Düzenlenen toplantıda davetliler ve basın mensupları kendini tanıttıktan sonra, Vefa Platformu Başkanı Osman Yıldız da kısaca kendinden bahsederek, beraberindeki platform üyeleri Hasan Sümer, Nurettin Uygar, Bünyamin İmrel, Cafer Angişhan, Veysel Taşdemir, Fahrettin Yaşin, Hamza Sancaktar, Fuat Akar, Uğur Sayan, Mithat Tan, Necmi İdiz, Yunus Seleci, Burak Angişhan ve Hasan Koyuncu’yla açıklamalarda bulundu.
Vanlıların sorunlarını kamu kurumlarına ve siyasi partilere anlatamadıklarını belirten Başkan Yıldız, anlatmak istediklerinde ise muhatap bulamadıklarını vurguladı.
"VANLILAR SORUNLARINI ANLATACAK MUHATAP BULAMIYOR"
1976 yılında Van'da doğduğunu, esnaf olduğunu ve 9 yıl boyunca Küresünniler Derneği Yönetim Kurulu görevinde bulunduğu belirten Vefa Platformu Başkanı Osman Yıldız, "Akabinde 4,5 yıl boyunca Yeniden Refah Partisi'nde bir dönem teşkilat başkanlığı, bir dönemde siyasi işler başkanlığı yürüttüm. Malumunuz siyaset bir bayrak yarışıdır. Biz de vaktimizin dolduğunu görünce, bayrağı şuan yönetimdeki arkadaşlara teslim ederek, ayrıldık. Rabbim kendilerini muvaffak eylesin. Bu süreçte siyasette çok güzel arkadaşlıklar edindik. Bu arkadaşlarla dönem dönem bir araya geldik. Hepimizin burada bir ortak paydası olduğun gördük. Bu da Van'ın ve Vanlıların problemlerine yanan, dert edinen bir grup olduğumuzu gördük. Yaklaşık olarak 8 ay önce Van'a Vefa Platformu'nu kurduk. Bu platformda da çok güzel programlarımız, yardımlarımız ve çalışmalarımız oldu. Tabiri caizse halkla iç içe olduk. Burada insanların sıkıntılarını, nelere maruz kaldığına da bizzat şahitlik ettik. Vanlıların sorunlarını kamu kurumlarına anlatamadıklarını, siyasi partilere anlatamadıklarını, anlatmak istediklerinde de muhatap bulamadıklarını gördük. Platform olarak, kendilerinin seslerinin olması ricasında bulundular. Biz de son toplantımızda böyle bir karar aldık. Van'daki sıkıntıları sık sık basın mensuplarıyla bir araya gelerek kamuoyuna duyuracağız. Bunun çözümlenmesine yardımcı olacağız ve bu sorunların takipçisi olacağız" dedi.
"HERKESE EŞİT MİLLETVEKİLİ ADAYI İSTİYORUZ"
İthal milletvekili dayatmasını kabul etmediklerini söyleyen Başkan Yıldız, "Geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanımız bir kararname imzalayarak, seçim sürecinin başlangıcını yaptı. Bu toplantımızı bu minvalde düzenledik. Geçmişte Van'da seçmenin hür iradesine gem vuruldu. İthal milletvekili dayatması oldu. Biz bunu çok açık bir şekilde söylüyoruz. Hiçbir şekilde ithal milletvekili dayatmasını kabul etmiyoruz. Buradan bütün siyasi partilere bunu deklare ediyoruz. Eğer bir milletvekili adayı olacaksa, Van'ın öz evladı olacak. Van'a hizmet aşkı olan, gidip Ankara'da gerçekten ceylan derisi koltuklarına oturup da, vücudunu genişletecek bir milletvekili de istemiyoruz. Van'ın yapısına baktığımız zaman Türkiye'ye çok yakın bir görüntüsü var. Farklı fikirler, farklı görüşler var. Farklı örf ve adetleri olan, farklı dilleri konuşan gruplarımız var. Bu farkındalığı zenginlik olarak görüyoruz. Bunu kabullenebilecek, bunlara eşit seviyede davranabilecek milletvekili adayı istiyoruz. Bu anlamda birlik ve beraberlik çok önemlidir. Bugün İran'la en uzun sınır bölgesine sahip bir iliz. Bütün dünyanın yıllardır ambargo uyguladığı İran'a, biz birlik ve beraber olduğumuz zaman çok daha verimli işler yapabiliriz" diye konuştu.
"VAN'IMIZIN ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE EKONOMİK REFAHA KAVUŞMASI GEREKİYOR"
Ülkenin bir ekonomik krizden geçtiğini söyleyen Başkan Yıldız, "Van'daki siyasi partiler, gerek telefonla arayarak, gerek işyerimi ziyaret ederek, kendi partilerinde hizmet etmemizi istediler. Biz de nezaketen teşekkür edip, bu teklifleri kabul etmedik. Ama şuan Ankara'da görevli ve emekli bir milletvekilimiz, defaten geldi. Defaten aradı. Bende kendisine şunu söyledim; 5 maddelik bir dosya sundum kendisine. Türkiye ekonomik krizdedir. Bu kriz küresel kaynaklı ama hükümetimizin almış olduğu yanlış kararlarla da bağlantılı bir ekonomik kriz yaşıyoruz. Bu sorunu çözecek tek kişi Cumhurbaşkanıdır, meclistir, milletvekilleridir. Eğer Van İl Başkanı olursam, bu 5 tane maddeyi sizden istiyorum dedim. Birincisi Van'ımızın çok hızlı bir şekilde ekonomik refaha kavuşması gerekiyor. Sınır ticareti ve akaryakıtın serbest bırakılmasını istedik. Bakın Akdeniz'de, Ege'de, Marmara'da, Karadeniz'de bu akaryakıt işini insanlar gemilerle yapıyor. Her bir gemi 10 bin ton alıyor. Bu kaçakçılığa girmiyor, Vanlılar gidip 30-40 litre yakıt getirecek, kendi kazancını, döngüsünü sağlayacak, Van'da bir hareketlilik olacak, çarklar dönecek dedim. Van'da çok güzel sağlık tesislerinin yapıldığını fakat içinde doktorların olmadığını kendisine söyledim. Van'a sağlıkça pozitif ayrımcılık yapılmasını istedim. Ekonomide de pozitif ayrımcılık istiyorum. Eğitimde de pozitif ayrımcılık istiyorum dedim" ifadelerini kullandı.
"HÜSEYİN ÇELİK'TEN SONRA KAYDA DEĞER BİR EĞİTİM YATIRIMI YAPILMADI"
Van'da halen 60-70 kişilik mevcutlu sınıflarda eğitim alındığını vurgulayan Başkan Yıldız, "Bu kabul edilecek bir şey değil. Bu kadar kalabalık sınıflarda eğitim alan çocuk ne kadar başarılı olabilir. Hüseyin Çelik döneminden sonra, bu memlekete kayda değer bir eğitim yatırımı yapılmadı. Yine tarımda da pozitif ayrımcılık istedik. Bugün birçok kişi biliyor, İran'da motorinin litresi 35 kuruştur. Türkiye sınırına getirdiğimizde 1 lira, Van'a getirdiğimizde 2 lira maliyeti var. Bugün 13 tane ilçemizde tarımla uğraşan ailelerimizin tamamı belirlenecek, bu buna göre ilçelere akaryakıt pompaları kurulacak. Örneğin İpekyolu'na 4 tane, Özalp'a 1 tane, akaryakıt pompası kurulacak. Devletin bütün hazine arazileri tarımla uğraşan ailelere verilecek. Herkes oradan yakıtını 2 liradan alıp, arazisini ekip, biçecek. Bolluk, bereket olacak. Bunları söyledikten sonra, 'siz çok şey istediniz' dedi. Bende dosyayı alıp geri döndüm. Defaten işyerimize gelen bu büyüğümüz artık gelmez oldu. Birçok kez arayan büyüğümüz aramaz oldu. En son ben aradım. Sağ olsun telefonumuza da cevap vermedi. Bunu örnek vermemin sebebi şudur; artık kafamızda klasikleşmiş milletvekili profilini yıkalım. Gerçekten Van'a hizmetkarlık yapabilecek milletvekillerini seçelim. Bu çok zor değil. Burada Azerbaycan, İran, Kuzey Irak bunların hepsi bir potansiyeldir. Devletimize katma değer vergisi olacak, geri dönecek yatırımlar yapalım. Bugün 10 binlerce gencimiz, Cumhuriyet Caddesi'nde volta atıyor. Bu gençlerdin tam verimlilik zamanıdır. İnşallah Van'ın bu kötü kaderini değiştirebilecek ufak bir kıvılcıma vesile oluruz" diye konuştu.
Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş