Van depreminde can verenler unutulmadı

Van, 2011 yılında Cumhuriyet tarihindeki en büyük felaketlerden birini yaşadı. 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından 9 Kasım 2011'deki 5,6 büyüklüğündeki ikinci deprem, şehri adeta yerle bir etmişti. Bu kapsamda Van'da 23 Ekim'de meydana gelen depreminin 13. yıl dönümünde yaşamını yitirenler çeşitli etkinliklerle yad edildi.

Van depreminde can verenler unutulmadı

23 Ekim 2011 yılında Van'da meydana gelen ve tüm ülkeyi yasa boğan depremin üzerinden 13 yıl geçti. Dün kent genelinde 23 Ekim'de meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlar düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı.

23 Ekim'de 7,2 büyüklüğündeki depremle sarsılan Van, 9 Kasım'da ise 5,6 büyüklüğündeki ikinci depremle sarsılmıştı. Meydana gelen depremler sonrası yüzlerce vatandaş hayatını kaybederken, birlerce vatandaşlar ise yaralanmıştı.

Meydana gelen depremler sonrası Van adeta harabeye dönerken, depremin etkisi sadece Van'ı değil, çevre illeri de olumsuz etkilemişti. Van'da meydana gelen depremlerde toplamda 644 vatandaş hayatını kaybederken, bin 996 kişi yaralanmış, 252 kişi ise enkaz altından kurtarılmıştı.

Van, 23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan ve 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından geride bıraktığı acılar hala derinden hissedilirken, depremin acısı ilk günkü gibi tazeliğini koruyor.

Bu kapsamda kent genelinde düzenlenen farklı etkinliklerle 23 Ekim'de meydana gelen depremde hayatını kaybedenler yad edildi.

Kabristanları ziyaret eden vatandaşlar, depremde hayatını kaybeden yakınlarının mezarlarına karanfil bırakarak, Kur'an-ı Kerim okudu.

23 EKİM 2011 VAN DEPREMİ…

Ekim 2011 Van depremi, 23 Ekim 2011 günü Türkiye saati ile 13.41'de Van'da meydana gelen ve 25 saniye süren bir depremdir. Depremin merkez üssü Van'a 17 kilometre uzaklıktaki Tabanlı köyüdür. Yapılan değerlendirmelerde depremin büyüklüğü; Kandilli Rasathanesi tarafından Richter ölçeğine göre 6.6ML, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından ise Moment magnitüd ölçeğine göre 7.2 Mw olarak duyuruldu. Kandilli Rasathanesi'nden daha sonra yapılan açıklamada depremin moment büyüklüğü 7.2 Mw olarak düzeltildi.

Deprem, Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem Ağı'na bağlı 22 istasyon tarafından kaydedildi. Hakkâri, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Kars, Bingöl, Muş, Bitlis, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi çevre illerde İran ve Kuzey Irak'ta da hissedilen depremde binalar yıkıldı, elektrik ve telefon hatları kesildi. Moment magnitüd ölçeğine göre 7.2 Mw büyüklüğündeki deprem, Cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu'da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçti.

23 Ekim 2011 günü meydana gelen Van-Erciş merkezli deprem ve 9 Kasım 2011 günü yaşanan Van-Edremit merkezli deprem, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli bir şekilde hissedilirken, bölgenin yapı stoğu nedeniyle yıkıcı hasar yaratmış ve çok sayıda can kaybına yol açtı. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerinde toplam 644 vatandaş hayatını kaybetmiş, bin 966 vatandaş yaralanmış, 252 vatandaş ise enkazlardan sağ olarak kurtarıldı.

Başbakanlık AFAD tarafından işletilen Ulusal Sismoloji Gözlem Ağı'nın verilerine göre, deprem sonucu açığa çıkan enerji miktarının oldukça büyük olduğu, 23 Ekim'de ana şokun oluşturduğu enerjinin Hiroşima'ya atılan atom bombasının 33,2 katına, meydana gelen artçılar da hesaba katıldığında, açığa çıkan enerjinin 37 atom bombasına denk olduğu kaybedildi.

Ayrıca, depremin birinci haftasında bölgede büyüklüğü 4,0-4,9 arasında değişen deprem sayısı 187, 5'ten büyük olan deprem sayısı ise 13 olmuş, ilk ay içinde bölgede her gün ortalama 180 artçı deprem meydana geldi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER