Van YYÜ’de Deyişler ve İnsan konseri

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı ile Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü iş birliğinde halk müziği, tasavvuf müziği ve yerel ezgilerle bezeli bir repertuvarla ‘Deyişler ve İnsan’ konser programı düzenlendi.

Van YYÜ’de Deyişler ve İnsan konseri

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Etnomüzikolog Melih Duygulu ve eşi Kültür Bakanlığı İstanbul Halk Müziği Topluluğu Sanatçısı Nuran Duygulu’nun davetli olarak katıldığı programda Melih Duygulu, Anadolu müziğiyle ilgili bir konuşma gerçekleştirdi.

Konser programından önce sahneye çıkan Van YYÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Yükrük, programla ilgili kısa birkaç bilgi verdi. Prof. Dr. Serap Yükrük, konser programlarının salt bir müzik çalma, söyleme olarak değil bazı şeylerin açıklanması, ifade bulması, bilinçli bir dinleyici yaratılmak adına dinlenecek eserlerin, kültürel temellerini, müzik temellerini izah edip ondan sonra örnekleme geçme şeklinde düzenlendiğini belirtti. Daha sonra Prof. Dr. Serap Yükrük, Melih Duygulu’nun özgeçmişini salondakilerle paylaşarak onu sahneye davet etti.

Anadolu’nun çeşitli yörelerinde yerel müzikler üzerine alan araştırmaları yaparak yerel ezgiler derleyen Melih Duygulu, yaptığı konuşmada müziğin gelenek-göreneklerle, halk inançlarıyla bağlantılarına değindi.

Duygulu, ‘Müzik üzerinden düşünmek’ ifadesini ülkemizdeki tüm karakteristik örnekler üzerinden değerlendirdikten sonra müzik topluluğuna katılarak ezgilere eşlik etti. Üç bölümde icra edilen konserde, ‘insan olmaya geldim’, ‘uzun ince bir yoldayım’, ‘ben ağlarım yane yane’, ‘kâinatın aynasıyım mademki ben bir insanım’  gibi çok sayıda eser seslendirildi.

Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konserde, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Melih Duygulu ve eşi Nuran Duygulu’ya çiçek takdiminde bulundu.

Programa, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, eşi Duygu Şevli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Göya ile akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.

VAN BÖLGE GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2024, 12:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER