VAN KARARINI VERDİ

Dün ülke genelinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde vatandaşlar sandığa kendilerini 5 yıl süreyle yönetecek olan belediye başkanlarını seçti. Van'da DEM Parti %55'lik oy oranıyla Büyükşehir ve 12 ilçede ipi göğüsledi. AK Parti ise son yılların en büyük hezimetini yaşadı.

VAN KARARINI VERDİ

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri dün yapıldı. Ülke genelinde olduğu gibi Van'da da vatandaşlar hür iradelerini sandığa yansıttı.

Türkiye genelinde CHP İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Eskişehir gibi önemli büyükşehirlerde birinci parti olurken, yine ülke genelinde de 35 yıl aranın ardından birinci parti olmayı başardı. AK Parti ise, kalesi sayılacak önemli şehirleri kaybetti.

Van'da DEM Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan kesin olmayan sonuçlara göre %55'lik oyla adından söz ettirirken, AK Parti Adayı Abdulahat Arvas ise %30'un altında bir oy alarak son yılların en kötü sınavını verdi.

Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, İpekyolu, Tuşba, Edremit gibi merkez ilçelerin yanı sıra, Erciş, Muradiye, Çaldıran, Özalp, Saray, Çatak, Gevaş, Gürpınar, Başkale ve Bahçesaray ilçelerinde DEM Parti kazanırken, AK Parti ise sadece hiçbir ilçede kazanamadı.. 

DEM PARTİLİLİLER ŞEHİR TURU ATTI

Kesin olmayan sonuçlara göre DEM Parti Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde Diyarbakır, Mardin, Van gibi büyükşehirlerin yanı sıra, Batman, Siirt, Muş, Ağrı, Iğdır, Hakkâri, Tunceli gibi şehirlerde kazanmayı başardı.

Van'da DEM Parti'nin büyükşehir ve 12 ilçede kesin olmayan sonuçlara göre kazanması sonrası partililer araç konvoyları eşliğinde büyük coşku yaşadı. Zaman zaman bazı kalabalıklar ve güvenlik güçleri arasında kısa süreli gerginlikler yaşanırken, büyük olayların olmaması sevindirdi.

Özellikle sosyal medyada AK Parti'nin birçok yerde kaybetmesinin nedeni olarak; ekonomik sıkıntılar, emeklilerle ilgili olumlu adımların atılmaması, yanlış adaylar ve sahada halkın sesine kulak verilmemesi gösterildi.

AK PARTİ 2019'DA VAN'DA %40,51 ORANINDA OY ALMIŞTI

Öte yandan 2019 yılında yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde HDP Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Bedia Özgökçe Ertan %53,83 oranında oy alırken, AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva ise, %40,51 oranında oy almıştı.

AK Parti 2019 Mahalli İdareler Seçimlerinde Van'da Gevaş, Bahçesaray, Çatak ve Gürpınar ilçelerini kazanırken, HDP ise Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı başta olmak üzere, İpekyolu, Tuşba, Edremit, Erciş, Muradiye, Çaldıran, Özalp, Saray ve Başkale ilçelerinde ipi göğüslemişti.

HDP 2019 seçimlerinde Van'da 260 bin 495 oy alırken, 2024 seçimlerinde ise resmi olmayan sonuçlara göre 200 bine yakın oy aldı.

Yine AK Parti 2019 seçimlerinde 196 bin 40 oy alırken, bu seçimlerde ise 100 binin altında oy aldı. Seçime katılım oranı ciddi oranda düşerken, DEM Parti'nin oylarını koruduğu, AK Parti'nin ise oylarını ciddi oranda kaybettiği görüldü.

Daha önceki seçimlerde AK Parti'ye oy veren birçok seçmenin ya sandığa gitmediği, gidenlerin bir kısmının da başka tercihlerde bulunduğu ortaya çıkmış oldu.

Öte yandan 2014 yılında yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde ise, BDP Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Bekir Kaya, %53,19 oranında oy alırken, AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Osman Nuri Gülaçar ise %41,20 oranında oy almıştı.

2014'teki seçimlerde BDP Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, 11 ilçeyi kazanırken, AK Parti ise merkez Tuşba ilçesi ve Gevaş'ta belediye başkanlığını kazınmıştı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2024, 17:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER