Sayğın: Van'da eğitim sancılı

Hür ve Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın Van'da eğitimde yaşanan sorunları gündeme taşıdı. Özellikle kaynak kitap, temizlik personeli, güvenlik personeli konusunda yaşanan sorunları gündeme taşıyan Sayğın, giyim kuşam ve bir takım resmi bayramlarda veya kutlamalarda genel ahlaka uygun olmayan gösterilere değindi. Sayğın okul çevrelerindeki alkol satışı yapan yerlerin denetlenmesi ve okul çevresinden uzaklaştırılması gerektiğini belirterek, oluşturulmak istenen pavyon kültürüne müsaade edilmemesi gerektiğini söyledi.

Sayğın: Van'da eğitim sancılı

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanlığı her hafta olduğu gibi bu hafta da kentte yaşanan sorunları gündeme taşıdı. Parti binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan HÜDA PAR Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, eğitimle ilgili yaşanan sorunları gündeme taşıdı.

"BASIN AÇIKLAMALARIMIZIN TEMEL AMACI İŞLERİN DAHA İYİYE GİTMESİNİ SAĞLAMAK"

Başkan Sayğın, son haftalarda parti olarak yaptıkları basın açıklamalarından dolayı bazı kişilerde rahatsızlıkların olduğunu gördüklerini belirterek, "Yaptığımız basın açıklamalarıyla ilgili bir takım rahatsızlıkların olduğunu görüyoruz. Şunu öncelikle belirtmek istiyoruz; yapmış olduğumuz basın açıklamalarının temel amacı işlerin daha iyiye gitmesini sağlamak, var olan sorun ve sıkıntılardan idarecilerin haberdar olmasını sağlamak ve bu noktada adım atmalarını teşvik etmek, buna zorlamaktır. Dolayısıyla amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektedir. Bu açıklamalarımızı alan, dinleyen, okuyan, değerlendiren muhataplarımızın da bundan mutlu olmalarını bekliyoruz. Çünkü alanda onlar için hazır bir iş yapıyoruz. Sıkıntıları kendilerine iletiyoruz. Bazen sertleşebiliyor ama hiçbir zaman hakarete, karşı tarafı rencide edici bir tavır içerisine girmedik ve girmeyeceğiz. Hemen partimizin bulunduğu Koçibey Caddesi'nde orta refüjlere saksı ağaçlarının bırakıldığını gözlemledik. Bu olumlu bir gelişmedir. Birçok yerde de yeşillendirme çalışmalarının olduğunu gördük. Bunlar memnuniyet verici hususlardır. Basın açıklamalarımızda her ne kadar eleştirilerimizi sunsak da bu tür olumlu gelişmeleri de toplantılarımızda takdir edeceğiz. Dolayısıyla İpekyolu Belediyesi'nin başlatmış olduğu bu çalışmayı takdir ediyoruz. Bu çalışmanın şehrin tamamına yayılmasını bekliyoruz" dedi.

"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN DERS KİTAPLARI YETERSİZ KALIYOR"

Eylül ayı itibariyle eğitim-öğretimin başlayacağını hatırlatan Başkan Sayğın, "Dolayısıyla önümüzdeki bir yıllık eğitim planlamasının başındayız. İşe nasıl başlarsak maalesef öyle gidiyor. Geçen yıldan eğitimle ilgili, okullarla ilgili devam eden birçok sorun ve sıkıntı var. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı her yıl ders kitaplarını dağıtıyor. Fakat bu kitaplar çok yetersiz kalmaktadır. Bu kitaplar yetersiz kalınca öğretmenler mecburen ek kaynağa başvurmak durumunda kalmaktadır. Burada öğretmenlere veya velilere Milli Eğitim kitapları yeterlidir, ek kaynak almayın deme durumunda değiliz. Gönül isterdi ki buna ihtiyaç olmasın. Milli Eğitimin kitapları yeterli olsun ve bu kitaplar üzerinden öğrenci ve velilere ek külfet getirilmeksizin bu işler yürüsün. Fakat maalesef geçmiş yıllarda dağıtılmış olan kaynak kitapların yeterli olmadığını gördük. Bununla ilgili ilimiz genelinde neler yapılabilir. Malumunuz Sayın Valimiz kitaba düşkün biridir. Her anlamda kitap dağıtmayı seven, okullara kütüphane kazandıran, bu konuda da ciddi bir bütçe oluşturduğunu biliyoruz. Biz özellikle bu noktada bu yıl için en azından bu bütçenin ek kaynak noktasında velilere sunulması teklifinde bulunuyoruz. Valilik geçmiş yıllarda kitaplara ayırmış olduğu bütçeyi, ek kaynak noktasında özellikle durumu iyi olmayan velilere destek sağlayarak ilimize eğitim noktasında ciddi bir katkıda bulunabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

"ÖNÜNDE GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLMAYAN HİÇBİR OKUL KALMAMALI"

Okullarda yaşanan temizlik personeli ve güvenlik personeli konusuna da değinen Başkan Sayğın, "Okullarla ilgili geçmiş yıllarda özellikle güvenlik görevlisi sorunu ve temizlik elemanı sorunu olduğunu biliyoruz. Bu noktada şimdiye kadar İŞKUR aracılığıyla geçici işçiler alınıp bunlar üzerinden bu sorun giderilmeye çalışılıyordu. Fakat bu yeterli olmuyor. Okullarla yapmış olduğumuz görüşmeler, alanda velilerle yapmış olduğumuz görüşmeler ve kendimizin de veli olmamız nedeniyle gözlemlediğimiz bazı hususlar var. İŞKUR elemanları aracılığıyla bu işin gitmeyeceği, kadrolu elemanlara geçilmesi gerektiği, özellikle güvenlik görevlisi hususunda bu noktada tam bir hassasiyet gösterilmeli. Önünde güvenlik görevlisi olmayan hiçbir okul kalmamalı. Dolayısıyla birçok okulumuzda geçmiş yıllarda bu sorunları gördük. Birçok okulumuz bulunduğu yer itibariyle dışarıdan müdahaleye çok açık okullardır. Dolayısıyla bunların önüne geçmek adına, öğrencilerin giriş-çıkışlarını, dışarıdan gelenlerin giriş ve çıkışlarını kontrol edecek güvenlik görevlilerinin her okulda olması gerektiğini söylüyoruz. Geçen yılki eksikliklerin tamamlanmasını söylüyoruz. Yine geçmiş yıllarda bazı okullarda temizlik sorunu yaşanıyordu. Birçok sınıfın kendi temizliğini öğretmen ve öğrencileri yapıyordu. Bu temizlik personeli eksikliğinden kaynaklanan bir durumdur" ifadelerini kullandı.

"VELİLERE EK KÜLFET GETİRECEK HARCAMALARDAN UZAK DURULMALI"

Van'daki birçok okulda memur kadrosunun olmamasından kaynaklı yazışmalarla ilgili aksamaların yaşandığını belirten Başkan Sayğın, "Okullarda idareci ve öğretmen kadrosunun yanında memur kadrosu da var. Memur kadrosu birçok okulda bulunmamaktadır. Memur kadrosunun olmamasından kaynaklı olarak yazışmalarla ilgili, okul içi ve milli eğitimle ilişkilerle ilgili işler konusunda ciddi aksamalar yaşanmaktadır. Dolayısıyla bu noktada gerekli atamaların yapılması gerekmektedir. Yine il genelinde birçok okulun yıktırılması ve taşınması nedeniyle taşımalı eğitim bazı ilçelerimizde oldu. Haliyle bu yıl bu noktada taşımalı yapılabilecek okullarla ilgili servis ağının çok iyi kurulması gerekmektedir. Birçok köy okulu veya birleştirilmiş okullar geçtiğimiz yıl servis noktasında sıkıntılar yaşadı. Bunun hatırlatmasını da yapıyoruz. Okul harcamalarıyla ilgili olarak yine okul idarecilerine veya milli eğitime buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Özellikle velilere ek külfet getirecek harcamalardan uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Yine bir takım bağış, aile birliklerine yardım şeklindeki taleplerin maddi durumu daha çok iyi olan velilerden talep edilmesi, herkesten istenilmemesi gerektiğini söylüyoruz. Velilerimizden de özellikle ilimizdeki esnafların yaşamış olduğu sıkıntılara istinaden, kırtasiye harcamalarını, kitap harcamalarını yerel esnaftan yapmaları çağrısında bulunuyoruz" dedi.

"HEM FENNİ İLMİN HEM DE AHLAKİ DEĞERLERİN ÇOCUKLARA VERİLMESİ GEREKİYOR"

Okullarda çocukları ruhi, bedensel, manevi, ahlaki açıdan yıpratacak bir takım uygulamaların önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Sayğın, "Okul idarecilerinin geçmiş yıllarda özellikle bir takım resmi bayramlarda veya kutlamalarda genel ahlaka uygun olmayan bir takım gösteriler düzenlediğine şahit olduk. Okullar sadece fenni eğitim yeri değildir. Aynı zaman ahlaki eğitim yeridir. Çocuklar okullara teslim edildiğinde müfredatın çocuğa hem fenni ilmi hem de ahlaki değerleri vermesi gerekiyor. Bizi biz yapan değerler bellidir. Biz kendi değerlerimizden uzaklaşıp Avrupa'yı veya başka medeniyetlerin değerleriyle hareket ettiğimizde bizi biz yapan değerlerden, millet yapan değerlerden uzaklaşmış oluyoruz. Dolayısıyla bunların tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Çocukları ruhi, bedensel, manevi, ahlaki açıdan yıpratacak bir takım uygulamaların önüne geçilmesi gerekiyor. Buna istinaden de birçok okulda ara ara seminerlerin yapıldığını görmekteyiz. Bu seminerlerin özellikle çocukların bahsetmiş olduğum ahlaki değerler çerçevesinde yetişmesini sağlayacak nitelikte olmasını bekliyoruz. Yine okullarda özellikle lise çağındaki öğrencilerle ilgili ve lisede öğretim veren öğretmenlerle ilgili hem öğrencilerimizin, hem öğretmenlerimizin kendilerine yakışır bir giyim- kuşam içerisinde olmasını bekliyoruz. Burada özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın önlükle ilgili bir açıklaması olmuştu. Bunun tartışmasını eğitim camiasına bırakıyoruz" diye konuştu.

"OKULLARA YAKIN NOKTALARDA ALKOL SATIŞI YAPAN YERLERİN ÖZELLİKLE DENETLENMESİ GEREKİYOR"

Okullardaki giyim- kuşama da dikkat çeken Başkan Sayğın, "Önlük olsun veya olmasın bu noktada özellikle yine genel değerlerimizle uyumlu, bir öğretmenimize yakışır, öğrencinin de kedisine yakışır bir giyim- kuşam içerisinde olmasını bekliyoruz. Buna aykırı uygulamalara da müsamaha gösterilmemesini umuyoruz. Liseye giden öğrenciler 18-20 yaşına merdiven dayamış gençlerdir. Televizyonlardan, internetten çok ciddi etkilenip, bunu okulda gösterme eğiliminde oluyorlar. Dolayısıyla oranın bir eğitim yuvası olduğu unutulmadan, oraya uygun ne kızların, ne erkeklerin, ne de öğretmenlerin birbirini olumsuz etkileyeceği bir giyim kuşam içerisinde olmamasını bekliyoruz. Okul çevresine yakın noktalarda alkol satışı yapan yerlerin özellikle denetlenmesi gerekiyor. Bunların okul çevrelerinden uzaklaştırılması gerekiyor. Özellikle merkezde bulunan bir takım okullara yakın noktalarda tekel bayilerinin olduğunu ve ilimizde gittikçe yaygınlaşan bir pavyon kültürünün yerleştirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Dolayısıyla özellikle öğrencilerin güzergâhı üzerinde bulunan tekel büfeleri ile ilgili tedbirler alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarının sorunlarının yanıtlanması sonrası toplantı sona erdi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2023, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER