Takva: Van'ın uçak sorununu çözün!

Van'da adeta kronikleşmiş bir sorun haline gelen uçak seferleri Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde düzenlenen ve kent bileşenlerinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi. Van TSO önünde bir araya gelen topluluk, kent meydanına kadar yürüdü. Burada topluluk adına açıklamalarda bulunan TSO Başkanı Necdet Takva, kentin uçak sorununun çözüme kavuşturulması için yetkilileri bir kez daha göreve davet etti.

Takva: Van'ın uçak sorununu çözün!

Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Türk Havayolları ve diğer hava yollarının yetersiz uçak sayısı nedeniyle Vanlıların maruz kaldığı seyahat engeli protesto edildi. Van Ticaret ve Sanayi Odası önünde bir araya gelen Vanlılar, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Kent Meydanı'na kadar yürüyerek, burada kentin ulaşım sorununu protesto etti.

Van'da son dönemlerde sıkça gündeme gelen uçak seferleri sorunu bir türlü çözüm bulmadı. 2019 yılında Van Ferit Melen Havaalanı'nda başlatılan genişletme çalışmalarının ardından uçak sefer sayılarında yapılan değişiklik ve bilet fiyatlarındaki artış ile yolcuların günler öncesinden uçak bileti bulamaması ve biletleri yüksek fiyattan alması bir türlü çözüme kavuşturulamadı.

Van'ın 1,5 milyona yakın nüfusu sahip olmasına rağmen, uçak sefer sayılarının yetersiz olması ve astronomik fiyatlarla biletlerin satışa sunulması, vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Konuyla alakalı THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat ile birebir görüşmeler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne defalarca soru önergeleri verilmesine rağmen, kronikleşmiş bir sorun haline gelen uçak seferleri sorunu çözüm bulmadı.

Van'da havayolu ulaşımında yaşanan sorunlarla ilgili harekete geçen Van Ticaret ve Sanayi Odası, sorunu bir kez daha gündeme taşıyacak. 'Van Uçamıyor' sloganıyla gerçekleştirilen yürüyüş sonrası yapılan basın açıklamasında, sorunun çözümü için bir kez daha yetkililere çağrıda bulunuldu.

Van'da günlük olarak 9 ile 12 arasında değişen uçak seferleri kentin ihtiyacına karşılık vermezken, Van'ın nüfusundan az nüfusa sahip illerde ise, sefer sayılarının Van'dan 2 kat fazla olması tepkilere neden olmaya devam ediyor. Uçak sefer sayılarında yaşanan sıkıntıdan dolayı, turizm anlamında da istediği verimi elde edemeyen Van, her anlamda sorun yaşıyor.

Bu kapsamda Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde düzenlenen ve kent bileşenlerinin destek verdiği 'Van Uçamıyor' sloganıyla gerçekleştirilen yürüyüş sonrası topluluk adına açıklamalarda bulunan TSO Başkanı Necdet Takva, Van'ın kaderine terk edildiğini vurguladı.

"FERİT MELEN HAVALİMANI GEREKLİ İLGİYİ VE SEFER SAYILARINI GÖREMEMEKTEDİR"

Her yıl artan nüfusu ve bölgenin cazibe merkezi olan Van'da uçak yolcu sayısının da gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Başkan Takva, "Değerli STK temsilcileri, ajans temsilcileri ve Van halkının katılımıyla yaklaşık olarak 1 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirdik. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2016 yılında Van Gölü kirlenmesin diye 430 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirmiştik. Akabinde Van Gölü Eylem Planı adıyla bir çalışma başlatıldı. Van TSO'nun bütün üyelerinin emeğiydi. Bugünkü yürüyüşümüzün de Türkiye'nin en doğusunda bulunan şehrimizin anayasal hakkı olan uçakla seyahat özgürlüğünü kullanamamızın bundan sonra hızlı bir şekilde çözüleceğine olan inançla gerçekleştirdiğimiz bir eylemliktir. Bu çerçevede ülkenin en doğusunda yer alan ve uzaklık nedeniyle ulaşımda genellikle havayolunun tercih edildiği ilimiz; 1 milyon 120 bini aşkın nüfusuyla en kalabalık 19'uncu kenttir. Hinterlandında bulunan 5 milyon nüfusa hizmet veren şehrimiz, bölgenin çekim merkezidir. Her yıl artan nüfusu ve bölgenin cazibe merkezi olan şehrimizde buna bağlı olarak uçak yolcu sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Kendi vatandaşlarımızın yanı sıra İran ve Irak'tan İlimize gelen vatandaşlar, ülkemizin batı illerine gitmek için havayolu ulaşımını tercih etmektedir. Türkiye'nin en eski hava meydanlarından bir tanesi olan Ferit Melen Havalimanı ne yazık ki gerekli ilgiyi ve sefer sayılarını görememektedir" dedi.

"VAN KADERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKILMIŞTIR"

Mevcut uçak sefer sayılarının ihtiyaca karşılık vermediğini söyleyen Başkan Takva, "Tüm potansiyellere ve taleplere rağmen ortalama 10-12 arasında değişen uçak sefer sayıları, ihtiyaca karşı gelmemektedir. Uzun yıllardır devam eden, dile getirilen ve sosyal medyada 'Van Uçamıyor' sloganına dönüşen uçak sorunu henüz çözülmüş değil. Kent dinamiklerinin tamamının yer aldığı ve sorunun çözümü konusunda daha önce Ferit Melen Havalimanı'nda kitlesel basın açıklaması yapılmış olmasına rağmen sonuç alınamamış ve ne yazık ki Van kaderiyle baş başa bırakılmıştır. İlimiz kalkınmasının en temel koşullarından bir tanesi olan havayolu ulaşımı konusunda bu kadar girişime rağmen çözüm üretilmemesi hatta Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu'nun Van'da yaptıkları toplantı sonrasında kısa süre içerisinde sorunu çözeceklerine yönelik beyanatları sorunun çözümüne katkı sunmamıştır. Yeterli yolcu potansiyeline rağmen halen uçuş sayılarının arttırılmaması ve bilet fiyatlarının Türkiye ortalamasının çok üstünde seyretmesi soruna kayıtsız kalındığının en büyük göstergesidir. Ankara ve İstanbul'a yakın mesafelere Türkiye'nin birçok ilinden ihtiyaç fazlası çok sayıda sefer bırakılırken ve uçak sefer sayılarında rekorlar kırılırken, İlimizin uçuş sayılarının azaltılmasına anlam verilememektedir" diye konuştu.

"UÇAK SEFERLERİ KONUSUNDA YAŞANAN SORUN İVEDİLİKLE ÇÖZÜLMELİDİR"

Uçak bileti sorunu yaşayan yolcuların bölgedeki diğer havalimanlarını kullanmak zorunda kaldığını belirten Başkan Takva, "Turizm şehri olan ilimizde acenteler grup yolcularını ya başka havalimanına yönlendirmekte ya da grupları iptal etmek zorunda kalmaktadır. Yaşanan sorun, turizm sezonu olması hasebiyle konaklama sektörü ve diğer organizasyonları da sekteye uğratmaktadır. Ayrıca uçak bileti sorunu yaşayan yolcular, bölgedeki diğer havalimanlarını kullanmak zorunda kalmaktadır. Taziyesi ve hastası nedeniyle ilimize gelmek isteyen ya da diğer şehirlere gitmek isteyen vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle başta İstanbul ve Ankara uçuşları olmak üzere uçak seferleri konusunda yaşanan sorun ivedilikle çözülmelidir. Çünkü biz uzağız! Bu konuda Türk Hava Yolları ile birlikte Pegasus, Ajet, Sunexpress gibi diğer özel havayolu şirketlerini ve karar vericileri duyarlı olmaya, sefer sayılarını bir an evvel arttırmaya davet ediyoruz. Van kaderine terk edilmemeli ve bir ulaşım aracı olan uçak mağduriyet olmamalıdır" ifadelerini kullandı.

"LÜTFEN VAN'IN UÇAK SORUNUNU ÇÖZÜN!"

Yıllardır dile getirilen sorunun çözümüne ilişkin adım atılmadığını vurgulayan Başkan Takva, "Sorunun çözüm mercilerinden biri olan Türk Hava Yolları Yönetiminin ilimize gelerek soruna bizzat şahitlik etmelerine rağmen sorunun çözümüne ilişkin adım atılacağı beyanları açıkça ortadayken, aradan geçen süre zarfında herhangi bir adımın atılmaması, sorun yokmuş gibi yaklaşım sergilemelerini kabul etmiyoruz. Van'ın uçak sefer sayılarının artırılması noktasında kendilerini ciddiyete davet ediyoruz. Başta uçak sefer sayıları sorunu olmak üzere ilimizin tüm sorunlarının çözümünü noktasında başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili kurumları ve tüm yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz. Ayrıca ilimizin sorunlarının Sayın Cumhurbaşkanımıza iletilirken doğru bilgiler ve rakamlar ile iletilmesi ve ilimizin hak ettiği yaklaşımların sergilenmesi gerektiğini buradan ifade ediyoruz. Lütfen Van'ın uçak sorununu çözün!" dedi.

"GERÇEKTEN BÜYÜK BİR MAĞDURİYET YAŞIYORUZ"

Devlet Hava Meydanlarının resmi web sitesindeki yanlış verilere de dikkat çeken Başkan Takva, "Geçtiğimiz günlerde bir medya kuruluşunda Devlet Hava Meydanlarının resmi web sitesinden aldığımız verileri paylaşmıştık. Bu dalga geçer gibi durumun izaha muhtaç olduğuna vurgu yapmıştık. Fakat ne yazık ki Van kamuoyunda bazı çevreler bunu her zaman olduğu gibi yine yanlış anladılar. Komik rakamlar var. Gerçekten hepimizin güldüğü rakamlar var. Bunları ispatı ve ortaya çıkarılması, Devlet Hava Meydanları istatistiklerinin de ciddiyetle yeniden değerlendirilmesine olan çağrıyı da ifade etmek istiyorum. Yine bu rakamları bugün Devlet Hava Meydanlarının sitesinden aldık. 2024 yılının ilk 6 ayında 9 bin 179 uçak sayısı ve 830 bin 467 yolcu ile yine resmedilmiş. Gerçekten büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Gerçekten Van şehri hak ettiği şekilde burada konumlanmış, sadece sınırda sınırı bekleyen yurttaşlar ve vatandaşlar olarak başta ülkemizin batısıyla olmak üzere, dünyaya erişimi uçak yolu hakkını kullanamaması nedeniyle engellenmiş durumdadır. Umuyor ve diliyorum ki, sesimiz yetkililere en şiddetli ve duyulur şekilde ifade edilir. Soruna destek veren herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2024, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER