Van'da kavak ağaçlarında yayılan polenler hayatı olumsuz yönde etkilerken, uzmanlar polen alerjisinden korunmak için özellikle polen mevsimi dönemlerinde daha çok gündüz saatlerinde dışarıya çıkmamaya gayret gösterilmesi gerektiği uyarısı yaptılar.

Kentte her yıl Mayıs-Haziran aylarında kavak ağaçlarında yetişerek yayılan polenler ciddi alerjik sorunlar yaratırken, özellikle hafta sonu kent genelinden uçuşan polenler hayatı olumsuz yönde etkiledi.

Van'da bulunan kavak ağaçlarından yayılan polenler, kentin büyük bölümünde etkili olurken, vatandaşlar kavak ağaçlarının kesilmesini istiyorlar. Sadece bu hastalıkların bulunduğu vatandaşları değil, çocuklarda da alerjiye neden olan polenler vatandaşların rahatlıkla dışarıda dolaşmasına engel oluyor.

Uzmanlar alerjik hastalığı olan vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulunarak, polenlerin yoğun olduğu saatlerde mümkün mertebe dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.

Alerji oluşturan maddelerin polen olarak tanımlandığını belirten uzmanlar, bu polenlerin normal bir insan için herhangi bir zararı yokken aşırı reaksiyon gösteren alerjik bünyeler için gözde kaşıntı, yanma, hapşırma, nefes darlığı, öksürük, vücutta kaşıntı ve kızarıklıklara kadar birçok olumsuzluğa yol açabildiğini ifade ettiler.

Polen alerjisinden korunmak için özellikle polen mevsimi dönemlerinde daha çok gündüz saatlerinde dışarıya çıkmamaya gayret gösterilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, polen hastalığına yakalananların özellikle çamaşırlarını dışarıya asmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte artan polen alerjisi konusunda çeşitli tavsiyelerde bulunan uzmanlar, polenlerin astımı tetiklediğini belirterek, astım hastalarının mutlaka alerji testi yaptırmaları gerektiğini belirttiler.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz