Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekiplerinin son yıllarda Van Balığını korumaya yönelik yaptığı çalışmalar meyvesini vermeye devam ediyor. İç sularda bu yıl avlanan balıkların boylarının önceki yıllara göre daha uzun olduğu ve avlanan balık miktarının da daha çok olduğu ekipler tarafından yapılan denetimlerde görüldü.

  Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden Van balığının korunması amacıyla alınan önlemler sayesinde bu yıl avlanan balıkların boylarının önceki yıllara göre daha uzun olduğu belirtildi.

  Van Gölü'nde yaşayan endemik bir tür olan Van balığı, her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde tatlı sulara göç ederek, neslinin devamını sağlamak için üremesini gerçekleştiriyor. Göç sırasında kaçak avcıların hedefi haline gelen balıklar, son yıllarda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda alınan tedbirler sayesinde stok artışı yaşanan balığın hem boyu uzadı hem ağırlığı arttı.

  Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, hem karada hem de gölde su ürünleri denetimlerini gerçekleştirmeye devam ediyor. Av yasağı döneminde olduğu gibi avlanma döneminde de denetimlerini sürdüren ekipler, balıkçıların karaya çıkış noktalarını kontrol altına aldı.

  Kent genelindeki balıkçılarda ve Van Gölü’nde denetimlerini aralıksız sürdüren Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, Van Gölü’nde yaptıkları denetimde iç sularda bu yıl avlanan balıkların boylarının önceki yıllara göre daha uzun olduğunu ve avlanan balık miktarının da daha çok olduğunu ifade ettiler.

  Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri 2020 yılında vatandaşların sağlıklı balık tüketmeleri ve 15 Nisan-15 Temmuz 2020 tarihlerindeki av yasağında Van Balığını korumak için bin 350 denetim gerçekleştirirken, 2021 yılında da su ürünlerine yönelik denetimlerini aralıksız sürdürüyor.

  Van Bölge Gazetesi: Aslıhan Karakoç