Temel amacı çalışan ile işveren arasında güzel bir köprü kurmak olan Van Hospital İş Güvenliği, işyerlerinde kazasız, belasız, sağlam, salim bir çalışmanın yürütülmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Son teknolojik otomatik tıbbi cihazları kullanarak bünyesinde bulunan deneyimli, alanında uzman göğüs hastalıkları, radyolog, göz ve KBB hekimleri aynı zamanda yardımcı sağlık personelleriyle odiometrist, laborant, acil tıp teknisyeni, radyoloji teknikeri ve hemşire ile tam donanımlı sabit tıbbi tetkik mekânı ile mobil sağlık tarama araçlarıyla ile hizmet vermeye başlayan Van Hospital İş Güvenliği, birçok firmaya katkı sunmaya devam ediyor.
İş güvenliği, iş yeri hekimliği, acil durum eylem planı, işe giriş muayenesi, risk değerlendirmesi, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi gibi başlıca hizmetleri veren Van Hospital İş Güvenliği, Van'da kalıcı hale gelmek istiyor.
İş giriş raporu, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi, işitme testi, göz muayene ölçümü, tıbbi laboratuvar, kan grubu, aşı uygulaması, EKG, hemogram, hepatit, idrar, tansiyon, şeker ölçme ve gebelik testi gibi bütün hizmetleri tek çatı altında sunan Van Hospital İş Güvenliği, bünyesinde bulunan deneyimli, alanında uzman sağlık personelleriyle Van halkına hizmet veriyor.
Beşyol Mevkii Zırhlıoğlu AVM Arkası Kampüs Minibüs Durağı yanında hizmet veren Van Hospital İş Güvenliği, bölgede ilk ve tek Sağlık Bakanlığı onaylı sabit tıbbi tetkik mekanı olma özelliğini de taşıyor.
KOLYİĞİT: "HEDEFİMİZ VAN'DA OLMAYAN BİR İŞ GÜVENLİĞİ ÇALIŞMASI YARATMAK"
Van Hospital İş Güvenliği ortaklarından, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, Birinci Seviye Yangın Eğitici Eğitmeni ve Birinci Seviye Yüksekte Çalışma Eğitici Eğitmeni Erol Kolyiğit, güzel bir ekiple, başarılı bir iş çıkardıklarını belirterek, "2012 yılında bu yasa yürürlüğe girdi. Bu yara yürürlüğe girdikten kısa bir süre sonra iş güvenliği uzmanlığı belgemi aldım. Bu işle alakalı oldukça tecrübeli olduğumu düşünüyorum. Van Hospital İş Güvenliği ailesi olarak da 1 Ocak 2023 yılında kuruluşumuzu tamamlamış olduk. Van Hospital İş Güvenliği ailesi olarak bizim asıl hedefimiz Van'da olmayan bir risk değerlendirme raporu, Van'da olmayan bir acil eylem planı, Van'da olmayan bir iş güvenliği çalışması yaratmak. Bunun için de her gün hiçbir şey bilmiyormuş gibi dersimize güncel çalışıyoruz. Dersimize iyi çalışıyoruz. Bölgedeki büyük firmalarla irtibat halindeyiz. Bölgeye hâkim olan birkaç holdingle anlaşma yaptık. Onlar bizim bu kurumsallığımızı gördüler. Biz onlara hem kendimizi, hem hizmetlerimizi, hem yapmış olduğumuz çalışmalarla bağımlılık yarattık. Van Hospital İş Güvenliği ailesi olarak yapmış olduğumuz çalışmalarımız neticesinde yolda karşılaştığımız 10 kişiden 1'i bizi tanıyor. Memleketimize bu anlamda ciddi bir katkı sunduğumuzu düşünüyoruz. Türkiye bilindiği üzere iş kazalarında Hindistan ve Rusya ile birlikte en çok kazaların olduğu ülke. Bizim buradaki asıl amacımız ülkemize katkı sağlamak kapsamında iş güvenliğinin ne olduğunu, çalışan ile işveren arasında nasıl bir köprü kurabiliriz bunu hedefleniyoruz. Şu anda bu anlamda başarılıyız. Bu kültürü oturttuk diyebilirim" dedi.
KOLYİĞİT: "HEDEFİMİZ SIFIR RİSK"
Van Hospital İş Güvenliği olarak sıfır risk hedeflediklerini belirten Kolyiğit, "İnsanlara bu işi daha çok sevdirerek, yaşatarak anlatıyoruz. Baretimizi takmazsak ne olur, bizi evde bekleyenleri düşündürerek, gerekse insanlarla olan diyalogları düşündürerek, kendi geleceğimizi, insanlara olan sorumlulukları, ailemize ve bir takım çevremize olan aidiyet duygumuzu göz önüne alarak bunu önemsiyoruz. Çalışanlara da bunu önemsettik. Onlara gerek eğitimlerle, gerek slaytlarla, gerekse yaşatarak, işin biraz daha derinliğini, detayını, tekniğini, önemini anlattık. Bunun şu anda ilimizde biraz oturduğunu gördük. Çok ciddi bir gelişmenin olduğunu söyleyebilirim. İş kazalarını tamamen ortadan kaldırdığımızı söylemiyorum. Bir yerde çalışma varsa, risk her zaman olur. Buna bağlı olarak orada çalışan arkadaşlarımızı, özellikle şantiye sahası olsun, oteldeki personel olsun, imalathane olsun, taşımacılık yapan kargo, nakliye firması olsun, şoförlerin, şantiyede çalışan işçilerin hepsinin fizibilite çalışmasını detaylı yaptık. Branş branş tamamına yaklaşık 18 tane ayrı ayrı risk analiz raporları hazırladık. Bunların üzerine, ekstra bir doktora tezi gibi bir çalışma yapıyorum. Çalışanların hem iş disiplini, hem de iç disipliniyle alakalı bir çalışma yapıyorum. Bunları yakın zamanda kendi firmalarıma sunmuş olacağım. Hedefimiz sıfır risk. Van Hospital İş Güvenliği bunu hedefliyor. Bizim temel amacımız çalışan ile işveren arasında güzel bir köprü kurarak, kazasız, belasız, sağlam, salim, emniyet çerçevesi içerisinde güzel bir sunum yapmak" diye konuştu.
İPİN: "ERKEN TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİYLE SAĞLIK RİSKİNİ MİNİMİZE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Daha sonra söz alan Van Hospital İş Güvenliği ortaklarından Mehmet Salih İpin ise öncelikli hedeflerinin işçi sağlığı olduğunu belirterek, "Mesleki hastalıkların önceden tespit edilip, erken tanı ile tedavi edilmesi önceliğimizdir. Verdiğimiz hizmet bunu kapsamaktadır. Alanında donanımlı ve yeterli sağlık çalışanı arkadaşlarımızla işçi ve işvereni koruma altına alıp, erken tanı ve tedavi yöntemleriyle sağlık riskini minimize etmeye çalışıyoruz. Yeni işe başlayan personellerin, birimimizde bulunan uzman sağlık kadrosu ve üstün teknolojik cihazlarımızla istenilen belli testlerden geçerek branş hekimler tarafından raporlanmaktadır. Buradaki asıl hedefimiz personelin tek bir çatı altından iş sağlığı evraklarının hızlı ve ekonomik bir şekilde temin etmesidir" ifadelerini kullandı.
5 TEST BİRDEN YAPILIYOR…
Bir hastane gibi işleyişlerinin olduğunu söyleyen İpin, burada yapılan testler hakkında bilgi vererek, "Bünyemizde sırasıyla akciğer grafisi, personelin akciğer enfeksiyonu verem ve herhangi bir akciğer nodülünün olup olmadığına uzman hekim tarafından incelendikten sonra raporu verilmektedir. İkinci testimiz: Odiometri başka bir deyişle işitme testidir. Odiometrist tarafından işe başlayan personelin sessiz kabin odamızda işitme değerleri ölçülür. Herhangi bir işitme kaybı olup olmadığına bakılıp raporu aynı şekilde düzenlenip odiometrist tarafından verilmektedir. Üçüncü testimiz ise göz muayenesidir. Yine sağlık personelimiz tarafından son sürüm teknolojik göz cihazlarımızla testi yapılıp göz doktoru onayına gönderilir. Onaylandıktan sonra göz ile ilgili miyop, hipermetrop ve astigmat vb. olup olmadığı raporda yer almaktadır. Dördüncü testimiz solunum fonksiyon testidir. Yine aynı şekilde sağlık personelimiz tarafından kalibreleri düzenli olarak yapılan cihazlarımızla personelin akciğer yetmezliğinin şiddeti ve bronşlarının durumu hakkında bilgi edinilme amaçlı yapılan testtir. Beşinci testimiz EKG'dir. Kalp ile ilgili ritim bozukluğu ve kalbin yapısal bozukluklarının tespitinde önemli bir rol oynamaktadır" dedi.
İPİN: "MOBİL ARACIMIZLA TÜRKİYE'NİN EN ÜCRA KÖŞELERİNDE TALEP HALİNDE HİZMET VEREBİLMEKTEYİZ"
Bünyelerinde bulunan laboratuvarlarda tam kan, biyokimya markırları, kan grubu şeker ölçümü, idrar tetkikleri, portör muayeneleri, gaita mikroskobisi ve kültürü, bulaşıcı hastalıklar, hormon, eliza ve sedimantasyon vb. testler yapıldığını belirten İpin, "Bunun yanı sıra, mobil sağlık aracımızla sabit tıbbi tetkik mekanımızda bahsettiğim tüm testleri işverenin bulunduğu lokasyonda zaman kaybı olmadan, personel iş başındayken kısa bir süre içerisinde testlerini mobil gezici sağlık aracımızla yapabiliyoruz. Mobil aracımızla Türkiye'nin en ücra köşelerinde talep halinde hizmet verebilmekteyiz. İş güvenliği alan firmaların işveren veya iş yeri hekimi isteği halinde tüm firmalara bu konuda destek sağlamaktayız. Burada personel sağlığı öncelikli hedef olduğu için tüm işverenlerimizi sağlık taraması yapma konusundaki hassasiyetini bekliyoruz. Bunların yanı sıra dışardan bireysel olarak gelen halka ise gerekli testler hakkında yardımcı oluyoruz. Bünyemizde bulunan tüm testleri (akciğer, işitme, göz, EKG, solunum fonksiyon testi, kan testleri, idrar, bulaşıcı hastalıklar, kan grubu, şeker ölçümü, tansiyon) gibi işlemler yapabilmekteyiz" diye konuştu.
"HEDEFİMİZ PROAKTİF METOTLAR KULLANILARAK İŞ KAZALARININ VE MESLEK HASTALIKLARININ ÖNÜNE GEÇMEKTİR"
İş güvenliği konusunda bilgi veren İpin, "Çalışanın çalıştığı ortamda veya dışarıdan gelebilecek herhangi bir kazanın önüne geçmek için örneğin ne olabilir çarpma, yaralanma vs. Mevcut ortamdaki risklerin maksimum düzeyden minimum seviyeye indirmektir. Buradaki amaç çalışanların daha güvenli bir ortamda verimli ve uyumlu bir şekilde çalışmalarını sağlamak, proaktif metotlar kullanılarak iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçmektir. Van Hospital İş Güvenliği olarak risk analiz raporları, acil eylem planları, çalışma planları, temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, iş başı eğitimleri ve işe giriş muayeneleri konularında hizmet veriyoruz" ifadelerini kullandı.
İPİN: "AMACIMIZ İŞ KAZALARININ ÖNÜNE GEÇMEK"
İş kazaları tanımı hakkında da bilgi veren İpin, "İş kazası kısaca şöyle söyleyebiliriz; Önceden planlanmamış, kontrol altına alınamamış etrafa zarar verebilecek, kişisel yaralanmalara, kısmen ya da tamamen üretimin durmasına yol açan olaydır. Buradaki amacımız 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu çerçevesinde proaktif( önleyici faaliyet) metod kullanarak iş kazalarının önüne geçmek, yani çalışan ile işveren arasında köprü vazifesi görerek, hem iş güvenliği kültürü oluşturmak hem de iş kazalarını alınan tedbirler çerçevesinde maksimum seviyeden minimum düzeye indirmektir" dedi.
İpin son olarak Van'a katma değer sağlayan iş insanlarının iş yerlerini görmelerini istedi.
VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ