Sebze ve meyve fiyatları düşüşe geçti

Türkiye genelinde olduğu gibi Van'da da sebze ve meyve fiyatlarında beklenen düşüş başladı. Meyve ve sebze fiyatlarında yaşanan artış havaların ısınması ve yeni ürünlerin piyasaya çıkmasıyla düşüşe geçti. Kavun 30-32 lira arasında satışa sunulurken, karpuzun kilogram fiyatı ise 12 liraya kadar düştü.

Sebze ve meyve fiyatları düşüşe geçti

Van'da pazar tezgahlarında satışa çıkan sebze ve meyve fiyatlarında önceki aylara oranla ciddi anlamda düşüş olduğu gözlemlendi. Havaların ısınmasıyla birlikte sera masrafının azalması pazarcının tezgahına yansıdı.

Geçtiğimiz aylarda cep yakan, domates 18 TL'den, salatalık 15 TL'den, biber 18 TL'den, patlıcan 24 TL'den tezgahlardaki yerini aldı.

Havaların ısınmasıyla hasat süresi kısalıp tarla ürünleri de piyasaya çıkınca fiyatlarda değişim yaşandı. Kent genelindeki manavlarda fiyatlar geçen haftalara göre büyük değişiklik gösterdi.

"FİYATLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ DİYEBİLİRİZ"

Fiyatların düşmesiyle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan esnaflar, "Havaların ısınması ve yeni mahsullerinde piyasaya girmesiyle, fiyatların ciddi oranda düştüğün söyleyebiliriz. Sebze ve meyve fiyatlarında geçen aylara oranla ciddi bir düşüş oldu. Artık fiyatlar tüketici için uygun diyebiliriz. Domates 18 lira, salatalık 15, patlıcan 24 lira, biber 18 lira arasında satılıyor. 1 ay öncesine kadar fiyatlar hemen hemen bugünkü fiyatların iki katıydı. Havaların ısınmasıyla fiyatlar yarı yarıya düştü diyebiliriz. Yeni ürünlerin tezgâhları doldurması, fiyatların azalmasına sebebiyet verdi. Fiyatların düşmesiyle işlerimiz biraz düzeldi. Bilhassa yeşilliklerde çok fazla düşüş yaşandı.  Özellikle domates, salatalık, biber, patlıcan da ciddi fiyat düşüşleri oldu. Önümüzdeki günlerde fiyatların biraz daha düşmesini bekliyoruz. Fiyatların bu şekilde düşmesi tüketicileri de sevindirdi. Fiyatlar düştükçe, işlerimizde düzeldi diyebiliriz. Yine ilk çıktığında 40 ile 45 lira arasında sattığımız karpuzun kilogram fiyatı bugün 10-12 lira arasına kadar düştü. Önümüzdeki süreçte fiyatların biraz daha düşmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandılar.

Öte yandan sezon başında 40 ile 45 lira arasında satışa sunulan karpuzun kilogram fiyatı 12 liraya kadar düşerken, kavun ise 30-32 lira arasında satışa sunuluyor.

Patates 20, soğan ise 16 liradan satışa sunulurken, patates ve soğan fiyatlarında da önümüzdeki günlerde düşüş yaşanması bekleniyor.

Fiyatların ciddi anlamda düşmesi ise, tüketicileri sevindirdi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHİM ATİŞ

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2024, 15:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER