan misafirlerimizi küstürmeyelim evet ama bir taraftan da halkımızın ahlak ve adabına uygun bir şekilde davranmalarını sağlamak adına gerekli tedbirleri alalım” diyerek sözlerini bitirdi.

Van Bölge Gazetesi 

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2023, 12:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER