Van'ın Edremit ilçesinde Devlet ve Su İşleri (DSİ) 17. Van Bölge Müdürlüğü yerleşkesi birinci kısmı, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Van Valisi Ozan Balcı, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif, Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Kayhan Türkmenoğlu, İl Başkanı Emre Güray, MHP Van İl Başkanı Salih Güngöralp, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ve davetlilerin katılım sağladığı açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

İlhan: Lojmanların tamamlanması sevindirici İlhan: Lojmanların tamamlanması sevindirici

GİZLİGİDER: "VAN'IN GELİŞMESİ VE KALKINMASINA HEP BİRLİKTE ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ"

Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider tarım sektöründe devrim niteliğinde çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Yıllardır konuşulan üretim planlamaları için bu yıl çok önemli adımlar atıldı. Önümüzdeki yıl inşallah bu planlı üretimin bereketini alacağız. Artık 'malım, ürünüm para etmiyor' şikayetlerini bitireceğiz. Nasıl ulaşımda, sağlıkta, savunmada kendine yetenin de ötesinde bu mal ve hizmetleri ihraç eden bir ülke olduysak Allah'ın izniyle tarımda da bu kıvama geleceğiz. Van'ın gelişmesi ve kalkınmasına hep birlikte öncülük edeceğiz. Artık Türkiye'de sözleşmeli üretime geçiyoruz. Bununla ilgili bakanlığımız bütün hazırlığını tamamladı. Önümüzdeki yıl sözleşmeli üretimin bereketini yaşayacağız. Yani hem alıcının hem satıcının hakkı ve hukukunun korunduğu yeni bir düzene geçiyoruz. Artık Türkiye'de işlenmeyen arazi kalmasın istiyoruz. Bu kapsamda da gerekli hazırlıkları tamamladık. Çok yakında bunun yönetmeliğini yayınlayacağız. 2 yıl boyunca herhangi bir sebeple tarımsal arazi işlenmiyor, ekilmiyorsa devlet buna tabiri caizse el koyacak. Bunu, o kişi adına kiralayacak ve bedelini mülkiyet sahiplerinin hesabına yatıracak. Böylece bu alanlar işletmeye kazandırılmış olacak. Artık bütün dünyanın yeni gündemi su olacak. Bu kapsamda da yeni yatırımlarımızın tamamını kapalı sulama sistemleri olarak yapıyoruz. Yüzde 6 olarak devraldığımız kapalı sulama oranımızı yüzde 33'e ulaştırdık" dedi.

BALCI: "ÇİFTÇİLERİMİZİ DESTEKLEMEMİZ LAZIM"

Van Valisi Ozan Balcı ise, DSİ 17. Bölge Müdürlüğü yeni yerleşkesinin hayırlı olmasını dileyerek başladığını konuşmasında, "Taşkın korumadan baraj ve göletler yapmaya, hayvan su işletme tesislerine kadar hayatın her alanına dokunarak DSİ çok güzel işler yapıyor. 6 tane göletimiz var. İnşallah orta vadede 60 tane göletimiz olur. Çünkü Van Türkiye'deki meraların yüzde 10'una sahip, küçükbaş hayvan varlığı 3.5 milyon. Dolayısıyla bizim çiftçilerimizi desteklememiz lazım. Sulama göletleri ile hayvan girdi maliyetlerini düşürerek çiftçimiz daha çok zenginleşecek.  Geçen sene 5 tane sulama göleti ve Çaldıran'ın 70 yıllık hayali Çubuklu Barajı yatırım programına girdi. 50 bin dönüm alan bu sayede sulanacak. İnşallah bu sene de 7 tane gölet, 2 tane de tarımsal sulama amaçlı baraj teklifimiz oldu. Van'daki sulanabilir bütün alanları 10 yıl içinde sulu tarıma açmamız lazım. Çiftçimize bir yıl içerisinde 170 Milyon TL değerinde sertifikalı arpa, buğday, korunga, yonca ve fiğ tohumu verdik. 50 Milyon TL'lik mera ıslahı yaptık. 100 Milyon TL maliyetle Büyükşehir Belediyesi tarafından tarımsal amaçlı sulama kanalı yaptık. 50 bini ceviz olmak üzere 350 bin meyve fidanı dağıttık. 350 bin meyve fidanını da ilkbaharda dağıtacağız. Bakanlığımızın desteğiyle "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var" projesiyle çiftçilerimize 1 yıl ödemesiz sıfır faizli 5 yıl vadeli krediyle koyun veriyoruz. Şuana kadar 1500 aileye 150 bin koyun verdik. Hedefimiz 10 bin aileye 1 milyon koyun vermek. VASKİ kanalıyla bir yılda 500 Milyon TL'lik köylerin içme suyu için harcama yaptık. Geçen ay 55 Milyon TL'ye Başkale ilçemizin içme suyunu ihale ettik. 450'ye yakın kırsal alandaki mahallelerimizin su problemini hallettik. Halletmeye de devam ediyoruz. Sadece Van merkezde değil bütün alanlara dokunmaya çalışıyoruz. İller Bankasından alacağımız 1 Milyar TL'lik kredi ile 38,5 megavatlık Güneş Enerji Sistemini (GES) kuracağız. Böylelikle su şebeke dağıtım elektriği için harcanan 350 Milyon TL'lik elektrik bedelini de Büyükşehir Belediyesi giderlerinden düşürmüş olacağız. Bu da çiftçilerimizin hizmeti için kullanılacak" diye konuştu.

BALTA: "BİR DAMLA SUYUN DAHİ HEBA OLMAMASI İÇİN PROJELER GELİŞTİRİYORUZ"

Daha sonra söz alan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ise suyun önemine dikkat çekerek, "Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında bir fark yoktur anlayışını benimseyerek faaliyetlerimiz yürütüyoruz. Teşkilatımız, bir damla suyun dahi heba olmaması için projeler geliştirip hayata geçirmekte. Bunu yaparken personelimizin uygun ve konforlu mekanlarda çalışması verimlilik açısından son derece önemli olduğu gibi hizmet verdiğimiz vatandaşlarımızı da layık olduğu ortamlarda ağırlamak aynı derecede önemlidir" ifadelerini kullandı.

 "VAN'DA BU YIL 55 BİN 650 ÇİFTÇİMİZE DESTEK VERDİK"

AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Van'ın yeşili ve suyu olan bir şehir olduğunu dikkat çekerek, "Hükümetimiz dönemlerinde en fazla önem verdiğimiz sektörlerden biri tarım ve hayvancılık oldu. Sadece Van'da bu yıl 55 bin 650 çiftçimize destek verdik. 361 milyon lira kaynak aktardık" dedi.

Son olarak söz alan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise, küresel ısınmanın bütün dünyayı tehdit ettiği bir dönemde su ihtiyacının ne kadar yüksek olduğu net bir şekilde ortada olduğunu belirterek, "Biz de ülke olarak çok önemli adımlar atıyoruz. Van'ın bu adımlardan geri kalmaması için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

İl Müftüsü Mehmet Sırrı Şık'ın yaptığı duanın ardından DSİ yerleşkesinin birinci kısmı törenle hizmete açıldı.

VAN BÖLGE GAZETESİ