Van Balığı av yasağı sona erdi

Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden Van Balığı, av yasağı süresince göl çevresinde, akarsu ağızlarında ve kent merkezinde alınan sıkı önlemlerle korunurken, dolaylı olarak 20 bin insanın geçim kaynağı olan Van Balığı av yasağı sona erdi.

Van Balığı av yasağı sona erdi

Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden Van Balıklarının neslinin korunması amacıyla 15 Nisan'da başlayan av yasağı bugün bitiyor. Av yasağı süresince akarsular havadan ve karadan sürekli denetlendi.

15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde yumurtalarını bırakmak için suyun tersine yüzerek görsel şölen sunan Van Balıklarının korunması amacıyla alınan önlemler başarılı bir şekilde uygulanırken, dolaylı olarak 20 bin insanın geçim kaynağı olan Van Balığı av yasağı bugün sona eriyor.

Göl kıyısında bulunan Van'da 6, Bitlis'te ise 3 ilçede yaklaşık olarak 14 bin insanın geçim kaynağı olan Van Balığı, bu yıl sıkı bir şekilde korundu. Alınan sıkı önlemlerle bu yıl kaçak avcılığın önüne de büyük ölçüde geçildi.

15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde yumurtalarını bırakmak için suyun tersine yüzen, önüne çıkan engelleri adeta uçarak aşamaya çalışırken görsel şölen sunan Van Balığı, sıkı bir şekilde korundu.

3 bin 713 kilometrekarelik alana sahip olan Van Gölü, Van İl Jandarma Komutanlığı sorumluluğunda bulunan bin 965 kilometrekare alan ve 274 kilometrelik kıyı şeridinde yasak sürecinde Erciş ve Edremit Sahil Bot ile Çevre Koruma görev timleri sıkı bir şekilde önlem aldı.

Yıllık 14 milyon dolarlık bir ciroya sahip ve bölgede 20 bin insanın geçimini sağladığı Van Balığı, artık avlanabilecek.

VAN'DA 166 ŞAHSA 2 MİLYON 330 BİN 179 TL İDARİ PARA CEZASI…

Öte yandan Van'da jandarma ekiplerince yapılan çalışmalar sonucunda Van Balığı'nı kaçak avlayan şahıslara 2 milyon 330 bin 179 TL para cezası kesildi.

Van İl Jandarma Komutanlığınca 15 Nisan 2024 tarihinden bugüne kadar kaçak avcılığın önlenmesi amacıyla Van Gölü'nü besleyen Bendimahi Çayı, Deliçay, Zilançayı, Çolpan Deresi, Karasu Çayı ve Engilsu Çayı olmak üzere tüm dere yatakları ve akarsularda 24 saat esasına göre 710 devriye faaliyeti icra edilerek, 228 olaya müdahale edildi.

Müdahale edilen olaylarda 19 bin 101 kilogram canlı Van Balığı suya geri bırakılırken, 2 bin 750 metre misina ağ, bin 450 metre manyat ağ, 76 adet serpme ağ, 25 adet tırıvırı ağ, 19 adet kepçe ağ ve 58 ton 653 kilogram ölü Van Balığı ele geçirildi. Bu süreçte 166 şahıs yakalanırken, bu şahısları 2 milyon 330 bin 179 TL idari para cezası uygulandı.

BAKIMLARI YAPILAN TEKNELER VAN GÖLÜ'NE İNDİRİLDİ

Van Gölü'nde endemik bir tür olan Van Balığı'nı avlayarak geçimini sağlayan balıkçılar, av yasağı süresince karaya çekerek boyayıp onarımdan geçirdikleri teknelerini vinç yardımıyla suya indirdi.

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen fakat üremek için tatlı sulara göç eden Van Balığı, havzada 20 bin insanın geçim kaynağını oluşturuyor.

Van Gölü'nde 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında yumurtalarını bırakmak için tatlı sulara göç eden inci kefalinin neslinin korunması amacıyla başlatılan av yasağında sona gelindi. Av yasağı sürecinde gölün tuzlu ve sodalı suyundan yıpranan teknelerini karaya çeken balıkçılar ise, bu sürede teknelerinin gerekli tüm bakımlarını yaptı. Balıkçılar, av sezonuna hazır hale getirdikleri teknelerini vinç yardımıyla Van Gölü'ne indirdi.

VAN BALIĞI

Uçan Balık Van Balığı, Van Denizi'nin tuzlu-sodalı sularında yaşayabilen tek canlı türüdür. Adında kefal bulunmasına rağmen, sazangillerin bir üyesidir. Dünyada sadece bu kapalı havzada bulunmaktadır. 20 cm boya ve 80-90 gram ağırlığa sahiptir. Torpil görünümünde vücudu parlak gümüş renkli pullarla kaplıdır. Kış aylarında gölün 75 m derinliklerine kadar inebilirken, yaz aylarında 10-15 m derinliklerde beslenmeyi tercih eder.

Eşsiz Bir Yaşam Döngüsü Uçan Balık Van Balığı, her yıl büyük sürüler halinde göç eder. Çünkü Van Denizi'nin tuzlu-sodalı suları üremesine imkân vermez. Akarsuların sıcaklıkları 13 dereceyi bulduğu zaman balık derelere girer ve yumurtasını bıraktıktan sonra tekrar göle döner. Bu eşsiz yaşam döngüsü her yıl Nisan'da başlayıp Temmuz'a kadar devam eder. İncili Kefali bu yolculukta akarsuya karşı büyük bir mücadele verir. Şelaleri uçarak aşar. Yurtiçi ve yurtdışından binlerce insan bu büyülü yolculuğa tanıklık etmek için Van'a akın etmektedir.

Geleceği Güvence Altında Van Balığı'nın göç mevsimi, aynı zamanda balıkların avlanma karşısındaki en çaresiz zamanlarıdır. Nehirlerin sığ sularına yığılan balık sürülerinin kolay avlanabilirliği, kaçak avcılara cazip gelmektedir. Kaçak avlanmayla mücadele kapsamında balıkların üremek için çıktıkları göç yolculuğunda 75 günlük avlanma yasağı sıkı bir şekilde denetlenmekedir.

Alınan tedbirlerle kıyı çevresinde bilinçli balıkçılık yapılması sağlanmıştır. Van Balığı'nın geleceği güvence altındadır. Geleneksel hale gelen Uçan Balık Festivali her yıl Haziranın ilk haftasında Erciş İlçesindeki Deliçay suyu kenarında bir karnaval havasında kutlanmaktadır.

Kalori Deposu Van Balığı'nın eti beyaz ve lezzetlidir. Diğer balıklarda ortalama 15-20 olan kalori miktarı Van Balığında 28 ila 45 kaloriye kadar çıkmaktadır. Az kılçıklıdır. Kurutulmuş olarak tandırda ve yağda pişirilmiş havyarı başta olmak üzere yöre halkı tarafından pek çok şekilde tüketilmektedir. Uçan Balık Van Balığı, Van'ın doğal, kültürel ve ekonomik değerlerinden biridir. Yöre halkından binlerce insan, geçimini Van Balığı avcılığıyla sağlamaktadır.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER