Van Gölü sahilleri çöpten kurtulamıyor

Van'da son dönemlerde hava sıcaklığının baş göstermesi ve piknik yapanların Van Gölü sahillerini tercih etmesiyle birlikte, sahillerdeki çöp sorunu da yeniden gündeme geldi. Van Gölü'ne giden ve piknik yapan vatandaşların birçoğu, çöplerini sahillerde bırakarak, çevre kirliliğine neden oluyor.

Van Gölü sahilleri çöpten kurtulamıyor

Van'da Temmuz ayının başından itibaren piknik yapan birçok kişi sahilleri tercih etmeye devam ediyor. Bu durumla birlikte sahiller çöplerle dolup taştı. Özellikle Van'ın Tuşba ilçesine bağlı Mavi Bayraklı Plaj, Mollakasım, Amik sahilleri çöplerle dolup taşıyor.

Van Gölü sahillerinden piknik yapan birçok kişi çöplerini gelişi güzel etrafa atması sonrası sahiller adeta çöplüğe döndü. Mavi Bayraklı Plaj, Mollakasım, Amik sahillerinin yanı sıra, Van Kalesi'nin hemen arkasında bulunan sahillere de çöplükten geçilmiyor.

Yaz mevsiminin kavurucu sıcaklığı ile birlikte Van Gölü sahillerine akın eden vatandaşlar, çöplerini piknik yaptıkları yerlere bırakarak sahilleri çöplük alanına dönüştürdü. Gölü sahillerine duyarsız vatandaşlar tarafından etrafa atılan çöpler kirliliğe neden oluyor.

Sıcak havalarla birlikte Van Gölü'ne akı vatandaşlar, çöplerini sahile atmaları sonucu ortaya istenmeyen manzaralar çıkıyor. Duyarsız vatandaşların attığı pet şişeler, poşetler ve yiyecek ambalajları gibi çöpler kirlilik oluşturuyor.

Başta Mollakasım, Ayanis hattındaki sahil şeridi olmak üzere Van Gölü sahillerine piknik için giden vatandaşlar, çöplerini piknik yaptıkları yerlere bırakıyorlar. Bu da sahillerde çöp kirliliğine neden oluyor. Duyarlı vatandaşlar, sahilleri kirletmemeleri konusunda uyarırken, çevreyi kirletmekten kaçınmaları gerektiğini belirttiler.

Van'da bir taraftan Van Gölü kirletilmesin diyerek kampanyalar yapılırken, diğer yandan sahillerin piknikçiler tarafından kirletilmesi büyük bir çelişki oluşturuyor. Duyarlı vatandaşlar, sahilleri temiz tutmaya, sahillerde ve piknik alanlarında çöplerini bırakmamaya özen gösterilmesi ve sahillerin temiz tutulması gerektiğini söylediler.

Duyarsız vatandaşlar tarafından Van Gölü sahillerine atılan çöpler kötü kokular oluştururken, aynı zamanda hoş olmayan görüntülere neden oluyor. Vatandaşlar belediyelerden sahillerdeki çöplerin daha sık toplanmasını ve sahillerin temizliğine daha çok dikkat edilmesini istedi.

Yaz mevsimi boyunca aynı manzara ile karşılaşırken, belediyelerin ise temizlik çalışmalarını düzenli yapmamasından dolayı ortaya görüntü çıkmasına neden oluyor. Öte yandan sahil bandındaki çöp sorunu da ciddi boyutlara ulaştı.

Hemen hemen her zaman yaşanan bu kötü manzaraların son bulması için herkese büyük sorumluluk düştüğü belirtilirken, vatandaşlar belediyelerden daha sık çevre temizliği yapmasını ve sahilleri çöplerden arındırmasını istedi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2024, 10:16
YORUM EKLE
YORUMLAR
İNSAN OLAN ŞEHRİNİ, ÇEVRESİNİ VE DOĞASINI KİRLETMEZ
İNSAN OLAN ŞEHRİNİ, ÇEVRESİNİ VE DOĞASINI KİRLETMEZ - 3 hafta Önce

Parklara,kırlara, piknik alanlarına, ören yerlerine, sahillere, kıyılara giden her vatandaş, her aile kendi çöpünü, artığını, atığını poşetleyip bir çöp konteynerine koysa veya beraberinde getirip en yakın çöp kutusuna atsa zaten şehrimiz, çevremiz ve doğamız tertemiz olur. Temizlemek göreviniz değil ama kirletmemek sorumluluğunuzdur. Esnafın bir kısmı çöpünü sokağına atıyor. Hanelerin bir kısmı çöplerini çevreye atıyor. Vatandaşların bir kısmı izmaritini, çöpünü, atığını rastgele etrafa atıyor. Bir milyonluk bir şehirde bir milyon temizlik görevlisi mümkün değil. 7'den 77'ye herkes, her çocuk, her genç, her kadın, her erkek, her esnaf, her aile, her VANLI dikkatli, duyarlı, bilinçli ve sorumlu davranırsa en ufak çöpünü, izmaritini, evsel atığını etrafa atmazsa, hatta yer yer duyarlı davranıp temizlerse zaten VANIMIZ tertemiz olur. Başka illere gidin bu kirlililiği, bu kuruluğu, bu griliği asla göremezsiniz. Şehrimiz pırıl pırıl, tertemiz, yemyeşil,ferah, bakımlı,düzenli ve çiçek gibi olsun. İnsan olana,medeni her topluma bu yakışır. VAN HALKINI VE KURUMLARINI DUYARLILIĞA DAVET EDİYORUZ. LÜTFEN, LÜTFEN, LÜTFEN ..

TEMİZLİK BİR KÜLTÜR MESELESİDİR.
TEMİZLİK BİR KÜLTÜR MESELESİDİR. - 3 hafta Önce

EĞER BİR İNSAN BİR YERİ BEĞENDİĞİ İÇİN, GÜZEL BULDUĞU İÇİN, KEYİF ALDIĞI İÇİN GİDİP GÖRÜYORSA, GEZİYORSA, ORADA OTURUYORSA, ORADA PİKNİK YAPIYORSA VE ORADA HOŞÇA VAKİT GEÇİRİP ORADAN AYRILIYORSA FAKAT GERİDE DE YİYECEK ARTIKLARI, KÜL, İZMARİT, ÇÖP VE ATIK BIRAKIYORSA KENDİSİNİN " İNSAN" OLUP OLMADIĞINI SORGULASIN. HİÇBİR İNSAN, HİÇBİR İNSAN EVLADI, HİÇBİR BİLİNÇLİ İNSAN, GÖRGÜLÜ İNSAN, KÜLTÜRLÜ İNSAN, AHLAKLI İNSAN, MEDENİ İNSAN SAHİLİNİ, KIYISINI, PARKINI، ÇARŞISINI, SEMTİNİ, MAHALLESİNİ, PİKNİK VE MESİRE ALANINI, CADDESİNİ, SOKAĞINI ASLA VE ASLA KİRLETMEZ. AKSİNE TEMİZ TUTAR, SAHİP ÇIKAR VE KORUR. Şimdi Van'da yaşayan her insan bu ölçütlere göre kendini gözden geçirsin. Bu konularda tavizsiz ve duyarlı olan herkesi tebrik edip teşekkür ediyoruz. Duyarsız olup zarar veren, rahatsızlık veren, kirleten herkesi de nefretle, öfkeyle kınıyoruz. LÜTFEN YERLEŞİM ALANLARIMIZI, ŞEHRİMİZİN HER YERİNİ, ÇEVREMİZİ VE DOĞAMIZI TERTEMİZ TUTALIM.

Halk bilinçli olsun, kurumlar ilgili olsun.
Halk bilinçli olsun, kurumlar ilgili olsun. - 3 hafta Önce

Evet insanlıktan, medeniyetten, ahlaktan, çevreye ve doğaya saygıdan nasip almamış kimi cahiller sahilleri, kıyıları kirletip ayrılıyor. Bu zavallıları eğitemiyoruz ama BELEDİYELERİN tüm sahil ve kıyılardan sorumlu ekipleri olsun. Özellikle mayıs- ekim ayları arasında HER GÜN VE HER HAFTA düzenli, sistemli, özenli, detaylı temizlik çalışmaları olsun. TEMİZLİK BU ŞEHİRDE NEDEN HEP AKSIYOR.

Bu manzaralar insan işi mi?
Bu manzaralar insan işi mi? - 3 hafta Önce

BU KİRLİLİK SONUNDA SAHİPLERİNE ZARAR VERİYOR. DOĞA İNTİKAMINI ALIR. KİRLİLİK BU KİŞİLERE. MİKROP, HASTALIK VE CAN SIKINTISI OLARAK GERİ DÖNER. BUNU YAPANLAR ERTESİ GÜN O BERBAT EDİP BIRAKTIKLARI YERDE KONAKLAYABİLİRLER Mİ?

SIRADAKİ HABER