Van'da kira fiyatları cep yakıyor

Van'da son dönemlerde artışa geçen kira fiyatları, vatandaşları zor durumda bırakıyor. Uygun fiyata kiralık ev bulmak artık hayal olurken, 2011 depremi sonrası yapılan TOKİ'lerde bile kira fiyatları 8 ile 13 bin TL arasında değişiyor.

Van'da kira fiyatları cep yakıyor

Özellikle göç ve imar sorunlarının yaşandığı Van'da, uygun fiyata kiralık ev bulmamak vatandaşı zor durumda bırakıyor. Şehir merkezinde 15 ile 20 bin TL arasında değişen kira fiyatları, kırsal mahallelerde ise 10 ile 15 bin TL arasında değişiyor.

Van'da son zamanlarda artış gösteren kira fiyatları, kiracıları kara kara düşündürmeye devam ediyor. Kentin sürekli göç alması ve enflasyonun yüksek olmasından kaynaklı, vatandaşlar için uygun fiyata kiralık ev bulmak hayal oldu.

Van'da genelinde özellikle ailelerin tercih ettiği 3+1 dairelerin kira fiyatları cep yakıyor. Van Merkezde 3+1 dairelerin kira fiyatları en yüksek 20 bin liraya kadar çıktı. Ailelerin geniş ve konforlu yaşam alanı arayışı, bu fiyat artışının önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.

Van'da 2+1 dairelerin kira fiyatları da yükselişini sürdürüyor. Bu tür dairelerin kira bedelleri 15 bin liraya kadar çıkarken, 1+1 daireler ise en yüksek 10 bin lira seviyelerine ulaştı. Kırsal mahallelerde ise fiyatlar farklı değil.

2011 depremi sonrası Van'da yapılan TOKİ'lerde de kira fiyatları aldı başını gidiyor. TOKİ'leri tercih eden vatandaşlar 8 ile 13 bin TL arasında kira öderken, birçok vatandaş ise bu fiyatlara dahi kiralık ev bulmakta zorlanıyor.

Van'da kira fiyatlarındaki hızlı artış vatandaşları zorlamaya devam ederken, artan kira bedelleri, özellikle dar gelirli aileler için büyük bir ekonomik yük oluşturuyor.

Kentte daha önce orta halli bir ailenin tutabileceği konutların çok azaldığını ve sadece belli başlı mahalle ve bölgelerdeki kiraların daha uygun belirten vatandaşlar, uygun fiyata kiralık ev bulma konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını vurguladılar.

Van'da artan kiralık ev fiyatları, vatandaşları oldukça zor durumda bırakıyor. Asgari ücretin 17 bin TL olduğu düşünüldüğünde, 10 ile 15 bin TL arasında kira ödemek, birçok aile için imkânsız hale geldi. Bu durum, birçok vatandaşı ev bulmakta zorlamaya ve daha küçük evlere taşınmaya itiyor.

Van'da kiralık ev fiyatlarının artması, yetkililerden çözüm bekleniyor. Vatandaşlar, kiralık ev fiyatlarının denetlenmesi ve daha uygun fiyatlı konut projelerinin hayata geçirilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

EN ÇOK ARTAN İLLER: VAN, ERZURUM VE ŞANLIURFA

Son yıllarda hızla artan kiralar, Türkiye genelinde kiracıların belini bükmeye devam ediyor. Ancak bazı şehirler var ki, burada yaşayanlar için durum daha da vahim. Özellikle Erzurum, Şanlıurfa ve Van'da oturan kiracılar, son aylarda kira artışları karşısında adeta şok yaşıyor. Tapusor.com verilerine göre, bu şehirlerde kira artış oranları dudak uçuklatan seviyelere ulaşmış durumda.

Tapusor.com'un raporuna göre, Erzurum, Şanlıurfa ve Van'da kira artış oranları sırasıyla %169,6, %150 ve %124,8 olarak kaydedildi. Bu rakamlar, kira fiyatlarının son derece hızlı bir şekilde yükseldiğini ve kiracıların bütçelerini zorladığını gösteriyor. Özellikle Erzurum'da yaşayanlar, bu büyük artış karşısında ev değiştirmeyi bile düşünmeye başladı. Şanlıurfa ve Van'da da benzer bir durum söz konusu; kiralar neredeyse iki katına çıkmış durumda.

Türkiye genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve enflasyon oranlarındaki artış, kira fiyatlarının da hızla yükselmesine neden olmaya devam ediyor. Özellikle Erzurum, Şanlıurfa ve Van gibi şehirlerde yaşanan büyük artışlar, bu illerdeki konut talebinin artmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER