Van Kalesi'nin ışıklandırılması vandalların hedefinde…

Van'ın en önemli tarihi ve turistik mekânlarından biri olan ve geçtiğimiz günlerde yapılan ışıklandırma çalışması ile yeni imajına kavuşan Van Kalesi, vandalların hedefi haline geldi. Van Kalesi'ne yeni bir imaj kazandıran ışıklandırma sistemleri vandallar tarafından tahrip edildi.

Van Kalesi'nin ışıklandırılması vandalların hedefinde…

Van İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından tarihi eserlerin restorasyon ve onarım çalışmaları kapsamında ışıklandırılan Van Kalesi, surları yeni ihtişamıyla Vanlılar tarafından büyük beğeni toplamıştı. Fakat önceki gün Van Kalesi'nin ışıklandırma sistemlerinin vandallar tarafından tahrip edilmesi, büyük tepkilere neden oldu.

Urartu kralı I. Sarduri tarafından M.Ö. 840-825 tarihleri arasında kurulan Van Kalesi, yeni görünümüyle göz kamaştırmış ve büyük beğeni toplamıştı. Işıklandırıldıktan sonra gece saatlerinde etkileyici bir görüntüye kavuşan Van Kalesi'nin turizme büyük katkı sunması beklenirken, ışıklandırma sistemleri vandallar tarafından tahrip edildi.

Van Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla ışıklandırılan ve yeni bir görünüme kavuşan Van Kalesi, Vanlılar tarafından büyük beğeni toplamıştı.

Işıklandırma sistemlerinin tahrip edilmesine sert tepki gösteren Vanlılar, "Yakın zamanda yapılan Van Kalesinin ışıklandırması bu hale getirilmiş!", "Yok abi bu memlekete her şeyden önce insan lazım insan", Bu memleket tamam çok güzel. Tarihiyle, doğasıyla bölgesinin gözdesi ama biz bu memleketin niteliklerini taşıyamıyoruz maalesef", "Yatırım yapılsın istiyoruz ama insan olarak ne kadarını hak ediyoruz. Düşünmeden edemiyor insan", "Yazıklar olsun yapanlara, sürekli sahipsiz memleket diyoruz önce biz sahip çıkmalıyız ilimize", "Buradaki en önemli sorun ışıklandırmaların kırılması değil maalesef. Alanda en önemli ve bir an önce yapılması gereken tek şey var o da güvenlik sorununun çözümüne yönelik bir takım çalışmalar. Yoksa bu tarz olaylar her defasında yaşanmaya devam eder", "Yazık çok yazık, yatırım yatırım diye çığırtkanlık koparanlar sahipsiz diyorlar, yapıldığı zaman ise habis niyetli çevreler ellerinden gelen zararı vermek için uğraşıyorlar", "Çok yazık! Hep şikâyet ediyoruz 'Bu yapılmadı şu yapılmadı' diye. Önce bilinçli olalım, sonra talep edelim. Güzelim memlekete bilinçli insan lazım", "Bunu yapan her kimse en ağır cezayı almalı lütfen kameralardan tespit edin gerekeni yapın yazık günah" ifadelerine yer verdiler.

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Vangölü Aktivistleri ise, "Van merkezde bulunan, Urartulardan kalma binlerce yıllık Van kalesine yapılan yeni aydınlatma projesi ile kale heybetini akşam saatlerinde de göstermeye başladı. Yapılan aydınlatmalardan bazıları, kimliği belirsiz kişiler tarafından parçalandı ve biz bu durumu kınıyoruz. Kamu malına zarar suçtur! Bir insan neden yaşadığı yere zarar verir? Bu tür vandallığın bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2023, 15:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER