Van'da ucuz konut kirası hayal oldu

1 Temmuz itibariyle kiralık konutlarda uygulanan yüzde 25 sınırının kaldırılmasının ardından, hem kira fiyatları hem de ev sahiplerinin kiracı adaylarından talep ettiği özelliklerde önemli bir artış yaşandı.

Van'da ucuz konut kirası hayal oldu

Beslenmeden sonra en temel ihtiyaçlardan biri olan barınma, Van'da ciddi bir sorun haline gelmeye başladı. Temmuz ayı itibariyle kira artışları için belirlenen yüzde 25'lik limit sona ermesinin ardından, kira fiyatları gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Özellikle Van'da bu durum kira bedellerinde önemli bir yükselişe neden oldu.

Son dönemlerde kent genelinde kira artışına karşı çaresiz kalan vatandaşlar, büyük bir sıkıntı yaşıyor. Birçok ev sahibi kira fiyatını yükseltmek için 'evi boşaltın, kendimiz taşınacağız' bahanesiyle birçok kişi mağdur ediyor.

Kent genelinde en ucuz konut kirası 10 bin TL'yi geçerken, özellikle asgari ücrete çalışan vatandaşlar barınma kriziyle karşı karşıya kaldı. Özetle, yüzde 25'lik kira artış sınırının kalkmasıyla birlikte hem kira bedelleri hem de yasal ve kişisel kriterlerde ciddi bir artış söz konusu olduğu vurgulanıyor. 

Özellikle göç ve imar sorunlarının yaşandığı Van'da, uygun fiyata kiralık ev bulmamak vatandaşı zor durumda bırakıyor. Şehir merkezinde 15 ile 20 bin TL arasında değişen kira fiyatları, kırsal mahallelerde ise 10 ile 15 bin TL arasında değişiyor.

Van'da son zamanlarda artış gösteren kira fiyatları, kiracıları kara kara düşündürürken, kentin sürekli göç alması ve enflasyonun yüksek olmasından kaynaklı, vatandaşlar için uygun fiyata kiralık ev bulmak hayal oldu.

Van'da genelinde özellikle ailelerin tercih ettiği 3+1 dairelerin kira fiyatları her geçen gün artarken, yüzde 25'lik kira artış sınırının kalkmasıyla birlikte fiyatlar da tavan yapmış durumda. Van Merkezde 3+1 dairelerin kira fiyatları en yüksek 20 bin liraya kadar çıkarken, ailelerin geniş ve konforlu yaşam alanı arayışı, bu fiyat artışının önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.

Van'da 2+1 dairelerin kira fiyatları da yükseliş her geçen gün devam ederken, bu tür dairelerin kira bedelleri 15 bin liraya kadar çıktı. 1+1 daireler ise en yüksek 10 bin lira seviyelerine ulaşırken, kırsal mahallelerde ise fiyatlar 10 bin TL'den başlıyor.

Van'da kira fiyatlarındaki hızlı artış vatandaşları zorlamaya devam ederken, artan kira bedelleri, özellikle dar gelirli aileler için büyük bir ekonomik yük oluşturuyor.

Kentte daha önce orta halli bir ailenin tutabileceği konutların çok azaldığını ve sadece belli başlı mahalle ve bölgelerdeki kiraların daha uygun belirten vatandaşlar, uygun fiyata kiralık ev bulma konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını vurguladılar.

Özellikle asgari ücrete çalışan ve kirada kalan vatandaşlar, beslenmeden sonra en temel ihtiyaçlardan biri olan barınma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını vurguladılar. Asgari ücrete çalışan vatandaşlar için 10 ile 15 bin TL arasında kira ödemek imkânsız hale geldi.

Bu durum, birçok vatandaşları ev bulmakta zorlamaya devam ederken, kent genelinde kiralık ev fiyatlarının artması, yetkililerden çözüm bekleniyor. Vatandaşlar, kiralık ev fiyatlarının denetlenmesi ve daha uygun fiyatlı konut projelerinin hayata geçirilmesi için yetkililere bir kez daha çağrıda bulundu.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2024, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER