Son yıllarda bölge illerden aldığı göçlerle birlikte nüfusu 1 milyonu geçen Van'da, buna paralel olarak öğrenci sayısı da artıyor.

300 binin üstünde öğrenci sayısı ile dünyadaki bazı ülke nüfuslarından bile fazla öğrencisi bulunan Van'da, okul sayılarının artması bekleniyor. Kentin en kalabalık ilçesi olan İpekyolu'nda 50-60 kişilik sınıf mevcutları, eğitimin kalitesini düşürüyor.

 DEPREM SONRASI ALELACELE YAPILAN OKULLAR İHTİYACA CEVAP VERMİYOR

Alipaşa Mahallesi'nde deprem sonrası yapılan ancak ihtiyaca cevap veremeyen Tev İfakat Yavuz Ortaokulu'nun da yıktırılıp, yerine yeni ve daha büyük bir okulun yapılması isteniyor.

Van'da deprem sonrası alelacele yapılan okullar ihtiyaca cevap vermezken, son yıllarda birçok yeni okul yapılmasına rağmen, öğrenci sayısı arttığı için yeni okullara olan ihtiyaç devam ediyor.

Ülkemizde alınan son verilere göre 75 binden fazla okul bulunuyor. Yaklaşık 19 milyona yakın öğrencinin bulunduğu Türkiye'de, sürekli yeni okullar inşa edilmesine rağmen, yoğun nüfustan dolayı bir türlü sınıf mevcutları istenen seviyeye düşmüyor.

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin sayısı 5'er milyonun üstünde. Okul öncesi öğrenci sayısı ise iki milyona yakın.

Van merkez ve 13 ilçede toplam bin 500'ün üzerinde okul bulunmasına rağmen, öğrenci sayısının fazlalığı, sınıf mevcutlarının istenen seviyeye düşmemesine neden oluyor.

Toplamda 300 binin üzerinde öğrencinin eğitim aldığı kentte, son yıllarda yeni okullar yapılmasına rağmen okul sayısı yetmiyor.

12 binden fazla dersliğin bulunduğu Van'da 20 bine yakın öğretmen kentin eğitim seviyesinin yükselmesi için ter döküyor.

DEM Parti heyeti TBMM Başkanı Kurtulmuş ve MHP lideri Bahçeli'yi ziyaret edecek DEM Parti heyeti TBMM Başkanı Kurtulmuş ve MHP lideri Bahçeli'yi ziyaret edecek

Son verilere göre Van'ın ilçelerindeki okul sayıları ise şu şekilde: Bahçesaray; 55 okul, Başkale; 114 okul, Çaldıran; 117 okul, Çatak; 58 okul, Edremit; 147 okul, Erciş; 228 okul, Gevaş; 72 okul, Gürpınar; 104 okul, İpekyolu; 212 okul, Muradiye; 80 okul, Özalp; 128 okul, Saray; 47 okul, Tuşba; 185 okul.

PREFABRİK OKULLAR YIKTIRILIP, YERİNE YENİLERİ YAPILMALI

Van'da 2011 Ekim-Kasım aylarında meydana gelen iki büyük deprem, birçok yapının kullanılamaz duruma gelmesine yol açmıştı. Bunlar arasında kentteki çok sayıda okul da nasibini aldı.

Van merkez ve ilçelerdeki birçok okul yıktırılıp yerlerine birer, ikişer, üçer katlı prefabrik okullar inşa edildi. Zamanla nüfusun artması ile birlikte bu okullar ihtiyaca cevap veremez duruma geldi.

Bunlardan biri de Alipaşa Mahallesi'ndeki İkinisan İlkokulu'ydu. Bu okulun yerine iki katlı prefabrik Tev İfakat Yavuz Okulu inşa edildi. Yaklaşık 12 yıl boyunca bu okul ve yanındaki ana okulu öğrencilere hizmet verdi. Geçtiğimiz yıl modern bir anaokulu (Şevkat) yapıldı ve öğrenciler eğitimin ilk dönemlerine bu yeni okulda başladı. Yine 4 katlı olarak inşa edilen İkinisan İlkokulu öğrencilerin ve velilerin memnuniyetini kazandı. Mevcut prefabrik okul ise ortaokul olarak hizmet veriyor. Prefabrik Tev İfakat Yavuz Ortaokulu şu an için ihtiyaca cevap veremiyor. Öğrenciler ve veliler, yeni bir ortaokul inşa edilmesini istiyor.

BAŞKA MAHALLELERDEN ÖĞRENCİLER SINIF MEVCUTLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gazetemize konuşan bazı öğrenci velileri, başka mahallelerden öğrencilerin söz konusu okula kayıt yaptırdığını, bu durumun sınıf mevcutlarının kalabalık olmasına yol açtığını dile getirdi.

Sadece Alipaşa Mahalllesi'nde ikamet edenlerin gitmesi gereken okula, başka mahallelerden öğrencilerin de gitmesi sonucu, sınıf mevcutlarının çok fazla olduğunu ifade eden veliler, "Başka mahallelerde birçok kişi çocuğunu Tev İfakat Yavuz Ortaokulu'na kayıt yaptırıyor. Zaten deprem sonrası prefabrik olarak inşa edilen bu okul, söz konusu yoğunluğu kaldıramıyor. Bu durum öğrencilerin iyi ve kaliteli bir eğitim almasını engelliyor. Sınıf mevcutları fazla olunca, öğretmenler de öğrencilerle birebir ilgilenemiyor. Okul yönetimlerinin başka mahallelerdeki öğrencilerin, söz konusu okula kayıt yapmasını önlemesi gerekiyor. Ama tabi bunlar pansuman tedavi. Okulun alanı oldukça geniş. Zaten deprem sonrası yapılan okul iki katlı ve uzun bir şekilde inşa edildi. 4-5 katlı yeni ve modern bir ortaokulun inşa edilmesini istiyoruz. Van Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu sorunu bakanlığa iletmesini arzuluyoruz. Birçok velinin bu ihtiyacı CİMER'e yazdığını biliyoruz. Umarız yeni bir okul inşa edilir ve sıkıntı bir nebze olsun giderilir" ifadelerini kullandılar.

Öte yandan Van'da son yıllarda depremin ardından inşa edilen prefabrik okulların hemen yanına modern okullar inşa edildiği görülüyor. Buna rağmen okul ihtiyacının devam ettiği bir gerçek. Kış mevsiminin hemen ardından kentte yeni okulların inşa edileceği konuşuluyor. Bu durum, öğrencileri ve velileri sevindiriyor.

VAN BÖLGE GAZETESİ: BİŞAR ULUTAŞ