Zafer Bayramı Van'da coşkuyla kutlanacak

Tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu sağlayan büyük zaferin 102. Yıl dönümünde, kentte çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Zafer Bayramı Van'da coşkuyla kutlanacak

Van'da kent genelinde 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. Yıldönümü coşkuyla kutlanacak. Van'da 30 Ağustos 1922'de kazanılan büyük zaferin 102. Yıldönümünü Beşyol mevkiinde törenle kutlanacak.

Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada tüm Vanlılar, büyük coşkuyla kutlanacak olan Ağustos Zafer Bayramı'na davet edildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli tarihi dönüm noktalarından biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramı, kentte bir dizi etkinliklerle kutlanacak.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, Van Valiliği önünde bulunan Atatürk Anıtı'na Van Valiliği çelengi, Garnizon Komutanlığı çelengi ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenginin sunulması ile başlayacak.

Van Valisi Ozan Balcı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi'nin tebrikleri kabul etmesinin ardından, törene katılacak misafirlerin platformda yerlerini almaları, Van Valisi Ozan Balcı ile Garnizon Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi'nin bayram kutlamaları ile devam edecek.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam edecek olan program, silahlı kuvvetler adına günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasıyla sürecek.

Bando komutanlığı marş dinletisi, şiir okunması, halk oyunları gösterisi ile devam edecek olan kutlamalar, askeri birliklerin geçit töreni, emniyet mensuplarının geçit töreni, Gençlik ev Spor İl Müdürlüğünce çeşitli spor dallarından öğrencilerin antrenörleri ile birlikte tören geçişi, çeşitli taraftar gruplarının tören geçişi ile tamamlanacak.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkumandanlığındaki Büyük Taarruz, 102 yıl önce, 30 Ağustos 1922'de Kütahya Dumlupınar'da zaferle sonuçlandı. Her ne kadar işgal güçlerinin ülkeyi tümüyle terk etmesi bir süre sonra gerçekleşmiş olsa da 30 Ağustos tarihi simgesel olarak ülke topraklarının geri alındığı gün olarak kabul edilir. 1926'dan beri "Zafer Bayramı" olarak kutlanır.

Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgal güçlerine son ve kesin darbeyi vurmak ve onları Anadolu'dan atmak için gerçekleştirdiği genel saldırı harekâtına "Büyük Taarruz" denir. TBMM'de kendisine Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa taarruz hazırlıklarını gizlice yürüttü. Büyük Taarruz, 26 Ağustos sabahı Afyon'da başladı ve düşman güçlerini 30 Ağustos'ta Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde yenen Türk ordusunun kesin zaferiyle sonuçlandı.

Kurtuluş Savaşı'nın zorlu günlerinde gerçekleştirilen 30 Ağustos Zaferi, Türk ulusunun bağımsızlık mücadelesi açısından bir dönüm noktası niteliğindedir. Zaferden iki yıl sonra 1924'te Dumlupınar'da yaptığı konuşmada Gazi Mustafa Kemal Atatürk şöyle demiştir: "30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır. Ulusal tarihimiz çok büyük ve çok parlak zaferlerle doludur. Ama Türk ulusunun burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni bir akım vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum. Hiç şüphe etmemelidir ki yeni Türk devletinin, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli burada sağlamlaştırılmış oldu. Sonsuz hayatı burada taçlandırıldı."

Bizlere bu zaferi armağan eden Kurtuluş Savaşı'mızın başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve ordumuzun tüm mensuplarını rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER