Vali Balcı: Tarihimize ve kültürümüze sahip çıkıyoruz

Van Valisi Ozan Balcı, Gevaş ilçesindeki tarihi Selçuklu Mezarlığında yapılan çalışmaları inceleyerek kazı ekibinden bilgi aldı. Van'ın kültürüne ve tarihine hizmet etmeye devam ettiklerini belirten Vali Balcı, Selçuklu Mezarlığında devam eden restorasyon ve belgeme çalışmalarının tamamlanmasının ardından Van'ın kültürüne ve kültür tarihine çok anlamlı katkı sunacağını vurguladı.

Vali Balcı: Tarihimize ve kültürümüze sahip çıkıyoruz

Van’ın tarihine ve kültürüne sahip çıktıklarını belirten Van Valisi Ozan Balcı, kent genelindeki tarihi yapıların yeniden ayağa kaldırılması konusunda çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Bu kapsamda Gevaş ilçesinde tarihi Selçuklu Mezarlığında devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Van Valisi Ozan Balcı, YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yalçın Karaca’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

“KÜLTÜRÜMÜZE, TARİHİMİZE ÇOK ANLAMLI KATKI SAĞLANMIŞ OLACAĞIZ”

Tarihi Selçuklu Mezarlığı'ndaki çalışmalar tamamlandıktan sonra Van’a çok kıymetli bir eser kazandırmış olacaklarını vurgulayan Vali Balcı, “Van’ımızın kültürüne, tarihine hizmet etmeye devam ediyoruz. Bu gördüğümüz alan Van Selçuklu Gevaş Mezarlığı olarak kabul ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkısıyla Van YYÜ’deki kıymetli akademisyenlerimiz, doktora öğrencilerimiz, öğrencilerimiz geleceğe miras kapsamında restorasyon çalışmaları yapıyor. Tarihimiz ve kültürümüz açısından çok kıymetli bir alan. İnşallah eski Van şehrini de ayağa kaldırdığımız zaman kültürümüze, tarihimize çok anlamlı katkı sağlanmış olacağız. Burada Halim’e Hatun Kümbeti var, çok kıymetli bir mimari değeri olan tarihsel bir yapıdır. Restorasyon ve belgeleme çalışması bittikten sonra Van’ımızın, Türkiye’mizin kültürüne ve kültür tarihine çok anlamlı, değerli bir katkı olmuş olacak. Çalışmaları yapan bütün hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Müzeler ve Kültür Varlıkları Genel Müdürümüz de özel olarak burayı destekliyor. İnşallah bu çalışma bittikten sonra Van’ımıza çok kıymetli bir eser kazandırmış olacağız” dedi.

767 YILLIK TARİHİ İZZETTİN ŞİR CAMİİ RESTORE EDİLİYOR

Van Valisi Ozan Balcı akabinde Gevaş’ta bulunan ve 1257 yılında Selçuklular tarafından yapılan tarihi İzzettin Şir Camii'nde devam eden restorasyonun çalışmalarını inceledi.

Vali Balcı, 767 yıllık tarihi İzzettin Şir Camii'nin restorasyon çalışmalarını inceleyerek restorasyonu yürüten yetkililerden bilgi aldı.

“VAN’IMIZIN ÇOK GÜZEL BİR ESERİNİ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMIŞ OLACAĞIZ”

Çok özel bir eseri gelecek nesillere aktarmak için çalıştıklarını belirten Vali Balcı, “Van’ımızın imarı, ihyası, inşa edilmesi için canla başla çalışıyoruz. Van’ımız doğası, tarihi, kültürüyle müthiş bir zenginlik, tarihi, doğal ve kültürel varlıklara sahip. Şimdi Valiliğimiz ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün desteği ile 1257 yılında yapılmış, Selçuklu eseri olan İzzettin Şir Camii'nin restorasyonunu yaptırıyoruz. Restore işlemi bittiğinde ibadete açılacak. Restorasyonda emeği geçen bütün mimar ve mühendislerimize Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze, Valiliğimiz YİKOB’a emeği geçen herkese candan teşekkür ediyorum. İnşallah restorasyon bitince Van’ımızın çok güzel bir eserini gelecek kuşaklara aktarmış olacağız” diye konuştu.

ESKİ VAN ŞEHRİ AYAĞA KALDIRILIYOR

Van Valisi Ozan Balcı, son olarak Eski Van Şehri içerisinde bulunan ve restorasyonları devam eden başta 750 yıllık tarihî Ulu Cami olmak üzere Kızıl Minareli Cami, Miri Ambarı ve tarihi handa incelemelerde bulundu.

Çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Balcı, “Eski Van Şehrini ayağa kaldırma çalışmalarımız hızla devam ediyor. Valiliğimiz koordinasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayelerinde Eski Van şehrini ayağa kaldırdığımızda ilimizin kültürüne, turizmine, tarihine çok anlamlı katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHMİ TEKDUR

YORUM EKLE
YORUMLAR
VANIMIZIN VE ÜLKEMİZİN TURİZMİ İÇİN
VANIMIZIN VE ÜLKEMİZİN TURİZMİ İÇİN - 1 gün Önce

*** ESKİ VAN ŞEHRİ, SURLARI VE TARİHİ YAPILARI *** ADIR, KUŞ VE ÇARPANAK ADALARINDAKİ TARİHİ YAPILAR *** VAN, 13 İLÇESİ VE KÖYLERİNDEKİ BÜTÜN TARİHİ CAMİLER, MEDRESELER, HANLAR, KÖPRÜLER, KÜMBETLER VB. TARİHİ YAPILAR *** HOŞAP KALESİ VE HOŞAP SURLARI *** ÇAVUŞTEPE KALESİ *** AYANIS KALESİ *** YEDİ KİLİSE *** ST. BARTHOLOMEUS KİLİSESİ, *** ST. THOMAS KİLİSESİ ***ST. STEFANOS KİLİSESİ ***KÖRZÜT KALESİ ***AMİK KALESİ gibi onlarca tarihi yapı ve alan ihya edilmeyi, restore edilmeyi, ayağa kaldırılmayı, turizme kazandırılmayı bekliyor. Bu kadim kentte birçok medeniyet, millet, kültür ve dinden sayısız tarihi miras var. VAN bu tarihi mirası ayağa kaldırırsa yerli ve yabancı ziyaretçilerin akın ettiği ilk on şehirden biri olur. Yılda iki milyon ziyaretçi gelir. İş, istihdam, zenginlik ve ekonomik şahlanma da olur.

SIRADAKİ HABER