Tarihi Hoşap Kalesi de ışıklandırıldı

Van'ın Gürpınar ilçesinde, Van-Hakkari karayolu üzerindeki yer alan tarihi Hoşap Kalesi yapılan ışıklandırma çalışmalarının ardından yeni imajına kavuştu. Van Kalesi ve Akdamar Adası'nın ardından tarihi Hoşap Kalesi'nin de ışıklandırılması vatandaşlardan olumlu tepki aldı.

Tarihi Hoşap Kalesi de ışıklandırıldı

Van'ın en önemli tarihi ve turistik mekânlarından biri olan ve yapılan restorasyon çalışmalarıyla yeni ihtişamına kavuşan Hoşap Kalesi de ışıklandırıldı. Yeni ihtişamıyla beğeni toplayan Hoşap Kalesi, yeni görüntüsüyle turizme önemli katkı sunması bekleniyor.

Van İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından tarihi eserlerin restorasyon ve onarım çalışmaları kapsamında ışıklandırılan Hoşap Kalesi, yeni ihtişamıyla Vanlılar tarafından büyük beğeni topladı.

Mahmudi Süleyman Bey tarafından, H. 1052 (1643) tarihinde yapılan Hoşap Kalesi, yeni görünümüyle göz kamaştırıyor. Işıklandırıldıktan sonra gece saatlerinde etkileyici bir görüntüye kavuşan Hoşap Kalesi'nin turizme büyük katkı sunması bekleniyor.

Van Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla ışıklandırılan ve yeni bir görünüme kavuşan Hoşap Kalesi, Vanlılar tarafından büyük beğeni topladı.

HOŞAP KALESİ

Van'ın Gürpınar ilçesinde, Van-Hakkari karayolu üzerindeki Hoşap (Güzelsu)'da yer almaktadır. Hoşap, Van'a 60 km, Gürpınar ilçe merkezine ise 40 km uzaklıkta bulunmaktadır. Hoşap Suyu'nun kuzeybatısında sarp ve dik bir kaya kütlesi üzerine kurulan kale, iç kale ile bunun kuzeyindeki dış kaleden oluşmaktadır.

Geçmişi itibariyle Urartu Devletine kadar uzanan kale, Osmanlı Devleti'ne tabi Mahmudi Beyleri'nin yaptırdığı şekliyle günümüze ulaşmıştır. İç kale giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre Mahmudi Süleyman Bey tarafından, H. 1052 (1643) tarihinde yaptırılmıştır. Dış kale surları arazinin yapısına göre şekillenmiş doğu, kuzey ve batıdan dolanan surlarla çevrelenmiştir. Doğu surları kısmen, batıdakiler ise büyük ölçüde yıkılmış durumdadır.

Surları destekleyen burçlardan bazıları günümüze gelmiş, ayrıca doğu ve batıdaki kapıları tamamen yıkılmıştır. Dış kalenin kuzeydoğusunda bir gözetleme kulesi yer almaktadır. İçerisinde bugün bir cami kalıntısı ile köy evleri mevcuttur. İç kale, güneyden sarp, kuzeyden eğimli bir kütle üzerine kurulmuştur. Kuzey, doğu ve batıdan kale beden duvarları, burç ve kulelerle tahkim edilmiş, kuzeydoğuya ikinci bir tahkimat yapılmıştır.

Kaleye, kuzey tarafta, ortaya yakın bir yerde bulunan giriş burcuna açılmış bir kapı vasıtasıyla girilmektedir. Taç kapı şeklinde düzenlenmiş burcun batı cephesinde kitabe, kör pencere ve aslan kabartmaları belirli bir hareketlilik sağlamaktadır. Ayrıca orijinal demir kapı kanatları hala işlevini sürdürmektedir.

İçerisinde Mahmudi Sarayı olarak nitelenen kompleks yapılar yer almaktadır. Bunlar kalenin güney tarafında sıralanmaktadır. En üst ve doğu kesimde seyir köşkü, bunun hemen batısında harem ve en batı uçta da selamlık yer almaktadır. Mescid, zindan, fırın ve sarnıç iç kalenin diğer yapılarıdır. XIX. yüzyıl ortalarında terkedilmiş olan kale, içerisindeki yapılarıyla günümüze büyük ölçüde sağlam olarak gelmiştir. Bu nedenle bölgenin dikkat çeken sembol yapılarından birisidir.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2024, 15:41
YORUM EKLE
YORUMLAR
Teşekkür ederiz
Teşekkür ederiz - 2 ay Önce

Tebrikler,teşekkürler... Keşke bundan beş yıl önce lansmanı yapılan HOŞAP BELDESİ YENİLEME, PEYZAJ، ÇEVRE DÜZENLEMESİ, YOL YENİLEME,PARK, KALDIRIM VE TURİSTİK DÜZENLEMELERİ DE GÜRPINAR BELEDİYESİ TARAFINDAN YAPILSAYDI. DÜŞÜNÜN Kİ BUNLARIN YÜZDE DOKSANI YAPILMADI, YENİ YAPILAN DÜKKANLARIN YANINDAKİ PARK KURUDU,BOZULDU, HARABEYE DÖNDÜ. GİDİN BAŞKA İLLERDEKİ TURİSTİK BELDELERİN GÜZELLİĞİNE,BAKIM>NA,TEMİZLİĞİNE,DÜZENLEMELERİNE, KORUNMASINA BAKIN BİR DE VAN'DAKİLERİ KIYASLAYIN. BİRKAÇ GÜZEL İŞ YAPILMIŞSA DA VALİLİK YAPMIŞ.

Neden yapılmaz ki
Neden yapılmaz ki - 2 ay Önce

BELDENİN YOLLARI YENİLENMELİ. KALDIRIMLAR YAPILMALI. TÜM YOLLAR IŞIKLANDIRILMALI. KALE ÇEVRESİNDE ARNAVUT YOLLAR YAPILMALI. KÖHNE ÇARŞI YIKILMALI، MEYDAN YAPILMALI. 100 ADET TAŞ YAPI OTANTİK ÇARŞI YAPILMALI. TESİSLER VE SOSYAL DONATILAR YAPILMALI. SİT ALANINDAKİ EV VE AHIRLAR KALDIRILMALI. BELDEDE YOĞUN, DETAYLI VE ÖZENLİ BİR TEMİZLİK YAPILMALI. NEVŞEHİR UÇHİSAR GİBİ GÜZEL VE BAKIMLI OLMALI.

SIRADAKİ HABER